zaterdag 16 februari 2019 | week 07
Home » Algemeen » Met één bezoek testen op allergie

Met één bezoek testen op allergie

Met één bezoek testen op allergie

In Nederland heeft ongeveer 25% van de bevolking last van een allergie. Bekende soorten allergieën zijn bijvoorbeeld hooikoorts, huisdieren- of voedselallergie.

Om een allergie te kunnen vaststellen, zijn er diverse allergietesten waarbij meerdere specialismen betrokken zijn. Door de verschillende afspraken kan het vaak lang duren voordat er een uitslag bekend is. Dit jaar is poliklinieklocatie Franciscus Berkel gestart met multidisciplinaire zorg voor patiënten met allergie. Tijdens één bezoek kan de allergie-analyse worden gedaan.

Specialismen

In het multidisciplinaire team zijn alle specialismen aanwezig, waarmee een allergische patiënt te maken kan krijgen: Longgeneeskunde, Dermatologie, Keel-, Neus- en Oorheelkunde en eventueel Kindergeneeskunde. Deze specialismen werken nauw samen. Jasper Kappen, longarts, vertelt: “Om de patiënt betere zorg te bieden, hebben de specialismen de krachten gebundeld en is er een gezamenlijk spreekuur gestart op onze poliklinieklocatie Franciscus Berkel. De patiënt, met vermoedelijk allergie, krijgt voor het bezoek een vragenlijst. Hiermee kunnen wij een inventarisatie van de klachten maken. Daarna wordt een aantal onderzoeken ingepland.” In Franciscus Berkel beschikt het team over longfunctie- en röntgenapparatuur. Hiermee kan de patiënt volledig worden onderzocht.

Voorkomen

“Goede diagnostiek en behandeling van allergie kunnen voorkomen dat er schade ontstaat op langere termijn. Daarom wordt de diagnose en eventuele behandeling besproken in een multidisciplinair overleg waar de betrokken specialismen aanwezig zijn. Zo kunnen wij complexe en/of gecombineerde allergieën beter en sneller behandelen. Ook wordt er nauw samengewerkt met het Erasmus MC. Als de diagnose bekend is, krijgt de patiënt een behandelplan mee,” vertelt dokter Kappen.

Behandeling en ondersteuning

Naast diagnostiek kan de patiënt ook in Franciscus Berkel terecht voor behandeling en ondersteuning van allergie. Dokter Kappen: “Voor het genezen van sommige allergieën kan er gekozen worden voor immunotherapie, een kuur die drie jaar duurt en waarvoor men heel regelmatig naar het ziekenhuis moet. Door deze kuur aan te bieden via Franciscus Berkel kan de patiënt ook dicht bij huis terecht voor de behandeling van allergie.”
Het gezamenlijk Allergiespreekuur vindt plaats op dinsdag. Er is altijd een verwijzing nodig van een specialist of van de huisarts. Na de verwijzing kunnen patiënten zelf telefonisch een afspraak maken via het bekende telefoonnummer van Franciscus Berkel: 010 – 461 7700.

Check Also

Beheerder De Leeuwerik gezocht

Welzijn Lansingerland is een organisatie waar vrijwilligers en beroepskrachten samen een breed diensten- en activiteitenaanbod …

Geef een reactie