zaterdag 16 februari 2019 | week 07
Home » Lezersschrijven » Geen overlast

Geen overlast

En opnieuw schrijven lezers een stukje over de herrie van de HSL… Opnieuw wordt aangegeven dat de mensen langs de Randweg het meest te lijden hebben… Dat doet mij denken aan een jaar of vier geleden toen er plots een foto van mijn huis op de voorpagina van De Heraut stond waarbij werd aangegeven door een of andere stichting dat de mensen die hier wonen zó ontzettend veel overlast ervaren…
Ik woon langs de Randweg, op de dijk langs de HSL om precies te zijn. Ik was een van de eerste bewoners van Parkzoom. Toen wij dit huis kochten lag er al een spoorlijn, maar er reden op dat moment nog geen treinen. Nu, ruim acht jaar later, heb ik nog altijd géén spijt van mijn keuze. Ik woon er héérlijk. Overlast van treinen heb ik niet. Sterker nog, er gaat regelmatig een dag voorbij dat ik geen trein gehoord heb. En ik ben toch veel thuis aangezien ik vanuit huis werk en mijn werkplek heb ingericht met uitzicht over de HSL. Natuurlijk hoor ik de treinen wel voorbij gaan als ik een raam open heb staan of als ik ’s avonds gezellig op de dijk zit. Leuk juist! Dus liever niet die overkapping waar de laatste tijd zoveel over geschreven wordt.
Er zullen heus mensen zijn die echt overlast ervaren van de HSL. Als inspecteur die o.a. toezicht houdt op de naleving van geluidnormen weet ik als geen ander dat, wanneer je eenmaal een geluid hoort, je de aanwezigheid ervan niet meer kan negeren. Ook weet ik dat je de treinen op sommige plekken in Parkzoom beter kan horen dan bij mij op de dijk. Ik wil hier dan ook niet aangeven dat deze mensen niet meer mogen klagen over de door hun ervaren overlast, dat is nu eenmaal hun goed recht. En dan zal een objectieve toetsing van de geldende geluidnormen moeten uitwijzen of de klacht terecht is of niet. Zo werkt het nu eenmaal in Nederland, ongeacht wat je zelf van de situatie vindt.
Persoonlijk vind ik echter dat bewoners die al jaren vóór de aanleg van de HSL in deze omgeving woonden, en zich ergeren aan het door hun waargenomen geluid, alle recht hebben om hun ongenoegen hierover te uiten. Voor mij persoonlijk geldt dat ik vooraf een weloverwogen keuze heb gemaakt om in Parkzoom te gaan wonen. Ik, en iedereen die in Parkzoom woont, wist dat er op een dag treinen over het spoor zouden gaan rijden en dat we deze zouden horen. Ik ben dan ook van mening dat als je geen treinen wilt horen, je niet langs een spoor moet gaan wonen. Als er dan toch sprake is van overlast heb je misschien een verkeerde keuze gemaakt. Als mensen overlast ervaren en dat met iedereen willen delen moeten ze dat vooral doen. Ik zou ze dat, ondanks mijn persoonlijke mening, niet willen ontzeggen. Maar stop met beweren dat iedereen langs de Randweg zo veel overlast ervaart, want dat is gewoon niet zo.

Met vriendelijke groet,

Bas Roeling
Bergschenhoek

Check Also

Hartelijk dank!

Veelal fiets ik met onze gehandicapte dochter van vrijdag t/m zondag door het recreatiegebied of …

Geef een reactie