dinsdag 22 januari 2019 | week 04
Home » Nieuws » Loes en Rob Frese beloofden elkaar eeuwige trouw

Loes en Rob Frese beloofden elkaar eeuwige trouw

Loes en Rob Frese beloofden elkaar eeuwige trouw

Bleiswijk – Een meisje uit Indonesië en een jongen uit Amsterdam kwamen elkaar op een feestavond tegen en besloten samen hun leven te delen. Het was zondag 20 mei precies 60 jaar geleden dat Loes Schuurmans en Rob Frese elkaar het ja-woord gaven in Amsterdam. Het zijn inmiddels ‘rasechte’ Bleiswijkers geworden.

Trees Borkus-Henskens

Loes (84) verhuisde op haar zeventiende samen met haar ouders vanuit het toenmalig Nederlands Indië naar Nederland. Ze vestigden zich in Den Haag. Toen haar ouders na enkele jaren besloten terug te keren koos Loes voor de Marva waar zij zes jaar diende. Ze werkte zowel op de administratie als in de ziekenboeg en bij de verbindingsdienst. In die tijd – november 1953 – ontmoette ze Rob (87). Hij diende als dienstplichtige bij de marine als matroos derde klas. Na diensttijd ging hij aan het werk in de houthandel. Toen Rob voor zijn werk werd overgeplaatst naar Schiedam vond het paar een woning in Rotterdam. Ze kregen twee zonen en nadat hun toenmalige buren verhuisden naar Bleiswijk gingen Loes en Rob daar ook eens kijken. Er werden huizen gebouwd aan de Ooievaardreef; dat werd vanaf 1973 hun nieuwe adres en daar wonen ze nog steeds samen. “Het was wel wennen van de stad naar een klein dorp. De Lijsterlaan was een karrenspoor en het was hier nog erg rustig.”

Bekend en actief

Toen de zonen wat ouder werden stond het sleutelen aan auto’s centraal in huize Frese. Ook waren zij veelvuldig op – toen nog – vliegveld Zestienhoven te vinden; zowel Rob als een van zijn zonen had een brevet en toerde regelmatig door het luchtruim. Rob ontpopte zich bovendien als een goed taxichauffeur en van dat beroep heeft hij inmiddels zijn hobby gemaakt. Elke dinsdag gaat hij richting Wassenaar om daar rondleidingen te verzorgen in het Automuseum Louwman. Loes werkte in het Bleiswijkse gemeentehuis en het is mede aan haar te danken dat er uit de jaren dat zij zich inzette voor de gemeente zo veel bewaard is gebleven; zij begon met de knipselkrant en bewaarde alles wat werd gepubliceerd. Zij is tevens al jaren actief binnen Oudheidkundige Vereniging en Museum Bleiswijk en vanaf 1999 vrijwilliger bij De Leeuwerik. Loes is niet alleen ereburger van de (voormalige) gemeente Bleiswijk; ze ontving tevens een Koninklijke Onderscheiding voor haar brede en grote inzet.

In het weekend werd het diamanten bruiloftsfeest samen met de zonen, schoondochters en kleinzoon gevierd met een toer langs voor de familie van vroeger bekende plekken waar ze kampeerden en vakanties vierden: Volendam, Monnikendam en een boottocht op de Gouwzee. Woensdag 23 mei kwam burgemeester Pieter van de Stadt hen namens de gemeente feliciteren. Hij bracht een ingelijste kopie van de huwelijksakte mee en bovendien een fleurig boeket.

Check Also

Vrijwilligersprijzen 2018 uitgereikt

Lansingerland - Het is al jaren een goede traditie dat de gemeente een aantal Vrijwilligersprijzen uitreikt in verschillende categorieën. Ditmaal een individuele, een groeps- en een cultuurprijs. De genomineerden werden allemaal uitgenodigd maandagavond present te zijn tijdens de Nieuwjaarsreceptie.

Geef een reactie