zondag 12 juli 2020 | week 28
Home » Algemeen » 3B-Bus in de schijnwerpers
 De cheque van de Rabobank(leden).

3B-Bus in de schijnwerpers

3B-Bus in de schijnwerpers

Lansingerland – Toen enkele enthousiaste Lansingerlanders in oktober 2011 van start gingen met de 3B-Bus kon niemand vermoeden dat dit vrijwilligersinitiatief zo’n overweldigend succes zou worden. Succes dat gedragen werd en nog steeds wordt door tal van organisaties, maar ook door een tachtigtal vrijwilligers en inmiddels meer dan 800 abonnees.

Trees Borkus-Henskens

Woensdagochtend 30 oktober werd een heuglijke dag, want ’s ochtends zou de 75.000ste klant zich melden voor een ritje in de bus. Burgemeester Pieter van de Stadt stond al bijna klaar om als chauffeur achter het stuur plaats te nemen, maar eerst wachtte nog een verrassing.

Mevrouw Benschop was de 75.000ste klant van de 3B-Bus. Ze werd verrast met de burgemeester als chauffeur een bos bloemen en een gratis ritje!

Cheque leden Rabobank

Om half negen meldden zich twee medewerkers van de Rabobank bij het kantoor van de 3B-Bus in Berghonk. Zij kwamen niet met lege handen, maar brachten een cheque mee. De Rabobank organiseerde – ter vervanging van de jaren georganiseerde fietsactie – een Clubactie waarbij de leden hun stem konden uitbrengen op een vereniging of club. Elk lid mocht vijf stemmen uitbrengen, maar maximaal twee op eenzelfde club. Elke stem was goed voor een bijdrage. Veel leden gunden, zo bleek, hun stem aan de 3B-Bus, want toen de cheque uit de envelop kwam stond daar het mooie bedrag van € 5281,55 op! Dat werd dankbaar gevierd met koffie en gebak.

Op pad

Maar de klanten wachtten en dus moesten de bussen gaan rijden. Met de burgemeester aan het stuur van de bus en Jan van der Burg als bijrijder die mevrouw Benschop op gingen halen in de Wilhelminastraat van Bergschenhoek; deze abonnee van de 75.000ste rit vond het wel gezellig met de burgemeester, een bos bloemen en een gratis ritje. Ze vertelde in geuren en kleuren dat ze 59 jaar in de Marijkestraat had gewoond, maar nu in de Stander. Het was wel even wennen van een heel huis naar een appartement (met de keuken in de kamer), maar alles gelijkvloers kwam nu wel goed uit. Ze had haar been gebroken, werd vervolgens negen weken verzorgd in het Bleiswijkse Zorghotel en ging nu twee keer per week terug naar de fysiotherapeut. Met de 3B-Bus waar ze al vier jaar abonnee van is. De rit verliep naar wens en de bus kon weer veilig en wel worden teruggereden naar Bergschenhoek. Een van de drie bussen (en een vierde als reservebus) die dagelijks worden ingezet voor gemiddeld 300 mensen per week en gereden door vrijwilligers.
Vrijwilligers met rijervaring, maar ook met een luisterend oor en meestal samen met een bijrijder die helpt bij het in- en uitstappen. “Altijd gezellig en uitsluitend in Lansingerland. En als we als chauffeur een keer niet kunnen rijden zorgen we zelf voor een vervanger. Dat vormt nooit een probleem.”