donderdag 20 februari 2020 | week 08
Home » Algemeen » Leerlingen Melanchthon zetten eigen onderneming op

Leerlingen Melanchthon zetten eigen onderneming op

Bergschenhoek – Stephan Spanjaard, Eva Koster, Tim Weijgertse en Iris Sonneveld, vier leerlingen van het Melanchthon Bergschenhoek, hebben mogelijk een gat in de markt ontdekt met de door hen bedachte kerstpakketten voor scholieren. “Een kerststol of een handdoek met het logo van het bedrijf is niet echt interessant voor scholieren. IETS in je kerstpakket heeft pakketten voor jongeren: zowel pakketten voor jongens of meiden als uniseks en Fairtrade.

Marloes Nuijten

Voor het vak Management en Organisatie kregen de leerlingen van 6 VWO opdracht om een onderneming op te zetten die ze vier maanden draaiende dienen te houden. Met een startkapitaal van € 250 van de Stichting Jong Ondernemen, eigen inleg en aandelen te verkopen is het de bedoeling dat de basis van het bedrijf wordt gelegd. Onlangs was de aandelenvergadering. Familieleden konden die avond maximaal twee aandelen van € 5 per stuk kopen. In totaal werden er 45 verkocht.

Twee kapiteins op één schip
Eva Koster: “Van verschillende scholieren om ons heen kregen we signalen dat de inhoud van de kerstpakketten hen niet echt aansprak. Soms kregen ze zelfs helemaal geen cadeau met de kerst; was het alleen bedoeld voor de vaste krachten.” Toch was het bedrijfsidee niet zo één, twee, drie bedacht. Iris, Tim, Stephan en Eva deden eerst een E-scan waaruit naar voren kwam wat hun ondernemerskwaliteiten zijn. Stephan bleek een vakman. Zijn marktonderzoek ging over ‘mobiele accessoires’. In het huidige bedrijf ontfermt deze jonge ondernemer zich over de financiën. Tim bedacht de ‘voorverpakte schoolspullen’, maar ook dat idee ging niet door naar de volgende ronde. Uit de test bleek Tim een echte pionier te zijn: ‘toekomst gericht en een tikkeltje naïef’. Bij Eva en Iris werd al snel duidelijk dat zij beiden in de wieg zijn gelegd om te managen. Maar twee kapiteins op één schip is niet handig en dus neemt Eva de rol van verkoopster voor haar rekening en is Iris de manager. Eva deed voorheen onderzoek naar ‘kinderkooklessen’ en Iris bedacht het huidige bedrijfsidee: ‘Kerstpakketten’.

100 kerstpakketten
IETS staat voor de voorletters van de eigenaren en tevens heeft het verband met de core business. Iris, Eva, Tim en Stephan bedachten in totaal vier kerstpakketten voor scholieren. De vrouwelijke versie is gevuld met: plaid, fotolijstje, huissokken, kaars met houder en een chocomelkpakket. De mannen zullen volgens de ondernemers blij worden van: een externe oplader, oordopjes, sleutelhanger met bieropener, touch screen handschoenen en ook een chocomelkpakket. Er werd enthousiast gereageerd door de potentiele aandeelhouders, maar een enkeling hield een slag om de arm. “De winstmarge is wel erg laag. En wat doe je als een bekende fastfoodketen vraagt of je binnen een week 100 kerstpakketten kunt leveren?” De scholieren hielden zich goed staande. “Bij 36 pakketten maken we winst. Als we groter gaan inkopen, halen we hogere winstmarges. En we hebben met onze leverancier afgesproken dat alle producten binnen een week geleverd worden. 100 kerstpakketten is geen probleem!”

Check Also

“Ik streef ernaar alle spelers een rol te geven”

Lansingerland - Als er één vereniging in Lansingerland is die haar naam in de loop der jaren heeft gevestigd dan is het wel Toneelvereniging 't Foetligt. Al vele jaren brengt ze toneelstukken op de planken waar het publiek dol op is. Een avondje lachen doet de mens goed, want meestal zorgt de vereniging voor veel humor tijdens haar voorstellingen. Vrijdag 13 en zaterdag 14 maart speelt 't Foetligt de komedie in drie bedrijven 'Vreemde vogels en rare mensen'. De titel alleen al voorspelt weer een fijne toneelavond!

Geef een reactie