donderdag 24 januari 2019 | week 04
Home » Lezersschrijven » Kappen van bos voor aanleg van water

Kappen van bos voor aanleg van water

Door het Recreatieschap Rottemeren en Staatsbosbeheer is besloten om bos te kappen voor de aanleg van water. Er zijn nog maar weinig weilanden en kassen in het gebied van de Bleiswijkse Zoom en nu wordt zelfs nog een klein hoek bos gekapt. Ik begrijp helemaal niets van de manier waarop er met onze in verhouding kleine stukjes bos wordt omgegaan. Deze argumenten worden aangevoerd om te kappen: het bos wordt duurzaam gekapt, de procedures zijn gevolgd, ons gebied is van origine niet bosrijk maar open, het is beter voor de watervogels en er is geen andere plek beschikbaar voor de aanleg van water. Ook is er overleg gepleegd met Vogelwacht Rotta en andere stakeholders.
Duurzaam kappen bestaat dat? Extra werk voor het kappen en afvoeren? Procedures zijn gevolgd, fijn dan hebben we dit goed geregeld.
Ons gebied is van nature open, tja dan kunnen we alles wel weghalen. Trouwens ons gebied stond voor de VOC periode vol met bossen die zijn gekapt voor de bouw van onze VOC schepen en steden. Holland is afgeleid van het Duitse woord Holzland (Houtland).
Watervogels hebben toch wel genoeg aan de Zevenhuizerplas, de Roeibaan en de Rottemeren? Geen andere plekken beschikbaar geloof ik niets van. Wie zijn de stakeholders? Met de bewoners is in ieder geval niet overlegd.
Voor de aanleg van de A16 / A13 verbinding wordt het halve Bergsche Bos al gekapt is dat dan nog niet voldoende?
Er is al zo weinig bos, wat ook nog eens beheerd wordt door Staats “Bosbeheer”.
Jammer, want dit kleine stukje groen tussen het Randstad geweld is van ons allemaal en zou daarom gekoesterd moeten worden in plaats van gesloopt.

Hans Groen
Bleiswijk

Check Also

Briefjesmuur

Tijdens een reis door Zweden zag ik in Stockholm in een kerk een wand waar …

Geef een reactie