zaterdag 29 februari 2020 | week 09
Home » Regio - Lansingerland » Kinderdagverblijf de Zonnestraaltjes viert eerste lustrum
De zussen Joyce (links) en Patricia Kouwenhoven met enkele kinderen van de Zonnestraaltjes.

Kinderdagverblijf de Zonnestraaltjes viert eerste lustrum

Bleiswijk – De zussen Joyce en Patricia Kouwenhoven besloten vijf jaar geleden van start te gaan met een kinderdagverblijf. Een geschikt pand werd gevonden in de Kerkstraat in het centrum van Bleiswijk; in het pand waar voorheen een architectenbureau gevestigd was. De naam was als snel gekozen; de Zonnestraaltjes.

Trees Borkus-Henskens

“We begonnen met één groep waarin alle leeftijden door elkaar zaten. Inmiddels hebben we horizontale groepen met baby’s, dreumesen en peuters elk in hun eigen groep en allemaal gelijkvloers. Daar hebben we bewust voor gekozen, want zo kunnen de kinderen met elkaar optrekken, van elkaar leren en vriendjes worden. Bereiken ze de leeftijd, dan schuiven ze door naar de volgende groep.”

Hoewel het kinderdagverblijf flink is gegroeid staan de zussen nog steeds beiden in een groep.

“Er daar genieten we elke dag van. Zo staan we niet alleen dicht bij de kinderen, maar houden we bovendien nauw contact met de ouders en de collega’s. We hebben heel bewust gekozen voor dit vak en vinden het veel te leuk om er actief in te zijn. Inmiddels hebben we tevens een aantal gediplomeerd pedagogisch medewerkers aangenomen en staan er twee op elke groep. Onze moeder staat dagelijks in de keuken om te koken voor iedereen; daar zijn al heel wat kinderen groot van geworden!”

De ouders kunnen zelf aangeven op welke dagen in de week ze hun kind naar de Zonnestraaltjes toebrengen. Dat zijn meestal een of meerdere dagen per week. Kan een kind op een dag niet, dan werken we met inhaaldagen. We zijn het hele jaar geopend, met uitzondering van nationale feestdagen. We laten dus nooit verstek gaan door bijvoorbeeld cursussen of een studiedag.”

Naar buiten

Niet alleen gezellig binnen allerlei activiteiten aanpakken en spelen staan centraal bij de Zonnestraaltjes. “Ook het buiten spelen vinden we erg belangrijk. We beschikken naast een fijne buitenspeelplaats tevens over een unieke overdekte buitenspeelplaats, zodat we dus ook met regenachtig weer eruit kunnen voor een frisse neus. Regelmatig wandelen we naar de geitjes, de markt, de bakker of het bos een eens inde drie weken gaan we met de oudste peuters naar basisschool De Klimophoeve voor een bezoekje aan een groep waarbij de peuters meteen aan een activiteit mogen meedoen; dit als voorbereiding op de overstap naar de basisschool. De kinderen van die school brengen ook wel eens een bezoekje aan de Zonnestraaltjes om bijvoorbeeld voor te lezen en dat is altijd heel gezellig. Ook gaan we naar sporthal Rijneveen.”

VVE

De Zonnestraaltjes is een gecertificeerde VVE locatie: met vroeg en voorschoolse educatie en als centrale figuren Uk en Puk. Dit programma is een goede voorbereiding op de overstap naar de basisschool, aangepast aan de leeftijd van de kinderen.

“We hebben alle groepen gehuisvest op één locatie en daar zijn we blij mee. Het werkt fijn en efficiënt en de lijnen zijn kort. Het dagelijks contact is er met iedereen. Daarnaast hebben we openheid, oudercontact en wederzijds vertrouwen hoog in het vaandel staan. Als we iets signaleren wordt dat meteen gemeld en ook als er een oplossing of aanpak gevonden moet worden zitten we graag op één lijn met de ouders.”

Ook de ouderbetrokkenheid is groot bij de Zonnestraaltjes.

“We organiseren ouder-kind activiteiten, ouderavonden, kinder-EHBO avonden, komt het consultatiebureau op bezoek, een pappa en mamma barbecue en we zetten foto’s op een beschermde site om alledaagse dingen van de kinderen te laten zien aan de ouders.”

Het team van kinderdagverblijf de Zonnestraaltjes is hecht en lekker creatief.

 

Meer weten over de Zonnestraaltjes? Kijk dan eens op de website www.dezonnestraaltjes.nl.

Adres: Kerkstraat 35 te Bleiswijk, tel. 010-2231322.

 

Check Also

Een laadpaal van de gemeente

Regio – Elektrisch rijden groeit explosief en het is de verwachting dat dit nog wel …

Geef een reactie