dinsdag 26 mei 2020 | week 22
Home » Algemeen » Ga op sluip(energie)tocht door je huis

Ga op sluip(energie)tocht door je huis

Ga op sluip(energie)tocht door je huis

Welkom bij de maandelijkse column van het duurzaamheidsplatform Lansingerland Samen Duurzaam. Vanaf deze plek wordt u geïnformeerd over wat er allemaal gebeurt rondom het thema duurzaamheid in Lansingerland.

“Mijn naam is Martine van der Post en gek op energie besparen. Dat doe ik al jaren in de industrie en thuis en daar schrijf ik graag over op ons mooie platform lansingerlandsamenduurzaam.nl. Om gevoel te krijgen bij al die “kilojoules” en “watturen”, gebruik ik graag de eenheid ‘stadsbus die vanaf 100 meter hoogte naar beneden valt’ (of op 100 meter hoogte is gebracht, dat is minder destructief). Een doorsnee huishouden verbruikt per dag via de netaansluiting zo’n 22 stadsbussen waarvan bijna 14 voor elektriciteit en de rest voor het gas. Het zou mooi zijn om daar per dag een paar bussen op te besparen, zeker als dat niet al teveel kost (lees gratis is). Hier mijn top 4!

1. Ga op sluiptocht

Zet alle sluipverbruikers uit zoals bijvoorbeeld opladers, “splitters”, “standby apparaten”, transformatoren van halogeenverlichting en koffieapparaten. Wij hadden bij ons thuis een sluipverbruik van bijna één bus per dag en hebben daar met een zogenaamde energieverbruiksmanager (zie energieverbruiksmanagers.nl voor een onafhankelijk overzicht) ruim 25% op kunnen besparen doordat wij inzicht kregen. Zo bleek in onze werkkamer zo’n 20 W te besparen te zijn door een stekkerdoos met een aan/uit schakelaar tussen de computers, printer, internetswitch en monitors te zetten. In de meterkast konden we besparen door de wifi ’s nachts uit te zetten en in de rest van het huis door de wasmachine en koffieapparaat uit het stopcontact te halen na gebruik. Toch weer een kwart stadsbus per dag!

2. Ventileer!

Ook al lijkt dit tegenstrijdig (er komt immers koude lucht binnen), niets is minder waar. Buitenlucht bevat zeker ‘s winters veel minder vocht dan binnenlucht in een slecht geventileerd huis. Het kost dus meer energie om binnen lucht warm te stoken. Ja, als de binnenlucht eenmaal warm is gaat dit niet op maar toch… gewoon doen!

3. Beperkt stoken

Stook alleen de woonkamer (en kinderkamers) en neem een kruik mee naar bed. Dit scheelt minimaal 10% en dat is ruim één stadsbus!

4. De CV

Zet de retourtemperatuur van de CV op 55 graden of lager. Boven deze temperatuur condenseert de waterdamp uit de rookgassen niet op de retour en heb je in plaats van een HR109 ketel (dit betekent 109% rendement op de onderste verbrandingswaarde van aardgas), een HR99 ketel. Dit scheelt dus 10%, weer een stadsbus.

Check Also

D66: Samen vieren we de zomervakantie in Lansingerland

Lansingerland – Deze zomer wordt anders dan andere, want veel van onze inwoners zullen door …

Geef een reactie