woensdag 27 mei 2020 | week 22
 De eerste paal voor nieuwbouw aan de Hoekseindseweg.

In deze aflevering (215) van Heden & Verleden vieren we het 45-jarig bestaan van Houweling Architecten.

Wie wil reageren of ideeën heeft voor Heden & Verleden kan contact opnemen met de redactie: tel. 010 – 5118892 (keuze 2) of redactie@de-heraut.nl.

Door Trees Borkus-Henskens

Houweling Architecten groeit in 45 jaar uit tot gerenommeerd bureau

Bleiswijk – Het was 31 augustus 2019 precies 45 jaar geleden dat Joop Houweling van start ging met een eigen architectenbureau. Hij was daarmee de eerste architect die zich in Bleiswijk vestigde, maar op 5 september neemt hij afscheid van Houweling Architecten. Tijdens de jubileumviering en met een gerust hart, want hij laat een prachtig bedrijf achter en heeft dat op een gezonde manier kunnen overdragen.

De inspiratie om voor dit vak te kiezen was de bouw van een nieuwe loods van zijn vader in Bergschenhoek. Hij volgde die bouw op de voet en besloot bouwkunde te gaan studeren. In 1973 gaf hij zijn ja-woord aan zijn echtgenote Elly, waarna zij aan de Kerkstraat 33 gingen wonen en nadat hij was afgestudeerd werd vervolgens in 1974 het architectenbureau gevestigd op nummer 37. Drie jaar later werd het tussenliggende pand nr. 35 erbij gehuurd. De jaren 1977-1987 betekenden de opbouw van het bureau dat van een eenmanszaak langzaam groeide. Er kwam ruimte voor medewerkers en ook Elly was de steun en toeverlaat in het kantoor. Ook in de ontwikkeling van het bureau leverde zij een belangrijke bijdrage.

Groei

In 1989 deed de eerste computer z’n intrede. Met de mogelijk daar de administratie op te gaan verwerken en tevens constructieberekeningen te maken. Twee jaar later volgde Autocad en een jaar later gingen alle tekentafels de deur uit. Niet alleen het werk, maar ook het aantal medewerkers groeide. Daarom werd in maart 1992 besloten een tweede kantoor te openen; aan de Nieuwstraat 7 in Berkel Centrum. Datzelfde jaar werd ook een architectenbureau overgenomen dat met name gespecialiseerd was in het bouwen van kerken. Het werd een mooi jaar met veel grote projecten in de nieuwbouw achter de Berkelseweg in Bergschenhoek en enkele kerken.

Uitbreiding

Tom, de oudste zoon van Joop en Elly, volgde in de voetsporen van zijn vader en koos eveneens voor de opleiding tot architect. In 1997 besloot hij stage te gaan lopen in Australië; het land waar hij zijn partner ontmoette en waar hij inmiddels een florerend eigen architectenbureau runt.
Vlak voor de eeuwwisseling bleek uit overleg tussen Joop en de gemeente dat er een mogelijkheid bestond om aan de Hoekeindseweg een nieuw kantoor te bouwen. Ook werd in die periode besloten de kantoren in Berkel Centrum en Bleiswijk samen te voegen in de Bleiswijkse Kerkstraat. Na 30 jaar met vrouw en vijf kinderen in de Kerkstraat gewoond te hebben verhuisden Joop en Elly naar de Hoefweg om plaats te maken voor uitbreiding van het kantoor.
Zoon Jan deed in 2004 zijn intrede binnen het kantoor na afgestudeerd te zijn. Jan volgde de opleiding Bouwkunde in Den Haag en werkte vervolgens vier jaar bij een ontwikkelaar in Rotterdam. Tot hij besloot de opleiding Academie van Bouwkunst te gaan volgen in Rotterdam. “De leukste studie; heel gericht en veel creativiteit. Daar heb ik heel veel geleerd waar ik nog steeds profijt van heb. Het was pittig – vier dagen werken, een dag en enkele avonden naar school – maar dat was het meer dan waard.” Ook twee dochters – Anke eerst en daarna opgevolgd door Sigrid – zijn betrokken bij het bedrijf en werkzaam op de administratie. Jongste zoon Hans koos voor een baan als zelfstandig projectleider in de bouw.
Het zou nog tot 2009 duren tot eindelijk de eerste paal de grond in kon voor nieuwbouw aan de Hoekeindseweg op een mooie zichtlocatie bij de entree van het dorp. Dat gebeurde op 31 augustus; precies op de dag van het 35-jarig bestaan van het bureau. In 2010 kon het pand in gebruik worden genomen. Het bleek een goede stap, want de nieuwe locatie heeft Houweling veel gebracht.

