dinsdag 22 januari 2019 | week 04
Home » Politiek » Eerste Energiecafé goed bezocht

Eerste Energiecafé goed bezocht

Eerste Energiecafé goed bezocht

Berkel en Rodenrijs – Woensdagavond 31 oktober werd het eerste Energiecafé van de coöperatie Nieuwe Lansinger Stroom gehouden in de verenigingszaal bij De Kievit. Ruim 20 belangstellenden waren aanwezig om zich voor te laten lichten over de mogelijkheden van energie besparen.

Marianne Karsemeijer

De Energiemarkt was gericht op de hele gemeente. De Energiecafés zijn kleinschaliger. Gekozen is om in elke kern van Lansingerland een café te houden, over een specifieke wijk. In Berkel is dat de wijk Noordpolder, wjk 22. Bewoners uit deze wijk verzamelden zich op deze woensdagavond in de zaal bij De Kievit. Wethouder Albert Abee opende dit eerste Energiecafé. Hij benadrukte het belang van duurzaamheid en het bewust omgaan met energie. Daarbij gaf hij aan dat samenwerken cruciaal is. “Duurzaamheid betreft ons allemaal. De overheid schept kaders, maar het kan niet alleen vanuit de overheid komen, we moeten het met elkaar doen. De energietransitie kost tijd. Als we over tien jaar ergens willen komen moeten we nu het roer omgooien. Bij de tuinderijen is men al goed bezig en ook in de woningbouw worden stappen gezet. Nieuwe woningen zijn al energiezuinig en bij oudere woningen kan nog winst behaald worden. Daarom zijn initiatieven zoals dit Energiecafé van groot belang. Ik heb respect voor de vele vrijwilligers die zich hiermee bezig houden.”

Investeren en besparen

Na de inleiding door de wethouder nam Jan Al, secretaris van Nieuwe Lansinger Stroom het woord. “Het is de bedoeling om mensen een stap te laten zetten”, zegt hij. “Bewustwording is de eerste stap, wat kunnen mensen doen om minder energie te verbruiken, maar mensen willen ook graag weten wat het in de portemonnee scheelt. Investeren doe je om iets terug te verdienen”. Vervolgens houden een paar bewoners een korte presentatie over de door hun genomen besparingsmaatregelen aan hun huis en stellen de energiecoaches zich voor. Na de energiemarkt en de lancering van het Energieloket enkele weken geleden, zijn de zeven coaches gestart. Het blijkt dat veel mensen behoefte hebben aan een persoonlijk gesprek waar zij hun specifieke vragen kunnen stellen. De coaches zijn een mooie aanvulling op het Energieloket, waar mensen zelf veel informatie kunnen vinden.
Na het plenaire gedeelte konden de aanwezigen met elkaar en met lokale ondernemers in gesprek over hoe ze hun huis energiezuiniger kunnen maken en welke producten en diensten ze daar voor nodig hebben.
Het tweede Energiecafé, in Bergschenhoek, heeft inmiddels ook plaatsgevonden. Het derde café zal worden gehouden in Bleiswijk, in de Gereformeerde Kerk (hersteld), Rembrandtlaan 42, op donderdag 15 november, aanvang 19.30 uur. Het betreft dan de Oranjewijk. Belangstellenden uit deze wijk zijn van harte welkom.

Check Also

De Kieviten zet kampioenen in de schijnwerpers

Bleiswijk - Voorzitter Robert Kuiperij van Atletiek- en wandelvereniging De Kieviten heette vrijdagavond 4 januari alle leden welkom die naar Ricky’s Sportsbar in Sporthal Rijneveen waren gekomen om met elkaar het nieuwe jaar goed te beginnen; met het uitreiken van de prijzen aan de kampioenen van de vereniging uit het net afgesloten jaar 2018.

Geef een reactie