woensdag 20 februari 2019 | week 08
Home » Algemeen » Al 95 jaar Plaswijckpark

Al 95 jaar Plaswijckpark

Al 95 jaar Plaswijckpark

Schiebroek – Het is voor Plaswijckpark, gelegen aan de Ringdijk in Schiebroek net buiten Lansingerland, dit jaar een heel bijzonder jaar. Het schitterende park, met daarin zowel dieren als natuur en heel veel speelplezier, bestaat 95 jaar.

Trees Borkus-Henskens

Mede door de steeds blijvende alertheid van de bestuurders van Plaswijckpark, het in al die jaren steeds weer eigentijds houden en vernieuwen, maar ook door de goede verzorging van het hele park weet Plaswijckpark jaarlijks rond de 440.000 bezoekers te trekken die genieten van een breed aanbod.
In het park, waar eenmalig toegang wordt betaald bij de entree (Plaswijckpark telt ook een groot aantal abonnementhouders uit de hele regio) kan de hele dag gebruik worden gemaakt van alle attracties; dus nooit gebedel en gevraag of de kinderen ergens in mogen, want nergens hoeft apart voor betaald te worden. Het hele terrein is onderverdeeld in een drietal zones: Wandelwijck, Dierenwijck en Speelwijck. Met verspreid over het terrein enkele locaties waar iets gegeten en gedronken kan worden.

Dierenwijck

De afgelopen maanden is er hard gewerkt om nieuwe verblijven te creëren in Dierenwijck. Het oude watervogelverblijf – tussen het verblijf van de wallabies en de parkietenvolière – is verbouwd tot een doorloopverblijf met prairiehondjes. Er zijn in Dierenwijck nog veel meer dieren: alpaca’s, stokstaartjes, uilen, een lynx, stekelvarkens, nandoes, mara’s, otters en bevers. En je kunt een kijkje nemen bij het apeneiland. Nieuw in Dierenwijck is ook de attractie vlottenvaart; met elkaar kun je rond het aai-land varen op een echt vlot. Met een prikstok duw je het vlot door het water vooruit, langs de dieren, onder bruggen door en langs De Boshut. In Dierenwijck kun je ook lekker stampen en baggeren in de avonturenbeek.

Speelwijck

Meteen al bij het binnenkomen van het park zie je de Kangaroetsjjj. Een uitdaging voor echte durfals die een lengte van minimaal 125 cm hebben. Zittend in een bootje word je omhoog getrokken, waarna je hard naar beneden roetsjt en al spetterend in het water belandt. In het water wachten ook waterfietsen in de vorm van levensgrote zwanen. Verder de Speelwijck in kom je meer speeltuinen tegen die allemaal leuke uitdagingen vormen. Zoals een speelfort, een trekvlot door het water en de grote verkeerstuin. Huis in de Heuvel is een grote ‘binnen’speeltuin en in de Havenspeeltuin mag je lekker nat worden.

Wandelwijck

Wandelwijck is de beste plek om even te ontspannen en uit te rusten. Op de Picknickweide kun je languit in het gras liggen en lekker picknicken of een tocht over de plas maken in de rondvaartboot. In de Engelse Tuin vind je allerlei fonteinen en vlakbij de entree bevindt zich de rozentuin waar je meer dan veertig soorten rozen kunt ontdekken. Daar ligt ook het kabouterpad en de start van de boemeltrein die je het hele park doorrijdt. Ben je uitgerust, dan kun je de kabelbaan in.

Geschiedenis

Cornelis Nicolaas Abraham (Nelis) Loos was de initiatiefnemer van Theeschenkerij Plaswijck. Omdat de theeschenkerij niet goed liep verkocht hij het pand aan de gemeente Hillegersberg, Na een verbouwing werd de villa in 1921 in gebruik genomen als raadhuis. Zelf begon Loos met de aanleg van een grootschalig recreatieproject langs de Bergse Achterplas; Plaswijckpark. Tot halverwege de jaren dertig ontwikkelde hij zijn park stapsgewijs tot een veelzijdig recreatieoord. Het trok al snel duizenden bezoekers en daarnaast fungeerde Plaswijckpark als buurtpark voor veel inwoners van Hillegersberg. Er kwam een paviljoen aan het water, Loos legde een park aan en de eerste dieren kwamen. Hij liet een speeltuin bouwen met zandbak, schommels, wippen en een uitkijktoren. In 1923 werd het park officieel opengesteld voor het publiek. In de jaren die volgden breidde het park zich langzaam maar zeker uit met dieren, attracties – waaronder een tennispark – en het aantal bezoekers. De entree is inmiddels verlegd van de CNA Looslaan naar de Ringdijk.

Feestmaand

September wordt de verjaardagsmaand van het 95-jarige Plaswijckpark. Er komt in het park een ‘tijdlijn’ van 1923 tot nu met herinneringen van bezoekers en de geschiedenis van het park. Heb jij nog mooie verhalen, foto’s of herinneringen aan Plaswijckpark? Het park ontvangt deze graag; via de website van Plaswijckpark kunnen herinneringen toegestuurd worden. Ook worden er deze zomervakantie nog enkele andere activiteiten georganiseerd om het 95-jarig jubileum te vieren. Zo is er op 11 en 12 augustus een spectaculaire roofvogeldemonstratie en staan er in het weekend van 18 en 19 augustus meer dan 60 meter aan stormbanen in het park.
Het park is het hele jaar open. Tot eind oktober dagelijks tussen 10.00 en 19.00 uur, in de winterperiode sluit het park om 17.00 uur.

Check Also

Eerste exemplaar ‘Anders, maar dan anders…’ uitgereikt

Bleiswijk - Ze waren lekker nerveus, maar alles was goed voorbereid, dus er kon niets misgaan. Woensdagmiddag rond de klok van drie uur verzamelden de gasten zich bij Boekhandel Muilenburg aan de Dorpsstraat in het centrum van Bleiswijk waar zij werden welkom geheten door moeder Cathelijne en dochter Miek Brouwer, de makers van het boek 'Anders, maar dan anders...' waarvan een grote stapel gereed was.

Geef een reactie