Opvolging

In goed overleg werd in 2012 besloten dat Jan de dagelijkse leiding op zich zou gaan nemen en Joop van lieverlee wat minder zou gaan werken. Dat werd in de loop der jaren langzaam afgebouwd tot een dag. Samen met Marieke, de vrouw van Jan, en een goed team – inmiddels bestaande uit een vijftiental medewerkers, waarvan er sommigen al meer dan 35 jaar, 20 jaar, 10 jaar werkzaam zijn bij Houweling – ontwikkelde het architectenbureau zich verder, stap voor stap. Veel ontwerptekeningen werden in 3D gemaakt en Virtual Reality deed zijn intrede. “Ook in een mindere tijd zetten we er met elkaar de schouders onder,” aldus Joop die onderstreept dat ze alle jaren rijk gezegend waren en niet uit eigen kracht, maar door de zegen van de Here..
Er was ruimte voor opleidingen, voor denkkracht en ideeën en vooruitstrevende plannen. “Er is aandacht voor opleiding, stages, jonge én ervaren medewerkers leren van elkaar en we willen graag op de hoogte blijven van alle nieuwe ontwikkelingen.” Belangrijk hierin is het werken met BIM (Bouw Informatie Model), waarin je in 3D ontwerpt aan een digitaal gebouw en met meerdere partijen in de bouwsector al digitaal kan samenwerken aan hetzelfde gebouwmodel.

Ontwerpen

Betrokkenheid bij de bouw is al die jaren een belangrijke factor gebleken. “Inmiddels hebben we een team dat eigen projecten heeft met een eigen verantwoording. Als architect ben je betrokken bij het hele proces van ontwerp tot realisatie. Naast onze creativiteit hebben we ook de technische capaciteit in huis om controle en toezicht op de bouw uit te voeren. De laatste jaren hebben we de ontwerpen van villa’s en landhuizen verder uitgebreid en ook meerdere woonwijken gerealiseerd. Bouwen voor zorginstellingen – onder andere voor zowel senioren als gehandicapten – wordt verder uitgebouwd en daarnaast zijn we actief voor gemeenten, kerken, bedrijfspanden; de meeste in de regio, maar ook daarbuiten.’
Sinds 2017 voert Houweling Architecten een nieuwe huisstijl. Met daarin drie kernpunten: luisteren, visualiseren, realiseren.
De nieuwe kleuren van deze huisstijl zijn inmiddels ook in het pand verwerkt.

Voldoening

Houweling Architecten haalt voldoening voor het werk uit het plezier van de klanten. Jan: “Als je de klant in hun leefomgeving ziet genieten in hetgeen je hebt ontworpen. Dat is vaak een kwestie van goed luisteren en verrassen. Je vooraf inleven in de leefwijze en -omstandigheden van de klant, want de gebouwde omgeving heeft veel invloed op de manier van leven. Als architect wil je er iets passends, maar ook iets moois van maken en daarbij is duurzaamheid voor ons vanzelfsprekend. Vertrouwen is hierin belangrijk. Wij zijn één van de eerste bureaus dat samen met de klant virtueel op pad gaat om de klant al voordat de bouw start een virtuele rondleiding te geven door het gebouw. Daarbij zullen we Virtual Reality steeds meer inzetten in het ontwerpproces, zodat je al meteen een zeer realistisch beeld krijgt van de mogelijkheden.”

Check Also

Raadhuisflitsen (2)

In deze aflevering (248) van Heden & Verleden het tweede deel met fragmenten uit het …

Geef een reactie