vrijdag 19 juli 2019 | week 29
Home » Algemeen » Harry Overtoom: “Toch nog een keer op de fiets over de Alpen”
Met z’n vijven de Alpen over.

Harry Overtoom: “Toch nog een keer op de fiets over de Alpen”

Berkel en Rodenrijs – Harry Overtoom uit Berkel en Rodenrijs heeft in mei opnieuw een fietstocht over de Alpen gemaakt. Hij reed de 2000 fietskilometers met bepakking samen met zijn zwagers Eric (bekend van een eerdere fietstocht) en Frans Kerklaan, zoon Joep en schoondochter Josie Akers.

De fietstocht die volgens planning op zaterdag 23 april is begonnen, is prima verlopen. “Het kan niet genoeg gezegd worden. Het plannen van een startdatum, waarvan niet meer is af te wijken, is essentieel voor het slagen van een fietstocht”, vertelt Harry Overtoom. “Met ons vijven hebben we veel plezier gehad en iedere avond was het met lekker eten en drinken ook heel gezellig. Ook een probate afleiding van de barre koude die wij op onze tocht hebben mogen ondervinden. Het gevolg is wel, dat ondanks de 2000 fietskilometers met bepakking en de bergen, ik op deze reis maar een kilogram lichter ben geworden. En dat geldt ook voor de andere fietsers.”

Rivieren

Het was een mooie route, via Roermond en langs de Ruhr naar de Rijn net onder Bonn en dan

vervolgens een stuk langs die rivier, langs Heidelberg en de Neckar, langs de Kocher naar Dillingen aan de Donau en vervolgens naar Garmisch Partenkirchen.

“Het is altijd comfortabel om langs rivieren te fietsen”, weet Harry. “Ook in Italië hebben we veel rivieren gevolgd, zoals de Etsch/Adige en natuurlijk voor Rome de Tiber. In Garmisch Partenkirchen begon via Mittenwald (het dorp van de vioolbouwers) het klimmen naar de Alpen; over de Reschenpass naar Nauders en vervolgens afdalen naar Merano, Bolzano, Trento, Bassana del Grappa en zo naar Venetië. We hadden toen 1691 km gefietst en in ieder geval was mijn doelstelling om op mijn 70ste nog eens over de Alpen te fietsen bereikt. In Venetië zijn we twee dagen gebleven, althans in Fusina. Dat ligt schuin tegenover Venetië en ieder half uur gaat er een bootje naar het centrum. Hele goede voorziening, want in Venetië is een fiets niet alleen onpraktisch, maar ook taboe.”

Een aanrader

Harry: “We volgden de routes van Reitsma en troffen overal prachtige vrij liggende fietspaden aan op deze routes. Echt een aanrader om deze routes te volgen. Er zijn tegen geringe kosten drie delen naar Rome voor handen met voortreffelijke  routebeschrijvingen en informatie. Bovendien kunnen de routes worden ingeladen op een GPS, waardoor op ieder kruispunt te zien is welke weg moet worden ingeslagen. Voor de avontuurlijke fietser, die graag kaarten bekijkt en op postduivengevoel (of in ieder geval een kompas) afgaat misschien wat minder spannend, maar wel ontzettend gemakkelijk. We hebben over het algemeen vrij droog weer gehad (geluk gehad, we zagen best wel veel buien op afstand !); het was koud onderweg en ‘s nachts zelfs erg koud. In de Alpen vroor het ‘s nachts  (ijs in de veldflessen). Desalniettemin hebben we op vijf nachten na altijd onze tentjes opgezet. Waarbij ik, voor wat mij betreft, moet aantekenen, dat de mevrouw van de camping in Seedorf mij als senior welwillend aanbood mijn matje in de gang neer te leggen (de anderen kregen een soort van paardendekens mee) en net voor de Reschenpass had ik het geluk een hut in de vorm van een wijnvat te kunnen huren met een verwarmd voorportaaltje. In Bassana del Grappa overnachtten we bij gebrek van campings in dat gebied in een jeugdherberg, waardoor je je toch ook weer jong gaat voelen”, besluit Harry Overtoom.

De barre kou gaf wel weer een nieuwe dimensie aan de fietstocht. “De windrichting was in Duitsland overwegend gunstig. In Italië was het gelukkig niet zo erg koud meer. Het weer werd steeds beter, zeker overdag. ‘s Avonds en ‘s nachts wel vaak regen of zelfs onweer. In Italië hebben we, om een saai stuk in de Povlakte te vermijden en om op tijd in Rome te zijn om onze echtgenotes te verwelkomen, een stuk met de trein gedaan. Van Venetië naar Assisi. In Assisi nog een dagje extra gebleven en toen de afronding naar Rome in een paar dagen over een schitterend  bergachtig parcours door Umbria, naar het meer van Bracciana en het laatste stukje Rome binnen over een mooi vrij liggend fietspad langs de Tiber.”

Maandagavond 23 mei werden de fietsers vanuit Rome door Transavia met fietsen en al netjes afgezet op de luchthaven van Rotterdam. Echtgenote Ineke en zijn twee schoonzussen waren op de vrijdag daarvoor naar Rome gekomen. Met elkaar hebben ze daar nog een gezellig weekend gehad.

Eén keer werd overnacht in een hut in de vorm van een wijnvat.
Eén keer werd overnacht in een hut in de vorm van een wijnvat.

Check Also

Heerlijke barbecue bij kookliefhebbers Robin en Lydia

Berkel en Rodenrijs - Op dinsdag 9 juli verzorgden Robin en Lydia een heerlijke barbecue in hun 'huiskamerrestaurant' waar de gasten genoten van het eten en de ontmoeting met andere tafelgenoten. Het initiatief om kookliefhebbers voor anderen te laten koken is een samenwerking tussen Welzijn Lansingerland, de gemeente Lansingerland en ShareDnD. Kookliefhebbers kunnen zich nog steeds aanmelden!

Geef een reactie