zaterdag 23 februari 2019 | week 08
Home » fbpost » Berkelse Wielerdag trekt een nieuw jasje aan

Berkelse Wielerdag trekt een nieuw jasje aan

100 jaar G.S. van den IJssel Ster van Berkel

Berkelse Wielerdag trekt een nieuw jasje aan

Berkel en Rodenrijs – Ze zijn er weer klaar voor als op de traditionele tweede zaterdag in september (dit jaar 8 september) de Berkelse Wielerdag wordt gehouden. Het comité van vijf man sterk met hun ploeg vrijwilligers houdt niet alleen de 63e ronde, maar heeft bovendien een nieuwe hoofdsponsor. Dit jaar heeft het Berkelse transportbedrijf G.S. van den IJssel, dat het 100-jarig bestaan viert en ook het Berkelse Oranjecomité heeft ondersteund, z’n naam aan het wielerevenement verbonden. Het Wielercomité heeft bovendien besloten dit jaar de Stichting Vrienden van het Hospice Lansingerland te ondersteunen en heeft wat betreft het programma de categorie Retro toegevoegd.

Rien Kuyvenhoven

Voor de organisatie van de Wielerdag van Berkel hoopt de Stichting Wielerpromotie Lansingerland ieder jaar weer op de vrijgevigheid van sponsors en de tuinders in Berkel en Rodenrijs en omgeving. Partijen die sinds jaar en dag een bijdrage leveren aan de ronde. Was het voorheen in natura sinds enkele jaren gaat het om een bijdrage in geld, waarmee de Grote Prijs van de Berkelse Kwekers wordt verreden.
“Zonder al die sponsoren zou de organisatie van de Berkelse Wielerdag minder kleurrijk zijn”, weet comité-voorzitter Leon Brabander. “Wij hopen dat wij ook dit jaar met trots de namen van onze partners mogen presenteren tijdens de ‘100 jaar G.S. van den IJssel Ster van Berkel’. Omdat het bedrijf Van den IJssel dit jaar het honderdjarig jubileum viert en ons wil steunen, hebben we deze dag naar de jubilaris vernoemd. Het is een fijne ruggensteun voor ons als organisatie en evenzo belangrijk als de vrijwilligers voor ons zijn.”

Vrijwilligers

De Stichting Wielerpromotie Lansingerland heeft een groep van meer dan zeventien vrijwilligers die verantwoordelijk is voor de organisatie van de jaarlijkse Berkelse Wielerdag. Hiervoor werkt zij ieder jaar samen met de Scoutinggroep Olave St. Claire uit Berkel en Rodenrijs die medewerking verleent bij de op- en afbouw van het jaarlijks te verrijden parcours. Leon Brabander: “We werken daarnaast samen met de wielrenverenigingen in Lansingerland, Rotterdam en daarbuiten. Met sponsoren, andere stichtingen, overheden en vrijwilligers bij wie het wielrennen na aan het hart ligt. Daar zijn wij blij mee en dankbaar voor, ieder jaar weer. Zonder al deze mensen zeker geen wielerwedstrijden meer in Berkel en Rodenrijs”, aldus Brabander.

Retro koers

Het comité blijft zoeken naar nieuwe invullingen van het programma om de Wielerdag nog aantrekkelijker te maken. Eugène Toussaint en Pierino van den Burg zijn als mede-organisatoren laaiend enthousiast over de categorie Retro.
“Retro is in en dat heeft ook zijn invloed op het wielrennen. Meer en meer zie je dat er Retro toertochten of Retro koersen georganiseerd worden. Hoog tijd dus voor een Retro koers tijdens de ‘100 jaar G.S. van den IJssel Ster van Berkel’. En die gaat er komen. De fietsen zijn oud, hebben geen clickpedalen, de versnellingen zijn niet verstelbaar aan het stuur maar aan het frame (of bij sommige zeer oude fietsen aan het einde van de stuurbocht) en de remkabels lopen boven het stuur langs. De perfecte kleding is een wollen koerstrui en (zwarte) broek, witte sokken en zwarte schoenen. Op zich is dat al prachtig om te zien. De Retro-categorie met fietsen van voor 1940 fietst niet in wedstrijdverband, maar laat een mooie demonstratie zien. Puur om het publiek te laten zien hoe het er in het verleden aan toe ging, verschijnt deze categorie in stijl aan de start met de reservebanden verplicht om de schouders, met aluminium bidons, eveneens met fiets en kleding en worsthelm uit die tijd. En zo willen we ze zien”, aldus Eugène en Pierino.

Vrouwen

Het Berkels comité had dit seizoen graag ook de vrouwen op het parkoers laten terugkeren. Maar door een internationale wedstrijd elders zal men het dit jaar in Berkel moeten doen zonder wereldkampioen Chantal Blaak als inwoonster van het dorp. “Heel jammer”, vindt Leon Brabander. “We hadden onze zinnen gezet op deelname van de vrouwen die het de laatste jaren uitstekend doen”, waarna de Berkelse voorzitter nog wel wil verklappen dat er een ludiek podium langs het parcours komt te staan waar de winnaars hun bloemen in ontvangst mogen nemen. “Naast ons wielerprogramma zal de Berkelse Wielerdag worden opgeluisterd met vele evenementen. Een waar feest voor Lansingerland en alle wielerliefhebbers. Onder andere staan in het park naast de Start- en Finishlijn de nodige attracties waar de kinderen zich speels kunnen vermaken.

Programma

09:45-11:15 uur | Nieuwelingen
11:15-12:45 uur | Junioren
12:45-13:30 uur | Decathlon Dikke banden race
13:30-15:00 uur | Masters 40+
15:00-16:15 uur | Retro koers aanvullend Funklasse
16:15-18:00 uur | Sportklasse/Amateurs.

Check Also

Nieuwe lichting schuldhulpmaatjes gecertificeerd

Lansingerland - Vijf nieuwe schuldhulpmaatjes ontvingen woensdag 30 januari uit handen van de voorzitter van SchuldHulpMaatje Lansingerland, Leo van der Wielen, hun certificaat en kunnen nu aan de slag in Lansingerland. Zij volgden in de afgelopen periode een driedaagse cursus om als schuldhulpmaatje aan de slag te kunnen.

Geef een reactie