zaterdag 29 februari 2020 | week 09
Home » Regio - Lansingerland » Marguerite de Ruijter presenteert haar boek ‘Help, ik word 50’
Marguerite overhandigt de eerste exemplaren van het boek aan Ruud (r) en Roger (l), twee vijftigers die in het boek aan het woord komen. Foto: John Hofman.

Marguerite de Ruijter presenteert haar boek ‘Help, ik word 50’

Berkel en Rodenrijs – Ze dronk deze zomer op het terras van Atelier de Hichte een kopje thee en dacht: hier ga ik mijn nieuwe boek presenteren. Zaterdag 7 november was het zover. Schrijfster Marguerite de Ruijter uit Pijnacker interviewde een aantal vijftigers en gaf haar boek de titel ‘Help, ik word 50’.

John Hofman

Er zat echter nóg een gedachte achter het boek op deze locatie te presenteren. “Op de Hichte komen ook bewoners van de Oldenbarnevelthoeve voor dagbesteding en binnenkort wordt de nieuwe bundel daar gepresenteerd van de groep Oostlandschrijvers, waartoe ik ook behoor. Bovendien vind ik het een leuke plek én mijn uitgever woont ook in Berkel en Rodenrijs.”

Marguerite schrijft eigenlijk al vanaf haar tiende verhalen, maar sinds 2014 via uitgevers. In 2010 schreef ze, in opdracht van Drinkwaterbedrijf Dunea, een kinderboekje. “Dat was eigenlijk mijn allereerste boek.” Ze vond het zo leuk dat ze dacht: “Ik ga een ‘echt’ boek schrijven en na enige tijd verscheen ‘Roem en ambitie’, een boek voor tieners. Haar ambitie reikte verder, dus schreef ze het boek ‘Ambory’, zoektocht op Malta, dat begint als thriller en eindigt met fantasie.

Oproep vijftigers

Zaterdag 7 november vertelde ze ook iets over zichzelf voor een aantal genodigden en leidde daarmee haar presentatie in. Ze is van oorsprong journalist, maar wilde altijd al auteur worden. Om vijftigers te kunnen interviewen benaderde ze eerst haar nabije kennissenkring via email en Facebook. Daar kwam een aantal reacties uit, maar uiteindelijk trokken sommigen zich toch terug.

Marguerite: “Uiteindelijk is het toch gelukt. Ik moet zeggen dat er ook voor mij onbekende mensen zich aanmeldden en daarvan heb ik er dus ook enkele geïnterviewd.”

Ze heeft zes vrouwen en vijf mannen een interview afgenomen. De meeste via een enquête en drie persoonlijk. “Het zijn geen diepte interviews geworden, want ik wilde niet te ver in hun persoonlijke leven komen.” In het boek zijn de meesten vermeld onder een schuilnaam, maar enkele wilden wel met hun eigen naam er in, zoals Roger Lemmer uit Lelystad, een neef van Marguerite. “Ik heb behoorlijk wat over mijn leven verteld en we zijn best wel diep op dingen ingegaan. Ik mocht het verhaal eerst lezen, maar er is nagenoeg niets in gewijzigd”, vertelt hij. “Vrienden en familie lezen nu wat meer persoonlijke dingen over mij. Ik vond het een eer dat ze mij vroeg. Ik heb van kinds af aan een goede band met Marguerite. Ik ben er zeer tevreden over.”

Ook Ruud Lems uit Pijnacker behoorde bij de geïnterviewden. “Bij zo’n interview vertel je toch onbewust wat meer persoonlijke dingen. Bijvoorbeeld dat mijn opa zelfmoord pleegde, wat veel mensen niet weten.” Dat hij 50 jaar is geworden? “Ach, het is maar een getal. We hebben het wat grootser gevierd en er stond een Abraham in de tuin”, lacht hij. Beide heren bleken veel met elkaar gemeen te hebben, zoals muziek maken.

Marguerite heeft de interviews zo ingedeeld, dat door het hele boek heen iedereen iets vertelt over haar of zijn religie, jeugd, onderwijs en dergelijke. In ieder geval komen we wat meer te weten over de generatie uit 1964 en 1965. Ook staan er twee fictieverhalen in.

Uitgever van het boekje is Jennifer Zuniga. Zij woont nu vier jaar in Berkel en Rodenrijs en is begin 2015 gestart met haar bedrijf. Ook de nieuwe bundel van de Oostlandschrijvers die binnenkort uit komt, geeft zij uit.

‘Help, ik word 50’, is verkrijgbaar in de boekhandel.

 

Check Also

Een laadpaal van de gemeente

Regio – Elektrisch rijden groeit explosief en het is de verwachting dat dit nog wel …

Geef een reactie