dinsdag 22 januari 2019 | week 04
Home » fbpost » Reis naar Japan werd een tocht voor het leven

Reis naar Japan werd een tocht voor het leven

Reis naar Japan werd een tocht voor het leven

Bleiswijk – Vol verwachting en plezier reisde een groep van dertien kinderen en drie begeleiders van de Stichting Japan-Bleiswijk op 18 oktober richting het Japanse Sakura om daar de week van hun leven te beleven.

Na een jarenlange uitwisseling tussen de Anne Frank basisschool en een school in Japan was dit het derde jaar dat de stichting de uitwisseling regelde. Sybe, Thijn, Ids, Kai, Kevin, Cees, Lotte, Linde, Marie-Claire, Eva, Nikky en Charlotte en hun begeleiders Eva, Monique en Marco vlogen in ruim tien uur naar Tokyo waar een warme ontvangst wachtte van de leden van de organisatie Japan-Bleiswijk, waarna ze gastvrij werden ontvangen bij de gastgezinnen in Sakura.
De eerste dag – zaterdag – gingen de kinderen met hun gastgezinnen op pad om elkaar wat beter te leren kennen. Zondagmiddag wachtte een welkomstreceptie in het stadhuis waar de Bleiswijkers werden ontvangen door de burgemeester en de wethouder en nog rond de 150 andere belangstellenden. Iedereen was trots op Monique die de burgemeester en zijn gasten in het Japans toesprak. Vervolgens verzorgden de Bleiswijkse kinderen een drietal puur Nederlandse dansen. Sint en Piet verschenen eveneens ten tonele en ook dat oogstte veel applaus.

Scholenbezoek

Maandag werd een bezoek gebracht aan de Chiyoda school met 315 leerlingen. Hierbij hebben zowel de Nederlandse als de Japanse kinderen een voorstelling gedaan. De gasten gingen vervolgens met de Japanse kinderen mee naar de klas om geïnterviewd te worden in het Engels. Na een gezamenlijke maaltijd werd de middag gevuld met sporten. Dinsdag werd de Innan school bezocht met 280 leerlingen. Naast een voorstelling volgden de kinderen een muziekles met drums en trommels. ’s Middags wachtte een les in kalligrafie en een gymles. Woensdag volgde de derde school; de Uchigo school met 165 leerlingen. Na de Nederlandse voorstelling kreeg het bezoek een voorstelling van één van de leerlingen. Vervolgens werd tijdens een muziekles geleerd Koto te spelen. Iedereen ontving een waaier die individueel beschilderd werd en kon je eigen naam in het Japans op een doek worden gezet. Na de lunch stonden de lessen muziek, creativiteit en organiseren op het programma. De donderdag en vrijdag werden doorgebracht op de Chiyoda school. Met op het programma een dansles gevolgd door een les waarin in groepjes met takken een huis/hut gemaakt moest worden. ’s Middags was er een sportmiddag. Vrijdag kregen de kinderen les in het origami vouwen. Hierbij zijn samurai-hoeden en vogels gevouwen. In de gymzaal volgde met alle kinderen een les met kalligrafie-inkt tekenen en schrijven, waarna er afscheid werd genomen. Zaterdag werd in alle vroegte afscheid genomen van de gastgezinnen en Sakura. Na een lange reis konden de Bleiswijkse gezinnen hun kinderen en partners rond de klok van vijven weer in de armen sluiten.

Opvallend

In een vreemd land zijn er altijd dingen die opvallen. Zo ook in Japan. De reizigers noemden er enkele. “Alle lunches op school worden iedere dag klaargemaakt. Er wordt duidelijk aangegeven wat er iedere dag gegeten wordt en de hoeveelheid kcal in de lunch zit. Na de lunch moeten alle kinderen helpen om de school schoon te maken. Er was een zeer warm welkom op de scholen, door zowel de kinderen als de leraren, de gastgezinnen, de organisatie Japan-Bleiswijk, het bestuur van Sakura. Veel kinderen hebben de Tokyo sky tree bezocht en vonden dit schitterend. Diverse kinderen zijn naar Disney World Japan geweest en vonden dit een geweldige ervaring, evenals het bezoek aan de Asakusa tempel in Tokyo; een van de grote attracties van de stad. Smullen en lachen was het in het suchi-restaurants in Sakura, waarbij je op een scherm aangeeft wat je wilt eten en vervolgens komt dit op een ‘lopende band’ bij de tafel langs. Ook de verwarmde toiletbrillen maakten indruk.”

Check Also

SeniorWeb Lansingerland start met nieuw cursusseizoen

Lansingerland - Eind januari gaat SeniorWeb weer van start met het nieuwe cursusseizoen. Om iedereen kennis te laten maken met het brede aanbod wordt op dinsdag 15 januari de gratis toegankelijke informatie- en inschrijfdag gehouden over computer-, smartphone- en tabletcursussen en workshops.

Geef een reactie