dinsdag 22 januari 2019 | week 04
Home » Algemeen » Team Hogeschool doet mee aan iGem competitie

Team Hogeschool doet mee aan iGem competitie

Team Hogeschool doet mee aan iGem competitie

Bleiswijk/Rotterdam – Tien studenten van de Hogeschool Rotterdam zijn bezig met het ontwikkelen van een selectieve koolmonoxide detector. Met dit project doen zij mee aan de iGEM competitie. Dit is een internationale competitie waar ruim 370 teams van middelbare scholen, hogescholen en universiteiten aan mee doen. Van Nederland is de hogeschool Rotterdam de eerste hogeschool die meedoet. In oktober reist het team af naar Boston om hun project te presenteren.

Marianne Karsemeijer

iGEM (International Genetically Engineered Machine) is een onafhankelijke, non-profit organisatie, die zich richt op onderwijs en voorlichting over synthetische biologie. Begonnen in januari 2003 aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Studenten ontwikkelden daar een biologisch apparaat dat cellen kon laten knipperen. Er werd een zomer competitie gestart met vijf teams in 2004 en dit groeide uit tot 300 teams uit 42 landen en meer dan 5000 deelnemers in 2016. Aan de iGem competitie kunnen teams meedoen die geïnteresseerd zijn in synthetische biologie. De teams proberen met een oplossing voor een wereldprobleem te komen. Dit wordt gedaan door het genetisch aanpassen van (in de meeste gevallen) bacteriën. Zo probeert de organisatie synthetische biologie positief onder de aandacht te brengen en te laten zien wat er allemaal mogelijk is.

Voordeel voor bedrijven

Het team van de Hogeschool bestaat uit tien studenten van diverse opleidingen, namelijk Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek, Chemie, Elektrotechniek en Informatica. Tijdens dit project combineren zij de kennis uit de vakken biologie, chemie en elektrotechniek om een apparaat te ontwerpen, dat specifiek koolstofmonoxide zal detecteren. Het project waar zij aan werken is een buitenschoolse activiteit, maar ze krijgen wel alle medewerking van de Hogeschool. Zo gaan er ook drie docenten mee naar Boston, in oktober. Suzanne Romeijn en Loraine Nelson, twee van de tien studenten, vertellen hoe ze op het idee van de selectieve koolmonoxide detector zijn gekomen. “De koolstofmonoxide detectoren die momenteel in de industrie gebruikt worden kunnen moeilijk onderscheid maken tussen koolstofmonoxide en waterstof. Aangezien waterstofgas een bijproduct is dat in veel vormen van industrie voorkomt, kan er dus regelmatig een vals alarm gegeven worden. Bedrijven zullen dan overgaan op ontruiming terwijl dit niet nodig is. Wij maken gebruik van bacteriële eiwitten die kunnen binden aan koolstofmonoxide. Wanneer gebonden zullen ze een reactie veroorzaken in de bacteriën, wat vervolgens door onze hardware kan worden opgepikt. De ​​​bacteriën binden zich dus alleen aan koolstofmonoxide en niet aan waterstof, waardoor de metingen veel nauwkeuriger zijn. Dit kan voor bedrijven tijd en dus geld besparen.”

Het project is in volle gang. Het team zoekt nog een goedkope matrix die makkelijk vervangbaar is, waar zij de bacteriën op vast kunnen zetten en een handige manier om de CO in het product te laten komen zonder dat er bacteriën vrijkomen. Daarnaast zijn zij op zoek naar sponsoren om hun project te kunnen financieren en zichzelf te kunnen presenteren in Boston eind oktober.
Voor meer informatie en contact: igemteam.hr@gmail.nl.

Check Also

TooropMavo en Vak College Hillegersberg: kleinschalig en modern

Hillegersberg - De TooropMavo en het Vak College Hillegersberg zijn beide in Hillegersberg gevestigd. In dit artikel een kennismaking met beide scholen.

Geef een reactie