zaterdag 23 februari 2019 | week 08
Home » Nieuws » Ook CVV Berkel met zonnepalen op de duurzame toer

Ook CVV Berkel met zonnepalen op de duurzame toer

Ook CVV Berkel met zonnepalen op de duurzame toer

Berkel en Rodenrijs – Wie verleden week het Berkelse sportpark Het Hoge Land betrad moet het zijn opgevallen dat er grote stellingen tegen de gevels van het clubhuis van voetbalvereniging CVV Berkel stonden. Clubhuis De Verlenging werd voorzien van zonnepanelen. Met 147 panelen hoopt de vereniging een derde van het verbruik aan energie uit deze investering te halen.

Rien Kuyvenhoven

Dit allemaal in navolging van enkele andere sportverenigingen op het Berkelse sportpark, zoals de tennisvereniging, de hockeyvereniging en tafelstennisvereniging TOGB. Ook CVV Berkel denkt wat dat betreft duurzame energie op te wekken en wacht verder nog op het initiatief van de gemeente Lansingerland om de plannen van led verlichting aan te brengen op de sportvelden bij de diverse verenigingen in deze gemeente.
Wim van Dam, accommodatiebeheerder bij CVV Berkel, kijkt uit naar deze investering van de gemeente, omdat de toezegging is gedaan dat een lager energieverbruik door nieuwe verlichting ten goede zou komen aan de clubs.
“Het kan ons een derde tot een kwart schelen in ons stroomverbruik”, weet de Berkelaar. “Wat onze eigen inverstering betreft zal een volgende stap waarschijnlijk zijn dat we wat we overhouden aan energie ten goede laten komen aan boilers voor onze eigen warmwatervoorziening van de douches”, aldus Wim van Dam die als initiatiefnemer van dit plan mag worden gezien. “Maar ik krijg hierbij de volledige steun van het bestuur.” Hij heeft nog meer plannen wat betreft het terugdringen van het energieverbruik bij de club. “We moeten er ook op gaan toezien dat we meer energiezuinige apparaten gaan gebruiken. In de loop der jaren hebben we al vriezers en koelkasten vervangen door apparaten die een veel lager verbruik hebben. En vanaf het gebruik van onze accommodatie vijftien jaar geleden doen we ook al aan warmteterugwinning in het clubhuis.”

Club van Honderd

Van Dam geeft toe, dat de zonnepanelen een behoorlijke investering voor de voetbalvereniging betekent. Als een man die weet dat er goed op de centjes moet worden gelet, heeft Wim van Dam ook hiervoor een plan gemaakt. “Er bestaat een investering- en productiesubsidie voor verenigingen en daar konden we gebruik van maken. Verder kunnen we als club een gedeelte van de btw terugvragen. Maar meer trots ben ik op de Club van Honderd die we bij Berkel hebben. Die heeft het mogelijk gemaakt dat we dit allemaal konden doen. Deze sympathisanten dragen de club een warm hart toe en schenken de club jaarlijks een bedrag. Met deze investering laten we zien dat hun bijdrage goed besteed wordt.”
Het plaatsen van de zonnepanelen was een behoorlijke klus waarbijd e weersomstandigheden niet optimaal waren. Wim van Dam: ” We zijn blij dat het doorgang kon vinden ondanks de sneeuw op dinsdag. Eén dag zijn ze vanwege het weer niet het dak op geweest, maar die dag werd gebruikt voor het binnenwerk. Als alles mee zit is de klus binnen een maandje gereed en kunnen we als vereniging de vruchten van deze investering plukken.”

Check Also

Bleiswijkse leerlingen sluiten zich aan bij klimaatmars

Lansingerland - Per brief vroeg zij de directeur van haar school - basisschool Anne Frank - toestemming om donderdag 7 februari aan te mogen sluiten bij de klimaatmars in Den Haag; Dana van der Spek uit Bleiswijk, pas 12 jaar, maar heel bewust levend. Ook haar achternichtje Rosa Ellens (17) reisde mee naar Den Haag. “Het gaat om onze generatie. Nederland gaat het klimaatakkoord niet halen, maar we moeten vandaag al beginnen anders zijn we te laat!”

Geef een reactie