dinsdag 22 januari 2019 | week 04
Home » Nieuws » Berkel Centrum start met pilot ophalen gescheiden afval

Berkel Centrum start met pilot ophalen gescheiden afval

Bakkiebakkie komt er aan!

Berkel Centrum start met pilot ophalen gescheiden afval

Berkel en Rodenrijs – Al vanaf 2016 is bestuurslid van de winkeliersvereniging in Berkel Centrum, Frits Heel, in gesprek met de ondernemers met als doel ondergrondse opslag voor de ondernemers te realiseren. De oplossing lijkt nu gevonden te zijn. Samen met Tom Ruijmgaart werd een nieuw concept ontwikkeld: Bakkiebakkie.

In samenwerking met Irado werd een businesscase uitgewerkt om tot realisatie van ondergrondse opslag te komen, maar na diverse gesprekken met de gemeente heeft dit niet tot een oplossing geleid. Tot het moment dat Frits in contact kwam met Peet de Bruijn, een specialist op het gebied van afval- en energiemanagement. Door een brede kennis en jarenlange ervaring op het gebied van afval staat De Bruijn Advies & Realisatie garant voor passende oplossingen.

Primeur

Het nieuwe concept is niet alleen uniek, maar wordt tevens een primeur voor Berkel en Rodenrijs. Met Bakkiebakkie ontstaat een schone buitenruimte. Het heeft niet alleen een grote positieve impact op het milieu, maar ook op een schoon, heel en veilig centrum. Er wordt nu rond de 28.850 km per jaar gereden om het afval uit het centrum op te halen. Met Bakkiebakkie is dit nog maar 1125 km. Een fikse besparing dus en bovendien wordt er ruim 6000 kg aan CO2 bespaard. Op dit moment vinden per jaar ruim 2000 legingen plaats; in de nieuwe situatie zullen dit er tussen de 25 en 35 per jaar worden. Hierdoor wordt het centrum afvalwagenvrij.

Pilot

Twee jaar geleden nam Tom, student international Business & Management aan de Hogeschool Rotterdam, deel aan de studentencompetitie Rotterdam 100 Challenge over de next economy. Peet de Bruijn was een van de juryleden. Tom ging in de battle niet door naar de finale, maar wel raakte hij met Peet in gesprek over afval. Met als gevolg dat ze samen op stap gingen langs afvalverwerkers. Lachend: “Ik zou voor stage een half jaar naar het buitenland gaan, maar die stage werd het bedrijf van Peet in Pijnacker. Daar heb ik heel veel in de praktijk geleerd!” Samen ontwikkelden ze een concept, maar daarna reisde Tom toch nog voor zeven maanden naar Jakarta waar hij veel over afval zag en tevens goede contacten opdeed. In februari zette hij weer voet op vaderlandse bodem en meteen ging het richting Pijnacker waar hij kleinschalig van start ging.

Positief

De Berkelse ondernemers reageerden positief op deze nieuwe ontwikkeling en een deel ervan heeft inmiddels een contract getekend.
Hoe werkt Bakkiebakkie? “De ondernemer kan met een app op de mobiele telefoon aangeven wanneer en welk soort afval er bij hem of haar opgehaald kan worden. Behalve (economische) winst voor het milieu levert het ook werk op voor werkzoekenden zoals vijftigplussers en de jeugd. BakkieBakkie komt frequent langs met een elektrische bakfiets om gescheiden afval op te halen en verder te distribueren.”
De basis van Bakkiebakkie is duurzaamheid. “Je betaalt voor dienst en restafval; papier/karton, glas en schone folie worden gratis opgehaald. Dit is met name belangrijk om het scheiden van afval te stimuleren. Tom maakt een afsprak met de ondernemer welke dagen daar afval opgehaald kan worden. Is het drukker, dan kan hij dat via de app aangeven en komt Tom vaker; hij is altijd bereikbaar. De ondernemer krijgt via de app doorgestuurd als Tom is geweest en wat er is opgehaald. Zo krijgt elke ondernemer tevens inzicht in de eigen afvalstroom waarbij eveneens aangegeven wordt of de zak vol of half vol was, schoon of vies en tevens het aantal opgehaalde zakken. Bronscheiding levert de hoogste kwaliteit van producten die kunnen worden hergebruikt.”

Afvalvrij Lansingerland

Stimulering van afvalscheiding onder ondernemers komt met het nieuwe concept binnen bereik. De gemeente heeft zich ten doel gesteld in 2040 nagenoeg afvalvrij te zijn. Met Bakkiebakkie komt dit doel een stap dichterbij. “We hebben met Bakkiebakkie voor ogen dat in 2020 Berkel Centrum al afvalvrij moet zijn!”
In juni zal het officiële startsein worden gegeven van het project Bakkiebakkie; met als thema ‘Samen aan de bak’!

Check Also

SeniorWeb Lansingerland start met nieuw cursusseizoen

Lansingerland - Eind januari gaat SeniorWeb weer van start met het nieuwe cursusseizoen. Om iedereen kennis te laten maken met het brede aanbod wordt op dinsdag 15 januari de gratis toegankelijke informatie- en inschrijfdag gehouden over computer-, smartphone- en tabletcursussen en workshops.

Geef een reactie