woensdag 16 januari 2019 | week 03
Home » Politiek » Eerste landelijk congres buurttoezicht strijkt neer in Lansingerland

Eerste landelijk congres buurttoezicht strijkt neer in Lansingerland

Eerste landelijk congres buurttoezicht strijkt neer in Lansingerland

Lansingerland – Het gemeentehuis in Bergschenhoek is zaterdag 13 oktober de locatie waar voor de eerste keer een landelijk congres wordt georganiseerd over buurttoezicht. Het idee een dergelijk congres te organiseren leefde al langer bij Karel Neelis, de man die buurttoezicht in Lansingerland jaren geleden oprichtte. Als thema is gekozen voor ‘De toekomst van buurtpreventie initiatieven’.

Trees Borkus-Henskens

Directe aanleiding voor een dergelijk congres is het aantal initiatieven in het hele land om buurttoezicht op te richten. “Niet iedereen hoeft daarbij het fietswiel uit te vinden. We komen nu bijeen om met elkaar van gedachte te wisselen over de aanpak, waar we tegenaan lopen en reacties die we van diverse kanten krijgen.”
In alle steden en dorpen krijgt buurttoezicht niet alleen te maken met bewoners en ondernemers, maar ook met de afdeling veiligheid van de gemeente, met de politie en met Boa’s.
“Kijk ik naar Lansingerland dan zijn we nu tien jaar onderweg. De eerste initiatieven ontstonden in de Weidebuurt waar in die jaren veel overlast was van langs trekkende jeugd tussen Berkel en Rotterdam. We liepen met name op plaatsen waar overlast was, want dat kreeg nauwelijks aandacht van de politie. Inmiddels hebben al veel wijken in Lansingerland buurttoezicht. Veel leden van buurttoezicht hebben een hond en lopen daar mee buiten. Zij vormen de ogen en oren van de wijk. Inmiddels is een app-groep opgericht. Is er iets loos in de wijk dan kunnen we alert reageren. Een woninginbraak, fietsendiefstal, overlast of rondlopende figuren die we niet vertrouwen. Op dit moment zien we ook groepen die in buurten wonen waar niets gebeurt en dat is nodeloos. Hanteren zij een app-groep dan is het een kwestie van jas aan en naar buiten om de wachttijd van de politie in te vullen. We zijn heel benieuwd hoe het er in andere gemeenten aan toe gaat.”

Gemeenten aangeschreven

Naar alle gemeenten is een uitnodiging gestuurd voor het congres en inmiddels hebben rond de 150 belangstellenden (het maximale aantal, inclusief de sprekers) zich aangemeld. Dagvoorzitter is Tweede Kamerlid Chris van Dam die Veiligheid in zijn portefeuille heeft. De gemeente Lansingerland faciliteert. “De uitnodiging is met name bedoeld voor initiatiefnemers en trekkers van buurttoezicht. Het is opvallend dat zich veel belangstellenden uit Brabant hebben gemeld. Inmiddels zijn er in Nederlandse gemeenten ca. 800 buurtpreventie/toezicht initiatieven. Zij leveren in samenwerking met de gemeente, de politie en andere veiligheidspartners een bijdrage aan een veilige leefomgeving. Voor goed functionerende initiatieven is een nauwe samenwerking met partners van groot belang. De invulling verschilt per gemeente, maar ook per initiatief. “Tijdens het congres wisselen we ervaringen uit en kijken we hoe we elkaar kunnen versterken in de toekomst. Er zullen die dag verschillende presentaties zijn en de dag wordt afgesloten met een paneldiscussie en mogelijke vervolgstappen.”
De hoop van Karel? “Dat de samenwerking verbetert tussen gemeente, politie en buurttoezicht.”

Check Also

De Kieviten zet kampioenen in de schijnwerpers

Bleiswijk - Voorzitter Robert Kuiperij van Atletiek- en wandelvereniging De Kieviten heette vrijdagavond 4 januari alle leden welkom die naar Ricky’s Sportsbar in Sporthal Rijneveen waren gekomen om met elkaar het nieuwe jaar goed te beginnen; met het uitreiken van de prijzen aan de kampioenen van de vereniging uit het net afgesloten jaar 2018.

Geef een reactie