maandag 25 maart 2019 | week 13
Home » Politiek » Lintjes voor Arnold Oosterlaan en André Nieuwlaat
Lid in de Orde van Oranje Nassau: Arnold Oosterlaan.

Lintjes voor Arnold Oosterlaan en André Nieuwlaat

Lintjes voor Arnold Oosterlaan en André Nieuwlaat

Lansingerland – Bij het afscheid nemen van de gemeenteraad, vorige week dinsdagavond, ontvingen André Nieuwlaat (CU) en Arnold Oosterlaan (CDA) een koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Pieter van de Stadt. Vanaf nu gaan zij door het leven als Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Peter Tetteroo

Van de tien raadsleden die afscheid namen waren er twee die erg lang raadslid zijn geweest. Arnold Ammerlaan was raadslid vanaf 1989 en André Nieuwlaat kende zijn eerste raadsperiode vanaf 2002. Beide heren begonnen in de gemeenteraad van Bleiswijk en bleven aan na de geboorte van Lansingerland in 2008.

Dankwoorden

De burgemeester was de eerste die hen toesprak. Hij roemde André Nieuwlaat voor zijn inzet voor de sociaal zwakkere in de samenleving en zijn inzet als plaatsvervangend voorzitter bij de gemeenteraadsvergaderingen. Van de Stadt was onder de indruk van de lange periode dat Arnold Ammerlaan raadslid was, 29 jaar. “Altijd met respect en positief. Een man van weinig woorden, maar met een directe inbreng. Een volksvertegenwoordiger pur sang.Vervolgens bedankten Matthijs Ruitenberg van het CDA en Kees-Willem Markus van de CU hun partijgenoten van hun tomeloze inzet, steun en toeverlaat.
Markus dichtte André Nieuwlaat onder meer de volgende eigenschappen toe: Doet niet aan borstklopperij, gaat stug door met het werk doet waar hij goed in is, altijd zeer strak op de tijdsbewaking. Een sportman die de meeste vergaderingen volgde, maar als hij de kans kreeg om 200 kilometer op de Weissensee te schaatsen of de Mont Ventoux te beklimmen dan wilde hij wel eens een vergaderingetje skippen. Iemand die mensen de gelegenheid gaf om zichzelf te ontplooien.
Matthijs Ruitenberg hield de toehoorders voor om zich in te denken in wat 29 jaar raadslid zijn inhield. “Dat Arnold zolang het vertrouwen kreeg en hield van de bevolking is een unieke prestatie. Daar nemen ik en iedereen onze pet meer dan voor af. Wij zijn jou ongelofelijk veel dank verschuldigd voor al het werk dat je voor de gemeenschap hebt gedaan. Het zal wennen zijn voor je vrouw, al die avonden dat je ineens thuis zit, maar er komen ongetwijfeld nieuwe leuke vrijwilligersfuncties op je af, zodat je een rol in de Lansingerlandse samenleving kunt blijven spelen.”

De lintjes

Na de dankwoorden van Markus en Ruitenberg kwam de verrassing. De burgemeester reikte de Koninklijke onderscheidingen uit met het uitspreken van de bekende tekst: “Het heeft Zijne Koninklijke Hoogheid Koning Willem Alexander behaagd u te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.” Een staande ovatie van de raadsleden en de publiekstribune viel de heren ten deel.

Slotwoorden

Slotwoord van André Nieuwlaat: “Wat voor afkomst je hebt of van welke partij je bent. Je hebt hier alle vrijheid om te zeggen en te vinden wat je vindt. Als je weet dat we al ruim zeventig jaar in vrijheid leven is dat een groot goed. De afgelopen jaren hebben mijn vrouw en ik veel concentratiekampen bezocht. Als je op die plaatsen in de wereld bent besef je des te meer wat vrijheid betekent en dat je daar van mag genieten. Het was een van mijn hoogtepunten dat ik met een collegelid bij de dodenherdenking in Bleiswijk een krans mocht leggen, want ik denk dat er in een democratie geen groter offer is dan dat je je leven geeft voor de vrijheid. Ik ben trots op het college en de raad dat wij die vrijheid hebben gegund aan vreemdelingen, vluchtelingen en asielgerechtigden. Dank ook dat u zoveel vertrouwen in mij stelde als plaatsvervangend voorzitter van de raad. College,griffie, raadsleden allemaal hartelijk bedankt en ik wens u het goede toe”.

Op zijn beurt zei Arnold Oosterlaan: “Als ik terugkijk op mijn tijd tussen mensen van het college en de raad, zeg ik, wat heb ik veel geleerd, wat heb ik een hoop mensen leren kennen, wat heb ik heel veel ervaring opgedaan.Wat me ook goed doet is de aanwezigheid hier van bestuursleden van verenigingen waar ik betrokken bij was en ben. Ik heb in de commissie samenleving gezeten, sport, sociale samenhang, alles wat goed is voor de mens kwam daar naar voren. De grote schok was dat er na de periode dat er elke maand een ongelofelijke dikke envelop met papier binnen kwam, het papierloze werken zijn intrede deed. Eerst kwam de notebook en daarna de I-pad, de mobiele telefoon en alle apps. Een enorme drukte die ineens ten einde kwam zo vlak voor de verkiezingen. Plotseling werd het stil. Ik zag het zwarte gat al voor me, maar gelukkig zie ik vanavond veel mensen van verenigingen en ik hoop dat ik daar weer wat in kan gaan betekenen. College, griffie, raadsleden, mensen van de verengingen, oud-raadsleden, ambtenaren, allemaal heel hartelijk bedankt. Ik kijk terug op een boeiende tijd en ik wens de nieuwkomers veel sterkte.”

Check Also

Starthandeling geluidsschermen N209

De gemeente Lansingerland en de provincie Zuid-Holland zetten zich samen met de bewonersvereniging van de Kruisweg al geruime tijd in voor realisatie van geluidschermen langs de N209. Maandagmiddag 18 maart was het eindelijk zover: gedeputeerde Floor Vermeulen en wethouder Simon Fortuyn sloegen samen de officiële eerste - en fikse - paal voor de start van de werkzaamheden.

Geef een reactie