dinsdag 22 januari 2019 | week 04
Home » fbpost » Bakker Wil van Velzen
Met z’n vieren voor de woning die binnenkort plaats moet maken voor nieuwbouw.

Bakker Wil van Velzen

In deze aflevering (153) van Heden & Verleden deel 1 van een serie over de Wethouder Schipperstraat in Berkel en Rodenrijs. De woningen in deze straat zullen worden gesloopt en na een oproep in deze krant aan (oud-)bewoners heeft een aantal van hen gereageerd.
Wie de oproep over het hoofd heeft gezien en alsnog foto’s en verhalen met anderen wil delen: aarzel niet en neem contact met ons op: tel. 010 – 5118892 (keuze 2) of redactie@de-heraut.nl.

Familie Barendregt verhuist graag weer terug

Eind 2015 presenteerde 3B Wonen verschillende scenario’s voor de toekomst van de woningen aan de Wethouder Schipperstraat. Begin 2016 werd besloten over te gaan tot sloop en vervolgens nieuwbouw. In oktober werd een enquête uitgeschreven waaruit bleek, dat 24 bewoners graag wilden terugkeren als nieuwbouw in hun straat is gerealiseerd. Een ervan is Nico Barendregt die dertig jaar geleden met zijn vrouw Therese in de straat kwam wonen.

Trees Borkus-Henskens

Geboren en getogen Berkelaar Nico woonde in de Oranjestraat en Therese in De Wildert. Toen er een huis vrij kwam in de Wethouder Schipperstraat nummer 28 konden zij daarvoor in aanmerking komen. “Het was in die tijd makkelijk om als Berkelaar een huis in Berkel te vinden. We waren er heel blij mee en konden zo allebei fijn in onze vertrouwde buurt blijven wonen. Hier zijn ook onze dochter en zoon geboren.”

Met plezier

“Met name de eerste vijftien jaar woonden we er met veel plezier. We kenden de mensen in de straat en het was er gezellig. Met de drie vrijgezellen broers Van Westreenen, broer en zus Adrie en Kees Hoek die vanuit Rodenrijs hierheen kwamen, Jan en Klazien Koster waar we veel mee omgingen en waar we samen met hun drie zoontjes Sinterklaas mee vierden. Onze buurvrouw die meteen na de bevalling van een van onze kinderen langskwam met biefstuk en vervolgens elke dag met een cadeautje tot moeder en kind samen het ritme konden oppakken. Cock van der Ende die er nu nog woont samen met zijn moeder, maar die samen naar de nieuwbouw in Parkzoom zullen gaan verhuizen. El Kadiri die binnenkort naar de De Ruiterstraat verhuist. Henk Bakker van nummer 20, Siebe Stavorinus. Maar in de loop der jaren zijn veel mensen verhuisd. Van het rijtje van zeven woningen waar wij woonden is iedereen inmiddels naar elders vertrokken. De meesten zijn wel in Berkel en Rodenrijs gebleven. De huizen waren erg gehorig met houten en soms wat wegzakkende vloeren. Eerst was het plan om te renoveren, maar uiteindelijk bleek slopen een betere oplossing.”

Verhuizen

In de tweede helft van vorig jaar werd de verhuizing van de huidige bewoners in gang gezet. De familie Barendregt verhuisde naar de nabijgelegen De Ruiterstraat. “Je kon zelf naar een andere woning zoeken of dat – voor een vervangende woning – aan 3B Wonen overlaten. Wij gaven aan graag in het dorp te willen blijven en dat is gelukt; we zitten hier prima en nu pas merken we hoe gehorig ons eerste huis was. Wat leeg komt in de Wethouder Schipperstraat wordt tijdelijk antikraak of het blijft leeg. Als alles volgens plan verloopt zullen de woningen begin 2019 worden gesloopt en als het lukt worden de eerste nieuwe huizen in oktober van dat jaar opgeleverd. We wachten het af en zijn benieuwd wie er uiteindelijk gaan terug verhuizen. We zitten hier nu tijdelijk in een goede woning en hopen dat er straks goede afspraken gemaakt kunnen worden over bijvoorbeeld de aanpak van de buitenruimte. We gaan graag terug, want we willen eigenlijk nergens anders wonen.”

Bakker Wil van Velzen

Ook Wil van Velzen reageerde op de oproep. Tot de jaren zestig ging hij als bakker bij de mensen langs om hen van brood en aanverwanten te voorzien. Ook in de Wethouder Schipperstraat.
“Het viel mij toen al op dat de mensen in deze straat heel veel contact met elkaar hadden.
Bij verschillende mensen werd mij ook vaak koffie aangeboden.
Het leukste wat ik mij er van herinner is: Op onze trouwdag werden mijn vrouw en ik tijdens de receptie verrast met een bezoek van een aantal bewoners uit de Wethouder Schipperstraat.
We kregen een prachtig cadeau overhandigd: een eikenhouten paraplubak. Deze heeft jarenlang bij ons in de gang dienst gedaan, tot wij in 2001 zijn verhuisd naar een nieuwe woning”, herinnert Wil van Velzen zich nog goed.

Check Also

Burgemeester reageert op ongeregeldheden tijdens de jaarwisseling

Lansingerland - In aanloop naar en tijdens de jaarwisseling vonden er vernielingen plaats in met name Berkel Centrum. Winkeliers en particulieren zitten nu met de schade als gevolg van het wangedrag van een groep vernielzuchtige jongeren. Burgemeester Pieter van de Stadt maakte maandagavond tijdens de nieuwjaarsreceptie bekend van plan te zijn de inzet van het aantal beveiligers rond de jaarwisseling te verdubbelen. Eerder op maandag spraken wij met de burgemeester.

Geef een reactie