zaterdag 23 februari 2019 | week 08
Home » Nieuws » Burgeriniatief het labyrint bijna voltooid

Burgeriniatief het labyrint bijna voltooid

“Geef Lansingerlanders te denken”

Burgeriniatief het labyrint bijna voltooid

Berkel en Rodenrijs – In 2017 werd een burgerinitiatief van Koos Zijlstra beloond door de gemeenteraad met een startsubsidie. Dit was de eerste stap naar de realisatie van zijn idee; de aanleg van een labyrint in het Annie M.G. Schmidtpark. Op zaterdag 26 mei zal het labyrint geopend worden. Maar hoe kwam het tot stand?

Marianne Karsemeijer

20 jaar geleden, op Kreta, bezocht Koos Zijlstra het labyrint van Knossos uit het verhaal van de draad van Ariadne. Het verhaal intrigeerde hem en hij ging zich steeds meer verdiepen in de geschiedenis van het labyrint. Al eeuwen geleden gebruikten de mensen dit symbool en werd het onder anderen op rotswanden afgebeeld. De Romeinen gebruikten het symbool van het labyrint in prachtige mozaïeken en in later eeuwen werd het in Frankrijk gebruikt in gotische kerken als een plek van bezinning. In de vijftiende eeuw ontstaan er doolhoven en labyrinten in parken en tuinen. Vooral in Engeland zijn daar prachtige voorbeelden van.

Symbool voor het leven

Een labyrint is iets anders dan een doolhof. In een doolhof moet je steeds kiezen welke kant je op gaat en er lopen ook paden dood. In een labyrint kun je niet verdwalen. Het is een oud menselijk, spiritueel symbool voor onze gang door het leven. Zoals het labyrint vaak een onverwachte wending neemt – nu eens ben je dicht bij het eindpunt, dan weer een heel stuk ervandaan – zo is ook het leven van de mens. Het is van meet af aan een onoverzichtelijke weg, je weet nooit hoe de weg zal lopen. Een labyrint nodigt uit om het pad te volgen, om na te denken, om je te bezinnen: wat was winst, wat was verlies? Wat verwacht ik van de weg voor mij?

Opening

Zo ontstaat bij Koos Zijlstra het idee om een plek voor een labyrint te creëren in Lansingerland. En plek om een beetje te dwalen, waar iedereen de lijnen van het labyrint kan volgen en er een eigen invulling aan kan geven. Een plek om speels of serieus na te denken over de volgende stap. Hij diende dit idee in voor het Lansingerlands Initiatief, dat de gemeente in 2017 organiseerde en Koos was een van de winnaars. Samen met John Luyt en Aad Barnhoorn, die hem bijstaan bij de crowdfunding voor de nodige financiën en de meer zakelijke aspecten, gaat hij aan de slag. En met succes; in mei zal het labyrint gerealiseerd worden, tegenover de noordelijke ingang van De tuin van Floddertje, ter hoogte van het Kwelderplantsoen, in het Annie M.G. Schmidtpark.
De feestelijke opening is op zaterdag 26 mei om 11.00 uur, door burgemeester Van de Stadt. Na de opening zal dansschool Gymspot uit Bergschenhoek een korte dansvoorstelling geven in het labyrint. Iedereen is van harte welkom.

Check Also

Bleiswijkse leerlingen sluiten zich aan bij klimaatmars

Lansingerland - Per brief vroeg zij de directeur van haar school - basisschool Anne Frank - toestemming om donderdag 7 februari aan te mogen sluiten bij de klimaatmars in Den Haag; Dana van der Spek uit Bleiswijk, pas 12 jaar, maar heel bewust levend. Ook haar achternichtje Rosa Ellens (17) reisde mee naar Den Haag. “Het gaat om onze generatie. Nederland gaat het klimaatakkoord niet halen, maar we moeten vandaag al beginnen anders zijn we te laat!”

Geef een reactie