dinsdag 19 februari 2019 | week 08
Home » Algemeen » Vrede en vriendschap

Vrede en vriendschap

Woensdag 3 oktober, de kerkzaal van de Open Hof in Bleiswijk is mooi versierd met tekeningen en gedichtjes van de kinderen van basisscholen De Poort en de Wiekslag. Vandaag worden er twee schoolkerk vieringen gehouden, een voor de onderbouw en een voor de bovenbouw. Twee keer die ochtend stroomt de kerk gezellig vol met kinderen.
De juf heet de kinderen welkom en we zingen het lied ‘Welkom, welkom, welkom allemaal’. Ik stel me kort voor. Dan vertel ik dat we elkaar welkom hebben geheten en gedag hebben gezegd, maar dat in de kerk de belangrijkste die ons groet en welkom heet God is. Ik als dominee mag dat laten horen en zien met woorden en met een handgebaar: een opgestoken hand. Net zoals mensen elkaar groeten, wanneer ze elkaar tegenkomen op straat en even zwaaien. Dat zwaaien doe ik niet, maar de opgestoken hand, verwijst wel naar dit groeten van elkaar. ‘Genade, vrede en vriendschap van God de Vader, van Jezus Christus de Zoon, door de Heilige Geest. Amen.’ Zo komt God ons in ons leven tegemoet: genadig en met vrede worden wij verwelkomd.
In de viering gaat het, net als in de kinderboekenweek dit jaar, over vriendschap. We horen over vriendschap tussen mensen en over vriendschap tussen God en mensen. Toen, in de tijd dat Jezus op aarde leefde, en nu.
Die middag fiets ik door het dorp. Ik zie drie jongens op straat lopen en denk: Volgens mij heb ik hen vanmorgen gezien… Op hetzelfde moment roept een van hen: Hé, u was vandaag in de kerk! Ik lach: Ja, dat klopt! Zij zwaaien en ik zwaai, zo groeten we elkaar in het voorbijgaan met vrede en vriendschap. Dat, waar we in de kerk over hoorden, mogen we daarbuiten weer verder aan elkaar doorgeven.

Ds. Gerdina Loeve
predikant in de Open Hof Bleiswijk
gereformeerde kerk PKN

Check Also

De kracht van verhalen

Bergschenhoek - Sprookjes, mythen en sagen zijn nog steeds springlevend en broodnodig voor een spirituele ontwikkeling. Eveline van Dongen vertelt deze maand in sociaal café Ontmoet! over het werken met helende verhalen. Deze interactieve lezing vindt plaats op 21 februari van 14.00 tot 16.00 uur tijdens de Maand van de Spiritualiteit.

Geef een reactie