donderdag 24 januari 2019 | week 04
Home » Algemeen » Inzaaien weidebloemen flinke klus voor vrijwilligers Rotta

Inzaaien weidebloemen flinke klus voor vrijwilligers Rotta

Inzaaien weidebloemen flinke klus voor vrijwilligers Rotta

Bleiswijk – Misschien hebben de vrijwilligers van Natuur- en Vogelwacht Rotta donderdag 19 april even gedacht, dat ze het stukje grond aan de Limiettocht ‘wel even zouden inzaaien’, maar het bleek – mede door het warme weer – nog een hele klus. Maar de dames en heren stroopten de mouwen op en harkten met ‘bloed, zweet, maar uiteraard zonder tranen’ het zaad door de ruwe grond.

John Hofman

De Limiettocht bevindt zich tussen de tuinbouwgebieden van Bergschenhoek en Bleiswijk in Recreatieschap Rottemeren en het ging om een oppervlakte van 10.000 vierkante meter, en dat op de warmste 19e april sinds de start van de metingen. Op het achterste stuk grond werden graanakkerkruiden ingezaaid, uiteraard vermengd met zand om het goed te verspreiden. Het onderharken was noodzakelijk om te voorkomen dat vogels het zaad direct weer oppikken. Als alles lukt, dan zullen er rond juli/augustus dit jaar al vele bloemen bloeien zoals de Camilla en de Korenbloem. Volgens het team van Rotta gaat het niet goed met de vlinders en wilde bijen in Nederland en dat is in het recreatiegebied niet anders. Het inzaaien en het daarop volgende bloeien van de weidebloemen zal de leefomstandigheden voor insecten verbeteren.
Omdat akkers en bermen veelal begroeid zijn met een soortenarme vegetatie, is weinig variatie in bloemen en insecten het gevolg, vandaar deze inzaaidag.
Rotta betaalde niet alleen het bewerken van de grond, uitgevoerd door de fa. Jan Ripping aan de Hoeksekade, maar bekostigde ook het zaad, terwijl de Vlinderstichting het inzaaien van een berm met Margrietmengsel voor haar rekening nam.
Het straks opkomende graan op het ingezaaide stuk grond wordt niet geoogst. “Dat is voor de vogels in de winterperiode”, legde Rien v.d. Vorm van Rotta uit. De komende jaren zal er op meerdere plaatsen, zoals bermen, worden ingezaaid.

Check Also

Spreekuren wijkagent Bleiswijk

Bleiswijk – De wijkagenten in Bleiswijk hebben op twee locaties regelmatig spreekuur voor de buurtbewoners. …

Geef een reactie