dinsdag 20 november 2018 | week 47
Home » fbpost » Wolfert Debatteam bereidt zich voor op finaledag

Wolfert Debatteam bereidt zich voor op finaledag

Wolfert Debatteam bereidt zich voor op finaledag

Bergschenhoek – Het Wolfert Lyceum uit Bergschenhoek mag zichzelf rekenen tot de beste debatscholen van de Benelux. De fanatieke debaters hebben zich weten te plaatsen voor de finaledag van de Benelux Debatcompetitie; op zaterdag 23 juni.

Trees Borkus-Henskens

De Benelux Debatcompetitie wordt georganiseerd door vrijwilligers van de DebatUnie in samenwerking met middelbare scholen uit heel Nederland en Vlaanderen. Door middel van wedstrijddebat leren jongeren spelenderwijs om scherper te luisteren, denken, argumenteren en bevragen; onmisbare vaardigheden voor iedere burger in een democratische samenleving, aldus de DebatUnie. Tijdens een competitie worden maatschappelijke dilemma’s uitvoerig besproken in parlementaire simulaties. De scholieren verdedigen daarbij niet hun eigen mening, maar een geloot standpunt. Dat vereist inlevingsvermogen en een brede interesse. Debatten worden beoordeeld door specialisten die na afloop persoonlijke feedback geven aan de debaters.

VVV-uren

Het Wolfert Lyceum kent al jaren een bloeiend debatteam. Regelmatig wordt er gedebatteerd met andere scholen in Nederland en zelfs in het buitenland. Met succes, want bij veel wedstrijden vallen de Lansingerlandse debaters in de prijzen. De jongste debaters leren de kunst van het debatteren tijdens de VVV-uren (Verdieping, Verbreding, Verbetering) en doen ervaring op bij regionale wedstrijden. Uiteindelijk kunnen ze meedoen aan grote (inter)nationale competities.

Lager- en Hogerhuis

Het is voor het tweede achtereenvolgende jaar dat het team van Wolfert Lyceum deelneemt aan de Benelux Debatcompetitie. De acht leden van het team die deelnemen hebben de keuze om mee te doen in een Lagerhuis- (vijf deelnemers) of een Hogerhuis (drie) debat. Het eerste duurt drie minuten en is zowel laagdrempeliger als informeler; het tweede bestaat uit speeches.
Nienke en Maarten – beiden in 5 vwo – en Loes uit 6 vwo doen al enkele jaren mee in competities die het hele jaar doorgaan. Zij reizen zaterdag mee naar de finale die ditmaal in Den Haag gaat plaatsvinden.
“Bij de finale beginnen alle teams bij 0; je kunt dus geen gebruik maken van het gemiddelde dat je in eerdere wedstrijden bij elkaar verdiende. Naast Lager- en Hogerhuis, waar in beide gevallen in totaal twaalf scholen aan deelnemen, wordt de finale uitgebreid met het onderdeel retorica. De lat ligt hoog, want alles hangt van één dag af. De jury zal bestaan uit voormalig deelnemers, docenten en mensen die kennis hebben van debatteren. Elk team krijgt één bekende stelling die je met elkaar kunt voorbereiden. Twee stellingen krijg je op de dag zelf aangereikt, waarna je twintig minuten de tijd krijgt om die voor te bereiden; dat is eigenlijk veel creatiever. Je bent voor of tegen een onderwerp, maar vooraf weet je niet in welke partij je zit! Uiteindelijk krijg je in de finale nog een stelling, waarna de uiteindelijke winnaar bekend gemaakt wordt.”

Check Also

Concert at The Park krijgt tweede editie

Lansingerland - Na het grote succes van de eerste editie van Concert at The Park is besloten in 2019 weer een Concert at The Park te presenteren en wel op zaterdag 16 maart 2019. De line up is inmiddels bekend. Jan Smit, Glennis Grace, Coen en Sander (Radio 538), Django Wagner, Het Feestteam en dj Maurice zullen van de partij zijn en er samen met de bezoekers een groots feest van maken op het evenemententerrein (naast De Windas) in het Annie M.G. Schmidtpark.

Geef een reactie