zaterdag 16 februari 2019 | week 07
Home » Algemeen » Een luisterend oor zegt veel

Een luisterend oor zegt veel

Een luisterend oor zegt veel

Lansingerland – Welzijn Lansingerland biedt inwoners met geheugenproblematiek de mogelijkheid gebruik te maken van de bezoekdienst. Een vrijwilliger komt op bezoek, maakt een praatje en zorgt in veel gevallen voor een fijne afwisseling in de week. Bovendien kan de mantelzorger in de tijd dat de vrijwilliger er is even iets anders doen dan ‘zorgen voor’; al is het maar even een boodschap doen of een stukje lezen.

Trees Borkus-Henskens

Roel komt als vrijwilliger elke week langs bij een echtpaar dat wel wat steun kan gebruiken. Terwijl hij elke donderdagavond met de man in gesprek is kan de vrouw even ontspannen en iets anders aanpakken waar zij zin in heeft.

Ontwikkelen als mens

Roel volgde een cursus over het leven; over zijn persoonlijke ontwikkeling als mens. Bovendien om daarin ook iets te betekenen voor anderen. In zijn zoektocht naar een passende invulling bezocht hij het Vrijwilligers Informatie Punt (VIP). “Daar vond ik een verzoek van iemand die graag wilde schaken. Dat leek me wel iets, maar dat ging door onvoorziene omstandigheden van mijn ‘tegenstander’ niet door. In gesprek met Maria Boersma, coördinator informele hulp van Welzijn Lansingerland, wees zij mij op de bezoekvrijwilliger. Eens in de week naar iemand toe om samen een leuke dag of avond te hebben en de mantelzorger te ontlasten. Dat leek me wel iets. Ik wist eigenlijk niet precies wat ik kon verwachten, maar het is leuk!” Het voornaamste is dat het klikt tussen de bezoeker en de gastheer of -vrouw. “Het gaat prima tussen ons en we vinden het allebei leuk,” beamen beiden. Roel komt al sinds maart elke week een keer op bezoek en dan praten ze samen overal over. Het weer, het werk, het dorp, de oorlog, het gezin en veel over vroeger. “Rond half negen drinken we een alcoholvrij biertje, waarna we de avond afsluiten. We hebben bewust gekozen voor een avond, want ik heb een drukke baan en een gezin en zo is het prima te realiseren.”

Op zoek

Op dit moment is Welzijn Lansingerland nog op zoek naar enkele vrijwilligers die zich willen inzetten voor mensen met geheugenproblematiek. Maria geeft graag een aantal voorbeelden. “Iemand met beginnende dementie zoekt een vrijwilliger om samen te gaan fietsen, we hebben twee aanvragen om met mensen een stukje te wandelen die in een rolstoel zitten als ze buiten zijn. Iemand met geheugenachteruitgang zoekt een vrijwilliger om spelletjes te doen en te gaan wandelen. Iemand die mantelzorger is maar ook zelf behoefte heeft aan een maatje om bijvoorbeeld schoenen mee te gaan kopen. Een aantal mensen zoekt een vrijwilliger om bij hun partner te zijn zodat zij iets ontspannends kunnen gaan doen. Zingen in een koor of iemand bezoeken,” zijn slechts enkele voorbeelden.
“Dag, tijd en plaats kan onderling worden afgesproken. Voor gemiddeld eens in de week. Op dit moment hebben we een wachtlijst, dus we kunnen vrijwilligers meteen inzetten. Voorop staat dat het moet klikken en dat de vrijwilliger het ook zelf leuk vindt. Na een eerste kennismaking blijkt meestal al snel of het klikt en men samen verder wil. We hebben de vrijwilligers hard nodig voor mensen als uw buurman, uw moeder, kortom medeburgers die soms een klein netwerk hebben. Daardoor wordt ook de wereld van de mantelzorger steeds kleiner. Een mantelzorger heeft 24 uur per dag die zorg en is echt geholpen door deze ondersteuning, zodat die minder kans heeft om in een isolement te raken.”
Heeft u interesse of vragen? Mail of bel dan met Maria Boersma, cih@swsl.nl , tel: 0620623708.

Check Also

Beheerder De Leeuwerik gezocht

Welzijn Lansingerland is een organisatie waar vrijwilligers en beroepskrachten samen een breed diensten- en activiteitenaanbod …

Geef een reactie