dinsdag 25 juni 2019 | week 26
Home » Sport » Snelheid, adrenaline en verbrijzelde botten; welkom bij shorttrack schaatsen

Snelheid, adrenaline en verbrijzelde botten; welkom bij shorttrack schaatsen

Snelheid, adrenaline en verbrijzelde botten; welkom bij shorttrack schaatsen

Bergschenhoek – Haar enkel wordt bij elkaar gehouden met metalen pinnen en platen, maar de Bergschenhoekse Nienke Berghout weet het zeker: volgend jaar staat zij op het podium bij het NK shorttrack en als ze 21 is, zit zij in het Nederlandse team. Ze brak haar been bij een heftige val, maar is niet bang het ijs weer op te gaan. “Ik ken niemand die na een enkelbreuk is gestopt.”

Marcel van der Meulen

Grote littekens aan beide kanten van haar onderbeen laten zien waar Nienke geopereerd is. Op de röntgenfoto is een moes van botsplinters te zien en haar enkel, die kan niet meer helemaal buigen. “Ik moet nog twee operaties ondergaan. Bij de eerstvolgende operatie wordt één van de langere pinnen verwijderd, dan kan ik mijn enkel weer gebruiken”, zegt ze. “Uiteindelijk moeten alle pinnen en platen eruit omdat het ijzer heel koud wordt op de baan, dat is niet prettig.”

Overstap naar shorttrack

Sinds haar achtste schaatst Nienke, maar pas sinds vorig jaar is ze overgestapt van langebaanschaatsen naar shorttrack. Ze maakt zo snel vorderingen dat ze in dat korte jaartje al bij de top van Nederland hoort en heeft getraind voor het NK. “Ik vind shorttrack zo leuk. Het is snel, heftig, ontzettend onvoorspelbaar en er zijn veel verschillende tactieken die je naar de winst kunnen helpen.”

Er kleeft alleen wel gevaar aan deze adrenalinerijke sport. Valpartijen zijn aan de orde van de dag, van botbreuken staat niemand te kijken en na een botsing erachter komen dat in het snijvaste pak een enorme snee zit, dat is iets waar Nienke wel om kan lachen. Maar toen ze in januari tijdens een training met een flinke vaart onderuit ging, stortte haar wereld in.

De val

“De val zelf was gewoon een stomme fout. Normaal sta je na zo’n val op en schaats je weer verder, maar helaas ging dat niet meer.” Nienke viel, schoot op de kussens af aan de zijkant van de baan en bleef daarin haken met een schaats. “Mijn lichaam draaide, terwijl mijn schaats in dezelfde positie bleef. Ik wist gelijk dat het klaar was. Ik schreeuwde het uit en mijn eerste reactie was: shit, daar gaat het NK.”

Nienke is pas 17 jaar en hoopt nog volledig te kunnen herstellen. Dankzij een intensief revalidatietraject met de sportfysiotherapeut zal ze snel weer op het oude niveau te zitten. “Ik sta binnen een paar maanden weer op het ijs”, zegt ze vastberaden. Toch zal ze veel krachttraining in haar benen moeten inhalen aangezien ze nu niet optimaal kan trainen. “Er komen zoveel G-krachten op je benen te staan. Daar moet je op getraind zijn.”

Bekende naam

In de shorttrack schaatswereld is Nienke Berghout een bekende naam. “Ik denk niet dat Sven Kramer mijn naam kent, maar in mijn leeftijdscategorie zullen ze wel van mij gehoord hebben”, zegt ze trots. Toch heeft shorttrack nog niet de bekendheid waar Nienke op hoopt. “Ook door dit interview hoop ik meer mensen enthousiast te kunnen maken voor de sport. Als ik dan het ijs weer op ga, heb ik misschien wel nog meer fans.”

Check Also

Drie golfclubs organiseren Rotterdam Golf Tour

Bergschenhoek - Golfliefhebbers uit de regio kunnen zich deze zomer in de Rotterdam Golf Tour met elkaar meten. In een wedstrijdformat van drie open strokeplay-toernooien bij de clubs Kralingen, Kleiburg en De Hooge Rotterdamsche worden de beste amateurgolfers bepaald. Bij deelname aan minimaal twee toernooien vindt automatische deelname plaats aan het klassement.

Geef een reactie