woensdag 22 januari 2020 | week 04
Home » Nieuws » Vertelavonden in bibliotheek Berkel: ‘Je eigen beelden creëren’
Hans van Woerkom tijdens het vertellen van een verhaal.

Vertelavonden in bibliotheek Berkel: ‘Je eigen beelden creëren’

Lansingerland – De Berkelse verhalenverteller Hans van Woerkom organiseert de komende tijd vier ‘vertelavonden’ in de bibliotheek van Berkel en Rodenrijs. Op 12 januari, 9 februari, 9 maart en 13 april zullen de vertelavonden plaatsvinden. Onder andere dichter Hans Cieremans en verteller van het jaar Eric Borrias zijn daarin te gast.

Sjoerd Keizer

Hans van Woerkom begon met verhalen vertellen toen hij leerkracht was. “Ik vertelde de kinderen wel eens een verhaal, zoals elke leerkracht dat wel eens doet. Later hoorde ik dat kinderen uit mijn klas vonden dat mijn verhalen altijd heel erg leuk en spannend waren om naar te luisteren. Tot die tijd dacht ik altijd dat ik net als andere leerkrachten gewoon een verhaal vertelde, maar dat er niks speciaals aan was. Maar toen ik dat hoorde dacht ik: moet ik er niet meer mee doen?
Ik ben later dan ook naar de vertelschool gegaan. Daar kreeg ik de kans om zoveel mogelijk te vertellen en vlieguren te maken. Daar heb ik ongelofelijk veel van geleerd en uiteindelijk werd het zelfs mijn passie.”

In het verhaal gezogen
Hans is al jaren verhalenverteller van beroep. “Ik doe veel optredens door heel het land. Meestal zijn dat besloten voorstellingen op scholen en kunnen andere mensen er niet bij aanwezig zijn. Het leek het me nu leuk om een keer dichtbij huis een optreden te geven, die voor iedereen toegankelijk is. Zodoende heb ik de coördinator van bibliotheek Oostland benaderd en die was meteen enthousiast.
Het imago van verhalen vertellen kan daarnaast ook wel een opfrisser gebruiken. Sommige mensen vinden het in deze tijd oubollig. Ik vind het juist een mooie tegenhanger tegen alle vluchtige social media die wij gebruiken. Je fantasie gebruiken wordt steeds lastiger en ik wil dat graag weer stimuleren.
Als ik een verhaal vertel word ik begeleid door muzikant Onno van Tongeren, waarmee ik al jaren optreed. Wij zorgen ervoor dat je helemaal in het verhaal gezogen wordt en je eigen beelden creëert. Iedereen die in de zaal zit, heeft een ander beeld in zijn hoofd en dat vind ik prachtig.”

Vertelavonden
“Met verhalen vertellen begin je met letterlijk helemaal niks. Je bent als verteller daardoor heel kwetsbaar. De kunst van het verhalen vertellen is dat je de details en de accenten in je stem en lichaamstaal benut. Als je zegt: er was eten, dan zal dat niet tot de verbeelding spreken. Maar als je zegt dat er vis was, begint het al te werken in je hoofd. Tijdens mijn verhalen heb ik dat zelf ook. Soms zie ik opeens een nieuw element in mijn hoofd voorbij komen en improviseer ik dat in het verhaal erbij. Dat houdt het voor mij ook leuk en spannend.
Dat verwacht ik ook op de vertelavonden terug te laten komen. Op 12 januari vertel ik één van mijn favoriete verhalen: ‘Het Land Waar Nooit Iemand Sterft’. Daarnaast is verteller van het jaar Eric Borrias te gast. Hij vertelt: ‘De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween’.
Op 9 februari is Hans Cieremans, bekend van het gedicht ‘Samen Leven’, te gast en vertelt Hans van Woerkom weer enkele verhalen.

Reserveren kan via: info@hansvanwoerkom.nl of tel. 010-5120667. Meer informatie? www.hansvanwoerkom.nl.

Check Also

Zonnedakproject feestelijk geopend

Bleiswijk - Nieuwe Lansinger Stroom en Personal Vision beleefden zaterdag 18 januari een bijzonder en zonnig moment met de feestelijke opening van fase 1 van het zonnedakproject. De officiële opening van Zonnedak Persoon werd verricht door voorzitter van Nieuwe Lansinger Stroom Menno van der Woude samen met Roy Persoon van Personal Vision en wethouder Albert Abee van Lansingerland.

Geef een reactie