maandag 18 februari 2019 | week 08
Home » Algemeen » Op weg naar buiten en naar binnen

Op weg naar buiten en naar binnen

Tijdens één van mijn fietstochten fietste ik eens op een pad met een stijgende lijn. Het was een bospad dat steeds hoger ging, en opeens had ik tussen wat bomen door een wijds uitzicht over het landschap. Ik houd van fietsen. Je laat alles even los. Gedachteflarden, oude verhalen ze schieten door je hoofd, maar je laat ze ook weer los. Tijdens een echte ontspanning kunnen er ook gevoelens naar boven komen waarvan je in het dagelijks leven niet beseft dat ze onderhuids in je leven. Ik had dat toen ik opeens dat landschap zag. Ik had het gevoel ver terug in de tijd kon kijken. Je denkt dat je dingen verwerkt hebt, maar op zo’n moment merk je dat je er nog niet vrij van bent. De fietstochten geven mij de ruimte om er onbevangen naar te kijken.
Maar of het nu fietsen, wandelen of ontspanning aan de zee is, het geeft dezelfde effecten, herkenbaar? De zomer gebruiken we in het bijzonder om weg van de dingen van alledag te ontspannen en ons opnieuw op te laden. Een pelgrimstocht naar Santiago de Compostela heeft ook deze ervaringen in zich, wanneer je een reisverslag leest van iemand die deze of een andere pelgrimstocht heeft ondernomen.
Al honderden jaren beginnen pelgrims aan de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. Van heinde en verre maken zij de spirituele tocht. Mensen wandelen fietsen via diverse routes, die samenkomen bij de kathedraal in het noord-Spaanse plaatsje Santiago.
Op de pelgrimstocht van het leven wil je het beste geven van dat wat in je zit. Maar nogal eens lukt dat niet met alle goede bedoelingen. Het leven geeft meer dan de dagelijkse sleur. Voor mij is in het leven, de pelgrimstocht een zoektocht die verder reikt dan een paar weken in de zomer, het is een zoektocht die spiritueel is. Het is de weg waarin je jezelf leert kennen, tegen kan komen, teleurstelling ontmoeten en waar je vreugde aan mag beleven.
Je kunt jezelf natuurlijk vastpinnen op een bepaald zelfbeeld: ik ben verlegen, of een denker, of een driftkop, of een binnenvetter, of sentimenteel of vul maar in. Maar is dit wel je ware zelf? Heeft God je zo gemaakt en je zo bedoeld? Afstand nemen, niet meer voor jezelf weglopen, liefdevol maar ook eerlijk kijken naar jezelf: het kan een proces op gang brengen waardoor je uitgroeit boven je vaste patronen. De ontspanning in het leven kan je helpen deze reis naar binnen te maken.

Dick Vrijburg
diaken parochie Christus Koning

Check Also

Zondag Matinee in Ontmoet!

Bergschenhoek – Lansingerland Got’s Talent is een zondagmiddag matinee dat elke twee weken plaatsvindt. Drie …

Geef een reactie