donderdag 24 januari 2019 | week 04
Home » Algemeen » Auto te water? Geen paniek!

Auto te water? Geen paniek!

Auto te water? Geen paniek!

Lansingerland – Uit de cijfers blijkt dat jaarlijks rond de achthonderd auto’s in het water belanden. Zit je er nog in, dan moet je altijd zorgen er zo snel mogelijk uit te komen. De beste manier om dat te realiseren droegen de trainers van de organisatie ‘mijn auto te water’ aan die zaterdagmiddag 12 mei een korte cursus aanboden in het binnenbad van zwembad De Windas.

Trees Borkus-Henskens

Een twintigtal cursisten volgde, verdeeld in twee groepen, de instructies om zo snel mogelijk en veilig uit een auto te komen die te water is geraakt. De cursusaanbieder bracht daarvoor zelf een auto mee die vanaf de kant het water in kon rijden met steeds twee cursisten erin, inclusief een instructeur. In de nabijheid van de plons zwommen twee duikers die alle verrichtingen nauwlettend in de gaten hielden en ook vanaf de kant werd alles goed gevolgd.
De cursisten vonden het zonder uitzondering best spannend om het avontuur met auto en water aan te gaan. De moedigsten mochten als eersten. Voor ze in het water belandden wisten ze echter: maak meteen je autogordel los en die van de inzittenden. Vaak blijft de auto even drijven. Probeer hem dan via een raam, schuifdak of achterklep te verlaten. Krijg je het raam niet open, verbrijzel het dan met de noodhamer (die je ook gebruikt als je de autogordel niet los krijgt en waar een mes aan zit). Ontsnap ruggelings door het open raam. Belangrijk te weten was ook dat een portier pas geopend wordt als de auto grotendeels is volgestroomd met water. Zit je er nog in, druk er dan met volle kracht tegenaan en blijf duwen tot hij helemaal open is en je uit de auto kunt komen.

Voorbereid

Onder de cursisten waren een moeder en dochter die zich samen hadden aangemeld. “Al eerder nam ik me voor er werk van te maken,” aldus de moeder die bekende het best spannend te vinden om in de auto te gaan zitten. “Nu de gelegenheid zich zo dichtbij voordeed hebben we ons ingeschreven. Met name om precies te weten wat je moet doen als je in het water belandt.” Nadat zij voor de eerste keer samen in de auto in het water belandden kwamen ze er opgelucht weer uit: “Inderdaad een veilig gevoel als je niet in paniek raakt, maar weet wat je moet doen,” was hun eerste reactie. Na die eerste keer zouden er nog enkele keren volgen, waarbij de auto helemaal onder water verdween en geleerd werd zo snel mogelijk weer boven te komen. Het uitgereikte certificaat voelde na afloop voor iedereen als een overwinning en een geleverde prestatie!

Check Also

Vrijwilliger Palliatieve thuiszorg

Lansingerland – Welzijn Lansingerland zoekt nieuwe vrijwilligers voor de terminale thuiszorg. Steeds meer mensen willen …

Geef een reactie