zondag 26 mei 2019 | week 21
Home » Algemeen » Stichting Gehandicaptenbeleid 3B deelt ‘gele kaarten’ uit in Lansingerland
Deze situatie kom je als invalide regelmatig tegen.

Stichting Gehandicaptenbeleid 3B deelt ‘gele kaarten’ uit in Lansingerland

Nog steeds veel obstakels op trottoirs en in winkelcentra

Lansingerland – Vaak beseffen we niet wat een rijkdom het is als we goed kunnen lopen, kunnen zien, kortom als je valide bent. Obstakels op trottoirs, een gat in het wegdek, we gaan er keurig omheen, maar houden we zelf rekening met mensen die een beperking hebben en dat niet kunnen? Stichting Gehandicaptenbeleid 3B in Lansingerland gaat, in het kader van de Week van de Toegankelijkheid binnenkort een ‘gele kaartenactie’ houden en hopelijk behoeven ze er niet veel uit te delen!

John Hofman

In de Week van de Toegankelijkheid die landelijk van 3 tot en met 8 oktober wordt gehouden, wordt voornamelijk de toegankelijkheid van restaurants en openbare gebouwen onder de loep genomen. Omdat de Stichting Gehandicaptenbeleid dit al eerder heeft gedaan in onze gemeente wil ze zich nu richten op de vele obstakels die mensen met een beperking tegenkomen, zogezegd het buitengebeuren.

Bestuurslid Marius Smit: “We hebben vaak geen idee waar deze mensen, letterlijk en figuurlijk, tegenaan lopen. Voorwerpen zoals bijvoorbeeld reclameborden, fietsen, artikelen uit de winkels, plantenbakken, tafels en stoelen, ze staan vaak schots en scheef opgesteld, waardoor blinden met geleidehonden of mensen die slechtziend zijn, er tegenaan lopen. De geleidehond moet vaak slalommen om zijn baas of bazin veilig over straat te geleiden. Ook in Lansingerland, in de drie dorpskernen, komen we die obstakels nog veelvuldig tegen, ook al heeft de gemeente al eerder beloofd hier aandacht aan te schenken nadat ze een gemeenteschouw had gehouden. We zouden hier nog nader over worden geïnformeerd, maar we hebben tot nu toe nog niets vernomen.”

Dan zijn er nog de vele oneffenheden op trottoirs en dergelijke waar je over struikelt of met de wielen van de rollator achter blijft hangen.

Geen onwil

“We hebben het nu wel over mensen met een beperking, maar ze mogen mij gerust invalide noemen”, vult Arma Fokkema, bestuurslid van de stichting, aan. Zelf zit ze al jaren in een rolstoel en komt regelmatig genoemde obstakels tegen. Ook Marianne Ros, medebestuurslid beaamt dit. Zij is blind en heeft een geleidehond en ervaart regelmatig dat haar hond vaak alle moeite moet doen om haar nergens tegen aan te laten botsen.

“Het is meestal geen onwil van de mensen, maar ze moeten er wel op worden geattendeerd”, aldus voorzitter Manny Boon die ook blind is.

“We willen als stichting in de week van 3 tot en met 8 oktober ‘gele kaarten’ uitdelen. Dat wil zeggen dat we bij elk obstakel dat we tegenkomen er een gele kaart, ontworpen door Arma, aan bevestigen. Hierop staat onder meer vermeld ons te helpen om Lansingerland schoon, veilig en vooral begaanbaar te maken voor iedereen. Aan de achterkant van de kaart staan enkele tips zoals: ruim hondendrollen en glasscherven op, verwijder laaghangende takken, laat invalidenparkeerplaatsen vrij en houdt ruimte op de trottoirs.”

Het blijkt ook vaak dat vuil- en afvalcontainers zomaar op het trottoir worden gezet, zodat je er niet door kan met een scootmobiel of rollator. Overigens constateren we dat mensen in een scootmobiel meestal gedwongen worden om op de openbare weg te rijden, want op de trottoirs is dit nagenoeg niet mogelijk vanwege hobbels en losliggende tegels. Dit brengt aanzienlijke risico’s met zich mee, want sommige automobilisten scheuren in volle vaart langs hen heen of zien ze pas op het laatste moment! “We willen tevens winkeliers gaan benaderen voor toegankelijkheid in de winkel, door onder meer winkeliersverenigingen aan te schrijven. We hebben zoals gezegd al eerder de restaurants bekeken voor wat betreft aanwezigheid van invalidentoiletten, maar tot nu toe merken we er weinig van dat er meer invalidentoiletten zijn bij gekomen.”

Stichting nr. 1
Het is meestal geen onwil, maar laten we er meer attent op zijn. Foto’s: John Hofman.

Hopelijk behoeven er in de Week van de Toegankelijkheid weinig gele kaarten worden uitgedeeld.

Check Also

Knooppunt station Lansingerland-Zoetermeer officieel in gebruik genomen

Lansingerland - Vrijdagmiddag 17 mei heeft staatssecretaris Stientje van Veldhoven samen met de burgemeesters Pieter van de Stadt en Charlie Aptroot station Lansingerland-Zoetermeer op feestelijke wijze geopend. Ze onthulden staand op een hoogwerker een spandoek met de tekst ‘Station Lansingerland Zoetermeer groeit ##+## verbindt’.

Geef een reactie