woensdag 20 februari 2019 | week 08
Home » Algemeen » Honderden kilometers kanoën, fietsen en lopen

Honderden kilometers kanoën, fietsen en lopen

Honderden kilometers kanoën, fietsen en lopen

Berkel en Rodenrijs – Wouter Huitzing uit Berkel en Rodenrijs heeft twee uitputtende tochten achter de rug. De Berkelaar vertrok naar Zuid-Afrika en Spanje om te kanoën, fietsen en te lopen in wedstrijdverband. En dat zonder al te veel rust. Het leverde hem in Afrika een tiende plek op. In Spanje werd Huitzing op het EK Adventure Racing, in een wedstrijd van meer dan 600 kilometer en 20.000 hoogtemeters, ook tiende.

Sjoerd Keizer

In Afrika vielen de omstandigheden niet mee. Huitzing liep met zijn team, bestaande uit twee Engelsen en een Canadees, vooral in het donker. “Het was koud en nat. We hebben zo’n dertien uur in het donker gelopen en dan zie je natuurlijk heel weinig van de omgeving. Wel hebben we tussendoor nog een abseil van 150 meter gedaan.
In Spanje zijn we door een grot gekropen waar het ontzettend krap was. Dat was voor het eerst, ik was er ook geen fan van. Maar als je team dat doet, ga je ervoor. Verder was Spanje een mooiere tocht omdat we veel meer van de omgeving hebben gezien. We liepen veel meer in het licht en dan doe je toch meer ervaringen op dan in het donker.
Wel was de ontvangst in Zuid-Afrika mooier. Daar werd je echt onthaald met champagne en muziek. In Spanje was het een beetje van: ‘oh, je bent binnen. Gefeliciteerd’, meer niet. Daarnaast was het parcours ook een stuk diverser; je ging van hoog naar laag. En bij het kanoën hadden we verschillende soorten wateren, terwijl we in Afrika alleen in rivieren kanoden.”

Amper slaap

Tijdens beide tochten wordt amper geslapen. “Dan moet je weleens uitkijken dat je niet tijdens het kanoën, fietsen of lopen in slaap valt. Een teamgenoot van mij viel op haar fiets in slaap en toen zijn we een plekje gaan zoeken. We vonden een open schuurtje en daar hebben we even geslapen. Ikzelf viel tijdens het kanoën ook een keer bijna in slaap. Dan probeer je tegen iedereen aan te praten om maar niet in slaap te vallen. Maar op een gegeven moment ben je wel bi jgepraat en heeft niemand meer zin om te praten. Dan krijg je alleen maar ‘hmm’ of ‘ja’ terug, maar ja, je moet toch wakker blijven.”

Extreem veel verbranden = extreem veel eten

Omdat het non-stop wedstrijden zijn, gaan er geen hele maaltijden in bij Huitzing. “Nee, we eten eigenlijk alleen maar hapklare dingen. Repen, gelletjes, noten, gedroogd fruit, winegums, worstjes en ontbijtkoek. Als je niet uitkijkt, eet je uiteindelijk meer dan dat je verbrandt. De vorige keer ben ik zelfs wat aangekomen van de tocht, nu was er weer wat vanaf. Ik vond dat ik nu echt pas moest eten als mijn lichaam erom vroeg. Als je minder ervaring hebt, eet je voor de zekerheid. Nu ken ik mijn lichaam iets beter.”
De twee tiende plaatsen stemmen Huitzing niet helemaal tevreden. “We gingen eigenlijk twee keer voor de top-5 of zelfs de top-3. Maar dat lukte helaas niet, ook omdat bij het lopen een teamgenoot haar enkel verzwikte. We lagen op koers om de top-5 te halen, maar ons tempo ging natuurlijk een stuk naar beneden. Ze is wel een ontzettende bikkel dat ze hem met een verzwikte enkel toch nog heeft uitgelopen.”

WK

Wouter is nu aan het herstellen van de tochten. “Ik ben heel erg moe. Aan het begin viel ik overal bijna in slaap en ging ik om 19.30 uur al naar bed. Nu slaap ik al wat later, maar ben ik nog wel uitgeput. Maar het gaat weer de goede kant op, ik ga snel weer trainen.”
En dan is hij klaar voor zijn volgende tocht: het WK Adventure Racing op het Franse eiland La Reunion, ten oosten van Madagaskar.

Check Also

Orgelconcert Jan Droogers

Bleiswijk/Voorburg - Zaterdagavond 23 februari zal de Bleiswijkse organist Jan Droogers een orgelconcert geven op het prachtige Marianne-orgel van de historische Oude Kerk van Voorburg, waarvan hij ook organist is. Jan Droogers komt met een zeer gevarieerd programma.

Geef een reactie