zaterdag 16 februari 2019 | week 07
Home » Algemeen » Goed genoeg

Goed genoeg

Laatst kwam ik op Facebook bij de ‘The School of Life Amsterdam’ een filmpje tegen over perfectionisme. “Het is prima om de lat hoog te leggen, maar het kan ook de bron worden van problemen en onnodige paniek.” Er werd een voorbeeld gegeven van ouders die het gevoel hebben dat ze falen, maar ook op veel andere gebieden in het leven kan dit gevoel je overkomen: school, werk, relatie, geloof, huishouden, vriendenkring. De Britse psychoanalist Donald Winnicott zet hier iets tegenover: ouders moeten gaan voelen dat ze ‘the good enough parent’ ‘de goed genoeg ouder’ zijn. Je bent goed genoeg, dat besef kan een hele opluchting zijn. Een goed genoeg leerling, een goed genoeg werknemer, een goed genoeg partner en in mijn geval: een goed genoeg dominee. Niet perfect, maar goed genoeg. Perfectionisme kan je soms ongenadig streng maken voor jezelf. Wees een beetje genadig, een beetje lief voor jezelf en bedenk dat je goed genoeg bent. Daarmee kan er ontspanning ontstaan, waardoor je wonderwel beter presteert, dan wanneer je de lat te hoog legt.
Je bent goed genoeg, zo geloof ik ook dat God naar ons kijkt. Dat Hij ons ziet met genadige, liefdevolle ogen. We zijn niet perfect en hoeven dat in Gods Naam ook niet te zijn. Jezus komt ons met open armen tegemoet. Misschien is God wel genadiger voor ons, dan wij soms voor onszelf zijn…
Ik moest denken aan een Plint kunstkaart, die ik ergens moet hebben. Daar staat zoiets op dat mensen niet onthouden wat je hebt gezegd, maar wel welk gevoel je hen hebt gegeven. Ik heb dat altijd heel mooi relativerend gevonden, want het gaat kennelijk niet om de allermeest perfecte woorden. Tegelijkertijd geeft het ook een grote verantwoordelijkheid: niet alleen je woorden, maar heel je houding doet ertoe. Misschien is dat wel een heel belangrijke taak voor ons allemaal: mensen het gevoel geven dat ze goed genoeg zijn. Genadig zijn, niet alleen naar onszelf, maar ook naar de ander.
Op zoek ging ik naar de kaart: op internet, in m’n huis, maar ik vond hem niet. (Misschien verstopt in een laatste verhuisdoos, die nog niet is uitgepakt.) Ik baalde ervan. Maar ach: waarom zou ik zo streng zijn voor mezelf? Ook zonder dat ik nu letterlijk die tekst kan citeren: het is goed genoeg.

Ds. Gerdina Loeve
Predikant in de Open Hof, gereformeerde kerk Bleiswijk

Check Also

Beheerder De Leeuwerik gezocht

Welzijn Lansingerland is een organisatie waar vrijwilligers en beroepskrachten samen een breed diensten- en activiteitenaanbod …

Geef een reactie