dinsdag 22 januari 2019 | week 04
Home » Nieuws » Stijn (15) bezit gevarieerde oorlogscollectie met uniformen en helmen

Stijn (15) bezit gevarieerde oorlogscollectie met uniformen en helmen

Stijn (15) bezit gevarieerde oorlogscollectie met uniformen en helmen

Bleiswijk – Heel Nederland herdenkt op 4 en 5 mei de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en vredesmissies. Stijn Molleman uit Bleiswijk heeft veel met dat thema. Hij verzamelt sinds zijn achtste jaar al spullen uit de Tweede Wereldoorlog. Voedselbonnen, krantenknipsels, helmen en uniformen: van alles is te vinden op zijn kamer.

Sjoerd Keizer

De inspiratie voor zijn verzameling komt voort uit de verhalen van zijn opa, waarvan de buurjongens in het verzet zaten. Rond zijn achtste jaar begon daarom zijn verzameling. Hij kwam aan een ‘British Traffic Lamp’, die aan het front de wegen zichtbaar maakte voor de militairen. Door de spannende verhalen van zijn opa ging hij door met zijn verzameling. Daar kwamen bijvoorbeeld een Britse helm en een aantal uniformen bij. “Ik ben ook veel naar oorlogsmusea geweest, zoals in Leiden, Belgisch Limburg en Bastogne. Ik vond het altijd bijzonder om te zien Nederland in die tijd te zien. We leven nu 74 jaar in vrijheid en dat dat ooit anders was, dat vind ik een gek idee.”

Collectie groeit kamer uit

Stijn heeft een pronkstuk. “Dat is denk ik KNIL-helm uit de tijd van Nederlands-Indië. Die is helemaal compleet. Ik kreeg hem via een vriend uit een groepsapp van Tweede Wereld-oorlog verzamelaars. Sowieso krijg ik van alle kanten dingen aangeboden. In mijn familie en omgeving weten ze dat ik verzamel, dus dan krijg ik weleens wat of bieden mensen wat te koop aan. Daarnaast kijk ik ook rond op rommelmarkten, daar vind je soms heel zeldzame en oude dingen, die maar een euro kosten.
Mijn collectie gaat nu over de honderd attributen. Ik heb er weleens over nagedacht om het tentoon te stellen, aangezien ik niet de grootste kamer heb. Waarschijnlijk gaat dat over een tijdje ook gebeuren in het Oudheidkundig Museum in Bleiswijk. Dat is een mooie plek om een keer aan iedereen te laten zien wat ik allemaal verzameld heb.”

Korps Mariniers

Voor Stijn zijn 4 en 5 mei bijzonder. “Omdat ik natuurlijk zoveel oorlogsspullen heb, zijn die data wel bijzonder voor mij. Op tv zie je rond die tijd ook veel meer over de oorlog en daar kijk ik dan ook naar. Dan komen de verhalen van mijn opa ook weer terug.”
Zelf gaat Stijn ook een opleiding doen die gerelateerd is aan zijn verzameling. “Ik wil Korps Marinier worden. Dan ga je bij de ABC-eilanden en in de Middellandse Zee piraten bestrijden. Mijn vader zat ook in het leger en dit leek me zelf ook mooi om te doen.”

Heeft u oorlogsattributen voor Stijn zijn verzameling? Mail naar: stijn2002molleman@gmail.com.

Check Also

Vrijwilligersprijzen 2018 uitgereikt

Lansingerland - Het is al jaren een goede traditie dat de gemeente een aantal Vrijwilligersprijzen uitreikt in verschillende categorieën. Ditmaal een individuele, een groeps- en een cultuurprijs. De genomineerden werden allemaal uitgenodigd maandagavond present te zijn tijdens de Nieuwjaarsreceptie.

Geef een reactie