zaterdag 16 februari 2019 | week 07
Home » Commentaar » Essentaksterfte

Essentaksterfte

Vandaag staat er een droevig stukje in De Heraut over de essentaksterfte. Er gaan binnenkort veel essen gekapt worden in het Berge Bos. Landelijk gezien is negentig procent van de essenbomen ziek. Nou dat stemt wel tot droevigheid lijkt me. De oorzaak is een klein geelachtig paddenstoeltje. Op zich klinkt dat dan ineens weer lief, maar dit kabouterhuisje wordt veroorzaakt door een agressieve schimmel die overgewaaid is uit Polen. De naam van deze paddenstoeltjes is valse essenvlieskelkjes. Ik word door al deze termen heen en weer geslingerd van schattig sprookjesachtig naar hels en angstaanjagend. De waarheid is echter hard en sprookjes eindigen niet altijd met …en zij leven nog lang en gelukkig… Deze inheemse boomsoort staat in heel Nederland en trekt normaal en in gezonde toestand allerlei vlinders en beestjes aan. Dus met het verdwijnen van de essen, verdwijnt er een heel stuk fauna mee. Om dit nare sprookje toch een klein beetje goed te laten eindigen: er zijn drie gezonde bomen gevonden te midden van een woud vol zieke essen, ergens in Drenthe. Mogelijk zijn deze drie diehards ongevoelig voor het rottige schimmelige paddenstoeltje, waardoor met hen nieuwe resistente bomen gekweekt kunnen worden. Maar voordat die volwassen zijn en hun taak als luchtreinigers en opvang van woningzoekende vlinders en bosdiertjes kunnen uitvoeren zijn we wel ettelijke jaren en vele kale plekken verder.

Annelies Moerel

Check Also

Verwachtingen en uitdagingen

De feestdagen zijn voorbij. Het jaar 2019 is begonnen. Een nieuw jaar vol verwachtingen en …

Geef een reactie