donderdag 24 januari 2019 | week 04
Home » Algemeen » Heet, heter, het heetst…

Heet, heter, het heetst…

Heet, heter, het heetst…

Lansingerland – Terwijl de temperatuur zich van een wel heel hoge kant presenteert en mens en dier, maar ook de natuur om ons heen puffend de dagen doorkomen zijn er Lansingerlanders onder ons die hun uiterste best blijven doen voor anderen. Het is hun vak en ze doen het met liefde, maar daar komen heel wat zweetdruppeltjes bij kijken.

De warme bakker

Als de broodovens in de bakkerij van Bakker Ammerlaan open gaan doe je vanzelf een stapje achteruit. Maar bakker John blijft op zijn post. De bedrijfsleider in de bakkerij glimlacht: “Het is hier altijd warm, dus ik heb er niet zo’n moeite mee; het is hier niet anders dan gewoon. Dat is het wel bij de inpak- en expeditie afdeling van de broodbakkerij. Daar gaan constant de deuren wagenwijd open om de verse artikelen zo snel mogelijk naar de winkels te vervoeren en dan komt er meteen volop warme lucht binnen.” De chauffeurs zijn dagelijks mooi op tijd klaar; het is bovendien iets rustiger in de vakantie en dat komt ook voor hen goed uit.
De koelmotoren draaien op volle toeren en moeten tijdens de warme dag keihard werken. “Om ook de vriezers op temperatuur te houden. Er loopt gelukkig een monteur rond die alles nauwlettend in de gaten houdt. Joost Ammerlaan: “De banketbakkers werken voor 80% in een geklimatiseerde omgeving om de producten klaar te maken. We denken in deze hete periode iets minder aan chocola, want daar is weinig vraag naar. Daar staat tegenover dat gebak met verse vruchten wel weer goed loopt.” De bakkers die ‘s nachts werken kunnen ’s ochtends naar bed; dan is het net iets afgekoeld buiten en dat is fijn om te gaan slapen. “En als we aan het werk zijn drinken we veel water en eten we meer ijsjes; dat kan dag en nacht en is zeer welkom met die warmte.”

De vriezer is favoriet

Damy, de kok van restaurant Naar Beneden in Berkel Centrum, presenteerde een leuke aanbieding die aansloot bij de warmte: een hittegolfdeal die aansloeg. Met name gericht op de gasten die zin hadden in iets lekkers, maar net iets minder trek hadden door de warmte. “De airco draaide binnen op volle toeren; een verkoeling als je van buiten naar binnen liep, maar het bleef toch nog rond de 28 graden. En ging de gaspit aan, dan kon de temperatuur in de keuken oplopen tot 40 graden. Genoeg drinken was dus het advies, met een lekker zomers muziekje op de achtergrond, af en toe een ijsje en relaxed. Dat was ook het advies naar alle medewerkers.”
Op het terras zocht iedereen een plekje onder de parasol. Stefan voorzag veel gasten van icetea, icecoffee of ijs. “Daar was veel vraag naar, maar ook de lunch liep goed met lekkere gerechten. Liep het kwik op naar boven de 35 graden – zoals vlak voor het weekend – dan snakten ook wij naar een zuchtje wind. Met 25 graden zijn we tevreden en is ’t super.” Wat opvallend is tijdens de warme dagen? “Dat geen enkele collega er bezwaar tegen heeft iets uit de koelcel te halen en er iets langer te blijven!”

Verkoeling voor de senioren

Voor de een is het een last, voor een ander niet; maar Huize Sint Petrus is op alles voorbereid om het de senioren die er wonen zo aangenaam mogelijk te maken, ook tijdens de dagen dat de temperatuur flink oploopt. Ans van der Meijden, werkzaam bij Huize Sint Petrus, weet wat er allemaal gebeurt; zonwering uit, ramen open, extra drinken, ook limonade bij de koffie, om elf uur bouillon, water bij het eten, bij de thee ook weer limonade en ’s middags tevens een waterijsje.”
“Uit ervaring weten we dat oudere mensen altijd te weinig drinken, maar als we het op tafel zetten wordt het wel opgedronken. Is het buiten zelfs in de schaduw te warm, dan eten en drinken we binnen. Maar bewoners die veel binnen zitten en het heel warm hebben gaan tussendoor ook nog wel eens even lekker douchen. Er staan ventilatoren in de gangen en ook bij veel bewoners op de kamers zelf. We doen er alles aan om niemand ziek te laten worden van de warmte en dat lukt goed. We blijven alert en zoeken overal de verkoeling; dat blijft het beste tijdens de hitte.”

 

 

        

Check Also

Schaatskoorts steekt de kop weer op

Bleiswijk - De vliesjes op de sloten zijn nog dun, maar zodra de eerste vorst zich aankondigt krijgen de leden van IJsclub Bleiswijk alweer de kriebels. Zo ook zaterdag toen een groep actieve leden al in alle vroegte present was langs de Lange Vaart om voorbereidingen te treffen.

Geef een reactie