zaterdag 22 september 2018 | week 38
Home » Algemeen » SamenLoop voor Hoop komt naar Lansingerland

SamenLoop voor Hoop komt naar Lansingerland

SamenLoop voor Hoop komt naar Lansingerland

Lansingerland – Een spontaan gevormde groep van een dertiental Lansingerlanders heeft de uitdaging opgepakt om volgend jaar een SamenLoop voor Hoop te organiseren in Lansingerland. SamenLoop voor Hoop is een evenement voor iedereen die iets tegen kanker wil doen. Met als doel geld te verzamelen voor wetenschappelijk onderzoek van KWF Kankerbestrijding. Gedurende een 24-uurs wandelestafette staan de deelnemers, maar ook alle andere aanwezigen tijdens de loop, samen met lotgenoten stil bij kanker én het vieren van het leven.

SamenLoop voor Hoop vindt haar oorsprong in de Verenigde Staten. Relay for Life, zoals het evenement daar heet, wordt al sinds 1985 georganiseerd. Door de jaren heen is het uitgegroeid tot het grootste fondsenwervende evenement ten bate van kankerbestrijding. Inmiddels vinden er jaarlijks meer dan 6.000 wandelestafettes plaats verspreid over tientallen landen, waarvan enkele honderden in Nederland. Lokaal georganiseerd, waarbij je als vrijwilliger alle ruimte krijgt om er met de organiserende commissie een eigen invulling aan te geven.
Enkele jaren geleden reeds maakte Leon Erwich kennis met de loop. Hij meldde zich bij het KWF Kankerbestrijding en kwam op een lijst met belangstellenden om een dergelijke loop te organiseren. Eerst werd gekeken of Lansingerland de enige in de regio zou zijn en dat bleek het geval. Inmiddels is een groep vrijwilligers gevormd, bestaande uit Els Develing, Karin Rijgersberg, Gerdie Bours, Carla Starrenburg, Marianne de Roon, Robert Bakker, Dennis de Groot, Evelyn Vlug, Fabian de Keijzer, Dick de Kwant, Patrick Starrenburg en Jeffrey van Rutten die onder leiding van voorzitter Leon aan de slag gaat om er een mooi evenement van te maken.

Teams

De bedoeling is dat zich teams gaan vormen die zich voor de loop aanmelden. Teams, bestaande uit tien tot vijftien personen die in estafettevorm gaan lopen en elkaar afwisselen. “In de openingsronde lopen de Survivors mee – mensen die kanker hebben (gehad) – die vervolgens de hele dag in de watten worden gelegd. Met deze openingsronde laten ze zien dat er hoop is en dat we er voor elkaar zijn. Iedereen kan zijn of haar verhaal vertellen. Tijdens de 24 uur van de loop is er ruimte voor ontspannen, eten en drinken. Ook kunnen er tal van initiatieven worden ontplooid door deelnemers, belangstellenden, familie en vrienden.
De lopers die in teamverband in de SamenLoop voor Hoop starten zijn gezonde mensen die lopen voor iemand met kanker, mensen met kanker in het team of mensen die lopen om overleden mensen te herdenken. Maar ook lopers die zich willen inzetten om onderzoek mogelijk te maken,” weet Leon. “Langs de route komen papieren zakjes te staan waar een brandende kaars in geplaatst kan worden. Inmiddels heb ik de loop in zowel Delft als Alphen a/d Rijn meegemaakt en dat heeft heel veel indruk gemaakt.”

Datum en plaats van de SamenLoop voor Hoop – naar verwachting begin september 2019 – zullen later bekend gemaakt gaan worden, maar nu reeds wil de groep er aandacht voor vragen. In de hoop dat veel mensen uit heel Lansingerland zich zullen gaan aanmelden. Ook kinderen kunnen deelnemen; voor hen wordt een 24 minuten loop georganiseerd. Belangstellenden survivors en lopers kunnen zich nu al aanmelden, evenals vrijwilligers. Dat kan bij SamenLoopvoorHoop.Lansingerland@gmail.com.

Check Also

Clubdag voor de Fiat X1/9 Club begint bij de Belevenisboerderij

Berkel en Rodenrijs - De Clubdag van de Fiat X1/9 Club, de Italiaanse sportwagen van meer dan dertig jaar oud, ging zondag 9 september van start bij de Belevenisboerderij Schieveen aan de Oude Bovendijk in Berkel en Rodenrijs. De club bestaat uit in totaal 180 leden en in heel het land rijden nog rond de 200 geregistreerde auto’s van dit type rond.