maandag 25 maart 2019 | week 13
Home » fbpost » Jeugdbrandweer weet wat aanpakken is

Jeugdbrandweer weet wat aanpakken is

In 24-uurs dienst

Jeugdbrandweer weet wat aanpakken is

Berkel en Rodenrijs – De Jeugdbrandweer Lansingerland organiseerde in het weekend van zaterdag 12 en zondag 13 mei een 24-uurs dienst. Tijdens dit weekend stonden leren, teambuilding, samenwerking en plezier centraal voor de twaalf leden van het jeugdkorps; allemaal tussen de 12 en 18 jaar.

Trees Borkus-Henskens

Tijdens het weekend werd een 24-uurs dienst gesimuleerd zoals ze deze op beroepsposten kennen. De jeugdleden maakten op een ‘spelende’ manier kennis met de inhoud en het werk van de brandweer. De kennis die ze hiermee opdeden kan weer worden toegepast op reguliere oefenavonden, wedstrijden en in de maatschappij. Naast de kennis die zij opdeden was ook teambuilding een belangrijk onderdeel.
De jeugdleden en de groep vrijwilligers die de dienst voor de jeugd mogelijk maakten werden zaterdagochtend om acht uur in de kazerne in Berkel en Rodenrijs welkom geheten door Leen van den Ouden, hoofd repressie van de Veiligheidsregio Rotterdam (VVR). Hij vertelde dat een dergelijke 24-uurs dienst hier voor de eerste keer werd georganiseerd samen met de Berkelse jeugdleiders Chris Hoogeveen, Jeffrey en Cor Molenaar, Ruben Baars en Martijn de Jonge. Bovendien werd het team van vrijwilligers dat aan het weekend meewerkte uitgebreid met duikers, officieren van dienst, politie en brandweercollega’s uit zowel Lansingerland als Schiebroek; 25 in totaal. Tien keer zou de pieper afgaan in de 24 uur dat de jeugdleden dienst hadden, maar daarvan waren ze nog in het ongewisse toen het spannende weekend begon.

De pieper

Even voor negenen ging de pieper voor de eerste keer af. Er bleek een auto in brand te staan aan de Bergweg-Zuid. Werk aan de winkel en zo snel mogelijk uitrukken. De taken werden verdeeld en er werd goed gehandeld. Even later volgde een gebouwbrand bij Boer Berkel. Verspreid over de dag en de nacht die volgden alarmeerde de pieper achtereenvolgens nog voor een buitenbrand aan de Coornwinderlaan, een waterongeval in de Spaanse Polder, een dier in nood aan de Hazelaarweg in Schiebroek, nogmaals brand bij Boer Berkel, een beknelling in de Rubenslaan, een containerbrand bij sporthal De Zijde, een openbaar meldsysteem (rookmelder) bij Monsanto, een gebouwbrand met slachtoffers aan de Hoeksekade en tenslotte een autobrand aan de Veilingweg. Allemaal volgens een strak draaiboek bedacht en opgesteld door de vrijwillige brandweer van Berkel en Rodenrijs. Zodanig, dat alle facetten van het brandweervak aan de orde kwamen. Daarnaast werd er echter nog meer verwacht van de jeugdleden, want ook boodschappen doen, koken, de controle van de voertuigen en opruimen hoort bij een 24-uurs dienst. Bovendien het ontvangen van de clustercommandant die halverwege de middag een bezoek aan de groep bracht. ’s Nachts kon iedereen in de kazerne gaan slapen; met de pieper binnen handbereik. Maar een aantal bleef wakker en genoot van de volle 24 uur.

Meer dan geslaagd

“Onwijs geslaagd!” wist Martijn de Jonge zondagmiddag, nadat hij – en waarschijnlijk ook de overige begeleiders en jeugdleden – een paar uur z’n bed had opgezocht. “Een heel geslaagd etmaal waarin iedereen het goed gedaan heeft. Het heeft grote indruk gemaakt op iedereen die erbij betrokken was. Bovendien zaten er in de incidenten genoeg leerpunten. Een dergelijk weekend schept een band en versterkt het groepsgevoel; je leert elkaar beter kennen.” Later in de week volgt een evaluatie met de jeugdleden en aan het einde van de maand met alle andere vrijwilligers.
“De jeugdbrandweer is de kweekvijver van de brandweer. Bewezen is dat de korpsen met een jeugdbrandweerkorps minder te maken hebben met onderbezetting. Door de jeugdleden op een jonge leeftijd te enthousiasmeren en bekend te maken met het brandweervak borgen we de eigen opvolging. Binnen de post Berkelse Poort is zo’n 60% afkomstig van de jeugdbrandweer.”

Check Also

Leden VNO-NCW Oostland krijgen een ‘Rondje van de zaak’

Lansingerland - Tijdens een ‘Rondje van de Zaak’ openden bedrijven in Lansingerland hun deuren voor de collega-leden van VNO-NCW Oostland. Donderdagmiddag 14 maart bezochten ze een tweetal bedrijven in Lansingerland, maar ook een school in Berkel en Rodenrijs die zich voor een belangrijk deel ook op het bedrijfsleven richt. De onderscheidende kracht van deze bedrijven en de school stond die middag centraal.

Geef een reactie