maandag 16 september 2019 | week 38
Home » Regio - Lansingerland » Reggefiber geeft mindere kwaliteit IPTV van KPN toe

Reggefiber geeft mindere kwaliteit IPTV van KPN toe

Lansingerland – De klagers over de tegenvallende kwaliteit van het door KPN over de glasvezelkabel geleverde signaal hebben ‘technisch gezien’ gelijk.Maar, aldus een woordvoerder van Reggefiber, Glashart Media en KPN hebben de afgelopen maanden al een aantal stappen gezet om de kwaliteit van hun diensten te verbeteren.

Gerrit Kool

Enkele weken maakten wij melding van het feit dat abonnees die IPTV (Internet Protocol TV) van KPN via de glasvezelkabel krijgen ontevreden zijn over de kwaliteit van het geleverde signaal. De Internet Protocol TV (IPTV) kanalen van Glashart Media hebben HDTV (High Definition TV) kwaliteit, maar KPN zou, als enige operator (aanbieder van diensten aan service providers op het glasvezelnetwerk) in Lansingerland, een mindere kwaliteit signaal aanbieden. Die kwaliteit is minder omdat KPN zijn IPTV ook levert via het traditionele, ‘koperen’ kabelnet. Dat vraagt om een andere techniek, en een lagere bitrate (het aantal bits dat per tijdseenheid over een lijn wordt verzonden) dan Glashart Media zou kunnen leveren.
Reggefiber, het bedrijf dat in samenwerking met KPN onder de naam Glashart het glasvezelnetwerk aanlegt, verklaarde in antwoord op vragen van De Heraut daarover dat de toegezegde kwaliteit absoluut wordt waargemaakt.
Onderzoek van de Consumentenbond zou dat hebben uitgewezen. Bij de streams (de techniek waarmee het TV signaal wordt gedistribueerd) van KPN, liet Reggefiber in een toelichting weten, wordt gebruik gemaakt van een compressietechniek, MPEG-4, die bij een lagere bitrate een hoge beeldkwaliteit mogelijk maakt. En daarmee voldoet de kwaliteit van de KPN streams aan de eisen van Glashart Media.

Kwaliteit blijft toch achter
Teleurgestelde abonnees bestrijden het standpunt van Reggefiber dat de beloofde kwaliteit wordt waargemaakt. Zij constateren aan de hand van voorbeelden dat de beeldkwaliteit van IPTV van KPN via de glasvezelkabel in de praktijk wel degelijk achterblijft. In hun opinie hadden inwoners van Lansingerland voor HDTV kwaliteit in feite beter bij de aanbieders via de traditionele kabel kunnen blijven. Zij stellen dat UPC, Caiway en Ziggo HD programma’s leveren in H264 (MPEG-4), met een hogere bitrate, en dus van hogere kwaliteit. De conclusie: men gaat er met IPTV van KPN over glas in feite op achteruit. En andere operators zouden op het glasvezelnet als gevolg van de beperkingen van de door KPN gebruikte techniek feitelijk geen andere, betere diensten kunnen aanbieden.

‘Technisch gezien’ juist
Geconfronteerd met die voorbeelden geeft Reggefiber nu toe dat er kwaliteitsverschil is. ‘Technisch gezien heeft men gelijk. Specialisten zullen verschillen zien en kunnen meten in de kwaliteit’, aldus de reactie van een woordvoerder van Reggefiber. Maar: ‘dit neemt niet weg dat testen met onderzoekpanels hebben uitgewezen dat de beeldkwaliteit absoluut acceptabel is voor de gemiddelde consument’.
Glashart en KPN zijn niettemin, aldus stelt Reggefiber, voortdurend bezig de technische kwaliteit van hun diensten te verbeteren. Zo zouden in april door KPN vernieuwde encoders in het netwerk gaan worden toegepast. Die moeten een kwaliteitsverbetering opleveren. In juli verwacht men daarmee klaar te zijn. En in de periode tot november 2011 wordt de bitstreamsnelheid verhoogd. Ook dat heeft een kwaliteitsverbetering tot gevolg.
‘Klanten krijgen de kwaliteit welke ze van diensten over de glasvezelinfrastructuur mogen verwachten’ aldus de woordvoerder van Reggefiber.

Andere aanbieders?
Of de genomen, en nog te nemen, maatregelen ertoe leiden dat uiteindelijk ook andere operators en providers zonder technische beperkingen, en dus zonder kwaliteitsverlies, hun diensten op het glasvezelnet in Lansingerland zullen kunnen aanbieden, blijft voorshands onduidelijk. Reggefiber wijst er op dat het elke aanbieder vrij staat om ‘zelf netwerkdiensten te ontwikkelen in Lansingerland of […..] delen van het aanbod te gebruiken van anderen, waaronder KPN’.
Het is aan de andere markpartijen, aldus de woordvoerder, om te bepalen hoe ze met elkaar de concurrentie willen aangaan. Volgens Reggefiber is het te vroeg om nu al te concluderen dat er niet nog meer aanbieders zullen komen.
De infrastructuur in Lansingerland, betoogt men, is immers nog in aanleg.

Check Also

Wandelen naar het Rotterdams Platteland

Lansingerland – Natuurmonumenten organiseert zaterdag 20 augustus vanaf het natuurhistorisch Museum in Rotterdam een unieke …