dinsdag 14 augustus 2018 | week 33
Home » fbpost » Kerkbanken laten stukje geschiedenis los

Kerkbanken laten stukje geschiedenis los

Kerkbanken laten stukje geschiedenis los

Berkel en Rodenrijs – Er werd vorige week flink gesjouwd in en rond de r.k. kerk aan de Noordeindseweg. De houten banken worden vervangen door nieuwe en daarom werden ze te koop aangeboden. Eerst aan de parochianen zelf die er wel zin in en ruimte voor hadden om er een of meerdere te plaatsen.

Trees Borkus-Henskens

Nadat de banken in een auto met laadbak waren gezet werden ze op tal van plaatsen afgeleverd. Naast een aantal particulieren diende zich ook een eigenaar van een nieuw pannenkoekenrestaurant in Brabant aan die er vijftig wilde hebben voor zijn interieur. Daarmee kregen in ieder geval alle lange banken een goede bestemming. Bovendien had eerder de Houtlijn al aangegeven dat de banken die over zouden blijven gratis bij hen opgeslagen konden worden. Zij namen ook alle houten vlonders af.

Verrassing

Op 9 juli gingen alle banken naar buiten en meteen werd een deel bezorgd of opgehaald. Toen volgde de volgende klus; het voorzichtig weghalen van de houten vlonders onder de banken. Tot hun grote verrassing vond de groep vrijwilligers een houten plankje met daarop een tekst. Hieruit bleek dat de timmerlieden Vonk in 1925 de markering op een klein stukje vloerplank schreven. Het was geen briefje, maar een blokje hout. Het lag onder de vlonders in de kerk, die van hetzelfde hout waren gemaakt.
Het is waarschijnlijk dat de originele kerk (alleen middenschip) in 1868 alleen houten vloeren had. Pas in 1925, toen de kerk werd uitgebreid met de beide zijbeuken (500 extra plaatsen), zijn overal betonnen vloeren gelegd met daarop de houten vlonders en daarop de banken. Toen waren de kerkgangers ook verlost van het gehinnik en de geur van de paarden onder de kerk.

Er nog enkele banken te koop. Via kerkberkel150@gmail.com kunnen belangstellenden zich dus nog melden!

Check Also

Vliegverkeer RTHA draagt voor minstens 15% bij aan uitstoot fijnstof

Lansingerland - Een half jaar nadat op verzoek van de luchthaven Rotterdam The Hague Airport (RTHA) door TNO metingen naar de bijdrage van ultrafijnstof door vliegverkeer is gedaan, verscheen eindelijk het rapport. Het onderzoek bevestigt hooguit wat we al wisten, maar is op veel te beperkte schaal uitgevoerd om echte conclusies te kunnen trekken.