maandag 18 februari 2019 | week 08
Home » Algemeen » Eddy Neeleman: “Ik zoek soms de problemen op”

Eddy Neeleman: “Ik zoek soms de problemen op”

Eddy Neeleman: “Ik zoek soms de problemen op”

Lansingerland – Na acht jaar in de gemeenteraad behaalde Eddy Neeleman op 21 maart jl. te weinig stemmen om een langer verblijf zeker te stellen. Hij deed het werk in zijn eenmansfractie helemaal alleen, las alle stukken grondig door en was vrijwel elke vergadering aanwezig. Altijd met inbreng, in zijn eigen markante stijl. We hadden een gesprek met hem.

Freek J. Zijlstra

We zitten met elkaar in de koelte van de veranda aan de achterkant van zijn zelf gebouwde twee-onder-één-kapper aan de Rottekade. Het riante uitzicht heeft als stip op de horizon de skiberg in Bergschenhoek.
Eddy vertelt dat hij kort geleden gebruik heeft gemaakt van het recht een steiger langs de oever van de Rotte aan te brengen. Zijn gezin zwemt al regelmatig in de Rotte, heeft er tijdens strenge winters op geschaatst en doorkruist nu dus ook met een sloep de wateren in de omgeving.

Je hebt je huis helemaal zelf gebouwd, hè?

Eddy: “Ik heb niet geheid, maar verder heb ik alles met eigen handen opgebouwd. Daar heb ik wel drie jaren over gedaan. Van de tekening tot en met de laatste oplevering (het leggen van de plavuizen op de veranda) toe. Uiteraard heeft de familie veel geholpen. Mijn moeder en zus wonen in het andere deel van dit huis. De grootste hindernis was om de bouwvergunning er bij de gemeente door te krijgen. Ze wilden eigenlijk alleen maar aan de slag met een bouwbestek van een echte architect (Eddy is HTS-er werktuigbouwkunde, fjz). Later kwam ik er achter dat je zelf voor een rapport van een welstandscommissie kunt zorgen. Die commissie brengt immers alleen maar advies uit!”

Je kwam acht jaar geleden voor Leefbaar 3B in de gemeenteraad. Waarom verliet je de partij zo snel?

“Na ongeveer een jaar lag er een brief van de fractie in de bus waarin stond dat ik drie maanden lang niet meer het woord mocht voeren en voortaan met de fractie mee moest stemmen. Dat was voor mij een brug te ver en reden om uit de fractie te stappen en op persoonlijke titel in de gemeenteraad zitting te nemen. Na drie jaar behield ik bij de volgende verkiezingen door het toewijzen van de restzetel mijn plek.”

Het feit dat je onvoldoende stemmen haalde bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen, en daardoor moest vertrekken, kwam hard bij je aan?

Eddy: “Laat ik beginnen met de kiezers te bedanken die hun stem op mij uitgebracht hebben, 577 in totaal. En ja, ik had het helemaal niet voorzien, maar nu ben ik zover dat ik kan zeggen dat het goed is dat het afgesloten is. Achteraf werd me duidelijk dat ik echt veel beter campagne had moeten voeren. Je moet weten dat mijn zus, die een paar maanden geleden overleden is, mij met veel dingen heeft geholpen. We hadden veel eerder moeten beginnen met het formuleren van een aantal duidelijke verkiezingspunten. Als je een partij bent, moet je een eigen geluid hebben. Ik trek vooral incidentele kiezers, bijvoorbeeld mensen die een procedureel probleem met de gemeente hebben en mij daarover benaderen. Sommigen noemden mijn partij een ‘tegenpartij’. Ik ben inderdaad tegendraads, maar ook een luis in de pels en ga dan net zolang graven in documenten totdat ik denk dat er een mogelijkheid is om er toch met elkaar uit te komen. Denk aan het ‘doorkijkje’ aan de Noordeindseweg. Uiteindelijk heeft dat tot een heroverweging van het bestemmingsplan geleid.”

Wat waren andere memorabele momenten?

“Er zijn een aantal pijnlijke momenten geweest, waarbij er (dure) externe onderzoeken moesten worden uitgevoerd om de onderste steen boven te krijgen. Op het moment dat je met een onderzoek start, kun je niet meer terug en sta je voor het blok een beslissing te nemen, hoe die dan ook uitpakt. Ik maak me zorgen over de hout gestookte centrale. Nu weten we inmiddels wat de invloed van ultrafijnstof is op de volksgezondheid. Dat komt bovenop de niveaus die we van de A16-Rotterdam mogen verwachten. Dat zal vast nog weer hoger zijn dan men nu berekent.”

Is dat het? Wat had partij Neeleman nog voor Lansingerland kunnen of moeten betekenen?

Eddy: “Onze sociale cohesie is weg. De grond wordt verkocht aan de vrije markt en daarmee blijft er te weinig over voor de gewone burger met de smalle beurs. Wij zijn straks de risee van de regio. De achterstand voor sociale woningbouw wordt met de huidige aanpak nooit ingelopen. Je zult in nieuwbouwwijken ver boven de 30% moeten gaan zitten om het gemiddelde in Lansingerland nog een beetje op te krikken. Ik vind het wel goed dat er op buslijnen wordt geïnvesteerd; dat is goed voor armlastigen.”

Wat ga jij nu doen?

“Er zijn meerdere klussen naar mij toegekomen. Ik heb mijn constructie- en adviesbureau weer nieuw leven ingeblazen. Daar zal ik structuur in moeten gaan aanbrengen, omdat we er gedeeltelijk ook van moeten gaan leven. Mijn gezin stond altijd al op de eerste plaats, dat zal niet veranderen. Mijn vader overleed toen ik twaalf jaar was. Ik heb sindsdien de instelling dat je altijd moet kijken wat het hoogst haalbare is. Eén ding is zeker: Er is in ieder geval geen sprake van een comeback in de politiek! Ik volg alles nu al haast niet meer. Er ligt zelfs nog een ongeopend pakket met informatie over Bleizo!”

Check Also

Arie Steenwijk ziet nog mogelijkheden

Regio - In 1970 vestigde de vader van Arie Steenwijk zich in de Schiebroekse polder. Ruim twintig jaar geleden nam hij het melkveebedrijf met 200 koeien over langs de Bergschenhoekseweg op de grens van Berkel en Rodenrijs, Bergschenhoek en Rotterdam. Toen al wetende dat er tal van zaken speelden rond zijn weilanden. Er zouden een HSL, een ZoRo busbaan, een Randstadrail en een verbindingsweg A13/A16 worden aangelegd. Maar ook een natuurgebied De Vlinderstrik waar hij wel mogelijkheden in zag.

Geef een reactie