woensdag 24 april 2019 | week 17
Home » Nieuws » Maxime Verhagen op bezoek

Maxime Verhagen op bezoek

Maxime Verhagen op bezoek
De CDA-gasten en de familie Van den Bosch voor
het bedrijf waar momenteel boringen worden verricht.

B-Driehoek – Maxime Verhagen, de nummer 2 van het CDA voor de Tweede Kamerverkiezingen, bracht zaterdag 11 november een bezoek aan de B-Driehoek.Het bezoek begon rond een uur of twee in het glastuinbouwbedrijf van de familie Van den Bosch aan de Petuniaweg 28 te Bleiswijk. De firma Van den Bosch doet op dit moment op een diepte van 1900 meter proefboringen naar aardwarmte, waarop de kassen, als het lukt, goedkoper en milieuvriendelijker verwarmd kunnen worden.

Maxime Verhagen ging daarbij ook nader in op het verzoek van CDA lijsttrekker Dick van Vliet van Lansingerland om ¤ 5 miljoen subsidie uit de zogenaamde FES gelden (Fonds Economische Structuurversterking) in de Overbuurtse Polder ter beschikking te stellen. De gelden komen beschikbaar vanwege de meevallers bij de aardgasbaten.
Rik van den Bosch, samen met zijn ouders, broer en zus eigenaar van enkele tomatenkwekerijen in zowel Berkel en Rodenrijs als Bleiswijk, lichtte het aardwarmteproject toe.
“Momenteel wordt de eerst boring verricht. Vinden we daar warm water, zoals uit onderzoek van YNO zou blijken, dan start de boring van een tweede buis naar een diepte van 1750 meter. Via de eerste buis komt water van 65 graden naar boven. Via een warmtewisselaar gaat het vervolgens als koud water weer de grond in via de tweede buis. Volgens berekeningen zouden we 150 kuub water per uur omhoog kunnen halen en de hele installatie in een jaar of tien terugverdiend hebben. Berekend is dat we zeker 35 jaar van deze techniek gebruik kunnen maken hier op deze locatie. Maar we dienen tevens als pilot; slagen we erin het geheel goed te laten draaien, dan biedt dit mogelijkheden voor tal van andere bedrijven. In Frankrijk werkt men al met succes met deze methode; niet alleen voor de tuinbouw, maar tevens voor woningen en bedrijven.”
Begin 2007 zal de familie Van den Bosch weten of het experiment een succes kan worden en in gebruik genomen voor hun bedrijf een jaarrond volledig verwarmen met aardwarmte.
Na zijn bezoek aan de Overbuurtse Polder vertrok Maxime Verhagen samen met de plaatselijke CDA kandidaten naar de drie dorpscentra om daar in gesprek te gaan met het winkelend publiek.

Check Also

Zondagvoetballers TOGB op overtuigende wijze kampioen

Berkel en Rodenrijs - Kampioenswedstrijden zijn zelden hoogstaand. TOGB tegen het bezoekende Excelsior '20 was daar geen uitzondering op. Het beoogde resultaat was zondagmiddag het belangrijkste. En als je comfortabele voorsprong op de ranglijst garneert met een klinkende 5-1 overwinning dan is de promotie naar de eerste klasse geheel terecht!