maandag 18 februari 2019 | week 08
Home » Algemeen » Ook Lansingerland gaat van gas los

Ook Lansingerland gaat van gas los

Ook Lansingerland gaat van gas los

Lansingerland – In 2030 gaat de Groningse gaskraan dicht. Dit betekent dat op termijn alle gasgebruikers over moeten schakelen op een duurzaam alternatief. De gemeente organiseerde in nauwe samenwerking met Helena Sustainable Innovations, een informatieavond over een aanbieding voor een duurzaam all-electric alternatief.

Trees Borkus-Henskens

“Dit concept houdt in dat u uw eigen elektriciteit en warmte opwekt en volledig van het gas wordt afgesloten. In de Briellestraat in Berkel en Rodenrijs is dit systeem geïnstalleerd en uitgebreid getest. Het werkt goed, zonder hogere kosten dan de kosten voor elektriciteit en aardgas. De straat, waar soortgelijke woningen staan als de proefwoning, is geselecteerd om mee te kunnen doen met de ombouw naar dit alternatief, waarbij er in deze fase subsidie wordt verstrekt. Als gemeente ondersteunen wij deze kans, maar kunnen wij ons ook voorstellen dat u vragen heeft en mogelijk meer informatie wilt. Daarom organiseren wij een vrijblijvende bijeenkomst,” aldus de gemeente.

Keuze

In dit eerste project werd gekozen voor Helena Sustainable Innovations, omdat dit bedrijf de technische haalbaarheid bewezen heeft in een uniek concept. Fred Verhaaren presenteerde zijn aanpak voor een volle zaal belangstellenden. “Op elk dak kan voldoende warmte worden opgevangen om je huis te verwarmen. Er moet echter een manier worden gevonden om die warmte op te slaan. Die is gevonden in het gebruik van de warmtepomp die warmte van buiten het huis naar binnen pompt, in de grond opslaat en weer naar boven laat komen als dat nodig is. Dat blijkt een stuk zuiniger dan een hr-ketel. Fred vertelt: “Eerst wordt een put geboord waardoor een water naar beneden gaat tot de bewoner die warmte nodig heeft. Het water neemt de temperatuur van de bodem (rond de 10 graden) over en stroomt terug naar de waterpomp. Daarin wordt het water opgewarmd, waarna het gebruikt kan worden.”

Gigantische opgave

De gemeente staat voor de gigantische opgave om 24.000 bestaande woningen, tuinbouwgebieden en alle bedrijven gaslos te krijgen. Alle nieuwbouw wordt gasloos aangelegd en naar verwachting zal de gasprijs snel stijgen. De gemeenten worden gestimuleerd door de overheid die er geld voor over heeft om op betrouwbare wijze en in een behoorlijk tempo alle gasaansluitingen dicht te kunnen draaien en te vervangen door nieuwe manieren van energielevering. Ze kunnen aanspraak maken op een deel van de subsidiepot. Ook Lansingerland heeft aangehaakt en inmiddels is de eerste fase ingegaan met de proefwoning. Fase 2 gaat dit jaar nog van start; twaalf woningen van het gas los met de beproefde methode van de warmtepomp en de zonnepanelen.
“Er is voor de wijk gekozen, omdat hier moderne, goed geïsoleerde woningen staan,” weet Ron de Jong van PSJ Contract Support BV uit Berkel en Rodenrijs. Een professionele organisatie voor met name contract- en claim management dat grote en minder grote bouw- en infrastructurele werken begeleid en ook bij dit project betrokken is. “We beginnen met een blok van twaalf en zullen per woning met de bewoners alles in detail uitwerken. Lansingerland dingt ook mee naar de toewijzing als proeftuin. Dat wordt in oktober bekend gemaakt. Eisen om daarvoor in aanmerking te komen (en voor een fikse financiële bijdrage) zijn de ervaringen die zijn opgedaan, het relatief fikse tempo waarin de ombouw gerealiseerd kan worden en bovendien is het aantrekkelijk voor de bewoners. Krijgt Lansingerland de toewijzing, dan volgen er 500 woningen die van het gas los komen.”

Bewoners

Bewoonster Bianca Welbie weet: “We moeten allemaal van het gas af; dat is een gegeven. Als we nu meedoen kunnen we mee profiteren van een leuke subsidie en eigenlijk wilden we al zonnepanelen. Die kunnen we nu gaan gebruiken voor zowel warmte als elektriciteit. In een persoonlijk gesprek kunnen we bekijken of het in ons huis past en wat het uiteindelijke kostenplaatje wordt. Als de gemeente beslist dat de warmtepompboring op openbaar terrein gaat plaatsvinden – vergelijkbaar met de aanleg van glasvezel, waarna de bewoner zelf beslist of hij aangesloten wil worden – moeten er goede afspraken komen over het vastrecht. Lansingerland is volgens ons de eerste gemeente die er actief in meewerkt.”
Evenals Bianca was ook bewoner Ed Ouwerkerk blij met de informatieavond, maar ook hij vond dat er nog veel vragen zijn blijven hangen.. “Kosten, mogelijkheden, moet de tuin open, terugverdientijd en wanneer is het gas echt op? Over de totaalkosten werd gezegd dat het niet meer gaat kosten dan dat we nu betalen. En hoe zit het met een eventuele financiering? Ik vind het een prachtig initiatief, maar zelf denk ik dat het niet voordeliger wordt om van gas naar elektrisch te gaan. ”Beiden zijn het er echter wel roerend over eens dat een huis met een warmtepomp beter verkocht kan worden en dat – als je wilt overstappen – dat nu financieel een goed moment zou kunnen zijn met de subsidieverstrekking.”

Check Also

Met de limousine pizza’s ophalen

Berkel en Rodenrijs - Woensdag 30 januari werd een bijzondere dag voor Fleur de Wit (10). Samen met haar vader en een aantal vriendinnen werd ze in een limousine naar Domino's in de Wilhelminastraat gereden, om daar een aantal pizza's op te halen.

Geef een reactie