zaterdag 16 februari 2019 | week 07
Home » Algemeen » N470 wordt duurzaamste weg van Nederland

N470 wordt duurzaamste weg van Nederland

N470 wordt duurzaamste weg van Nederland

Lansingerland – Over de volledige lengte van 17 kilometer gaat de N470 komend jaar op de schop. De weg krijgt nieuw asfalt en een nieuwe inrichting en daarnaast zal de weg een duurzame transformatie ondergaan.

Vanuit het Klimaatakkoord heeft Zuid-Holland de ambitie om stapsgewijs alle wegen en vaarwegen in de provincie te verduurzamen. De drukke N470 was een uitgelezen kans om een nieuwe aanpak te kiezen gericht op energieopwekking en CO2-besparing. Het resultaat is een voorbeeldproject met 13 innovaties waarin aannemersbedrijf Boskalis het groot onderhoud en het beheer de komende 12 jaar “CO2-negatief” zal uitvoeren. Dat betekent dat bij de wegvernieuwing meer CO2 wordt gecompenseerd dan dat er vrijkomt.

Energie Wall

De duurzame transformatie zal niemand na het groot onderhoud kunnen ontgaan. In het oog springend is de ‘Energy Wall’ bij Delfgauw. Een geluidsscherm dat óók energie opwekt met geïntegreerde zonnepanelen en micro-windturbines. Bijzonder is bovendien dat de opgewekte energie wordt geleverd aan het eerste gelijkstroomnetwerk langs de openbare weg. De ‘Energy Wall’ levert daarmee efficiënt stroom voor de openbare verlichting en verkeerslichten langs de weg. De opgewekte energie wordt overdag opgeslagen in ‘De Groene Batterij’ naast de weg die ’s nachts de openbare verlichting van stroom voorziet. ‘Imflow’ (een adaptief verkeersmanagementsysteem) verbetert de doorstroming op de weg en voorkomt veel CO2-uitstoot doordat auto’s minder hoeven te remmen en op te trekken.
Vroeg in het ontwerpproces zaten bewoners en bedrijven uit de buurt al aan tafel. Daar is bijvoorbeeld het idee ontstaan om bij twee tunnels op de weg testen uit te voeren met geluidsabsorberende tunnelbekledingen van houtvezelbeton en van olifantengras.

Planning werkzaamheden

Met de voorbereidende werkzaamheden wordt komende september reeds gestart. In het vierde kwartaal van 2018 zullen de werkzaamheden op de weg beginnen. Eind 2019 wordt de vernieuwde weg geopend.

Check Also

Gespot!

Lansingerland – Deze winter heeft Rixte Boskma veel bezoek van vogels in de tuin, vooral …

Geef een reactie