vrijdag 3 april 2020 | week 14
Home » fbpost » Nancy Koymans: “Ik leef als ik muziek maak”
Nancy en Richard gaan nu verder als jazzformatie Ti'Ga. Foto: John Hofman.

Nancy Koymans: “Ik leef als ik muziek maak”

Jazzformatie Triba heet nu Ti’Ga

Nancy Koymans: “Ik leef als ik muziek maak”

Bleiswijk – Na een zeer moeilijke periode in haar leven pakt zangeres Nancy Koymans de draad weer op in de muziek. In 2013 overleed haar levenspartner Rick van Hek, pianist in de jazzformatie Triba, op veel te jonge leeftijd. Met gitarist Richard Pattiselanno, gitarist en componist van Triba vanaf het eerste uur, is ze nu de nieuwe jazzformatie Ti’Ga gestart. Via crowdfunding willen ze een nieuwe cd gaan opnemen én uitbrengen.

John Hofman

We herinneren ons nog goed de prachtige documentaire over Rick’s leven en de afschuwelijke ziekte die hem trof. Deze is toen op tv uitgezonden. Na zijn overlijden was het stil rond Triba en een poging in 2014 om een doorstart te maken met een nieuwe pianist c.q. nieuwe formatie, strandde na enige tijd. “Na het overlijden van Rick hebben we nog wel een paar keer opgetreden met Triba en ook samen met Richard heb ik optredens gehad, maar de wens was om toch weer een formatie te starten met de sound van Triba en dat is nu gelukt”, vertelt Nancy. “Richard heeft de muziek geschreven en ik de teksten en ik moet zeggen dat er een aantal prachtige nummers uit voortgekomen is.”
Ze laat via de demo een liedje horen en inderdaad heeft ze niets te veel gezegd. Een schitterend nummer klinkt door de huiskamer en we herkennen de sound van Triba weer, hoewel bewust is gekozen om geen pianist in de formatie op te nemen. Misschien ook als een eerbetoon aan Rick? Wie zal het zeggen. In ieder geval klinkt het weer zeer professioneel, want geen van de bandleden (naast Nancy en Richard nog vier muzikanten, red.) kunnen we als amateur bestempelen, eerder (semi)-professioneel.

Ervaring

Zowel Nancy als Richard, de basis van Ti’Ga, hebben meer dan veertig jaar ervaring in de muziek. Als Richard componeert, ‘hoort’ hij als het ware Nancy zingen en als Nancy de compositie hoort, voelt ze de sfeer van het liedje meteen aan. De nieuwe cd, waar vrienden en fans steeds naar vroegen, bevat tien nummers, zowel ballads als pittige swing, het staat er allemaal op. Niet alleen zang, ook enkele instrumentaal.
Beiden hebben de muzikaliteit van hun ouders overgenomen. “We zijn er thuis mee opgegroeid.” Richard speelt al vanaf zijn 12e jaar en groeide op met Hawaï muziek. Hij woonde toen in Indië en werd beïnvloed door zijn broers. “Op mijn 15e speelde ik al in hun band.” In de jaren zestig kwam hij naar Nederland. “Ik vind het geweldig om andere mensen te laten genieten van onze muziek.”
Nancy’s kinderen, inmiddels volwassen, zijn beiden beroepsmusicus geworden. Zoon Danny speelt gitaar en zingt in een band en dochter Jaimie is bassiste in een formatie. Richard’s dochter Miles Lee, vernoemd naar de legendarische trompettist Miles Davis, is zangeres.
“Ik leef als ik muziek maak. Muziek maakt mijn leven compleet”, zegt Nancy. “Muziek heeft mij door de moeilijkste periodes in mijn leven geholpen.” Hoewel ze heel gelukkig is met haar kinderen en kleinkinderen, mis ze Rick nog elke dag.

Crowdfunding voor nieuwe CD

Het Crowdfunding project, wat veel mensen tegenwoordig starten, moet uiteindelijk leiden tot een nieuwe cd. Het opnemen van een cd kost behoorlijk veel geld. De actie loopt nog tot eind november. Op de link www.voordekunst.nl/projecten/6211-dance-in-the-dark-with-tiga is dit project te volgen en is alle informatie over een donatie te vinden. Dat is al mogelijk vanaf € 10,-. Hoe hoger de donatie, hoe meer daar tegenover staat, tot zelfs een huiskamerconcert door Ti’Ga.
Op 30 november stopt het project en dan moet Nancy het benodigde bedrag binnen hebben. Mocht het project toch niet doorgaan doordat het benodigde totaalbedrag niet is gehaald, dan ontvangen de mensen hun geld terug, maar dat verwachten Nancy en Richard niet. “Het lukt zeker, daar zijn we van overtuigd. Een flink gedeelte is al ontvangen zo is te zien op de link.”

Check Also

Pieter van de Stadt: “We houden vol tot eind april of zo lang als noodzakelijk is.”

Geef een reactie