maandag 25 maart 2019 | week 13
Home » Politiek » De stemmen zijn geteld: de cijfers en de analyse

De stemmen zijn geteld: de cijfers en de analyse

De stemmen zijn geteld: de cijfers en de analyse

Lansingerland – Voor de lezer die wel wat meer details wil weten, hebben we de cijfers nog eens op een andere manier bekeken en de uitslag geanalyseerd.

Freek J. Zijlstra

Er waren 29 stembureaus ingericht, 9 in Bergschenhoek, 14 in Berkel en Rodenrijs en 6 in Bleiswijk. Er van uitgaande dat de meeste bewoners in hun eigen omgeving hun stem uitbrengen, hebben wij de cijfers per partij per stembureau geanalyseerd. Vervolgens hebben wij de partij met de meeste stemmen de ranking 1 gegeven en zo oplopend tot de partij met de minste stemmen die een 9 kreeg.
Wij wilden weten welke partij in welke woonwijk het beste scoorde en of partijen in Lansingerland overal op evenveel steun kunnen rekenen.

Leefbaar 3B

De grootste lokale partij is conform het landelijk beeld de grootste gebleven en zelfs fors gegroeid; terug op het niveau van 2010 met 9 zetels in de raad. De partij hoopte op het ‘Fortuyn-effect’ en daarin is men meer dan succesvol geweest. Het was niet zonder risico, vooral omdat er in het laatste halfjaar twee akkefietjes speelden – het verre van vlekkeloze vertrek van de gemeentesecretaris en de lijstduwerkwestie voor Leefbaar Rotterdam – maar daar heeft de aanhang zich niet door laten afschrikken.
Leefbaar 3B behaalde 6708 stemmen; daarvan werden er 3864 op Simon Fortuyn uitgebracht. Leefbaar 3B is in 21 wijken nummer 1 geworden. In 3 wijken in Berkel en Rodenrijs en 5 in Bergschenhoek werd de partij tweede. Het rekenkundig ranking gemiddelde was 1,3. Opvallend groot was de voorsprong bij stembureaus in het centrum van Bergschenhoek, in Berkel-Noord, de Meerpolder, Parc Rodenrijs/de Vogelbuurt en bijna alle stembureaus in Bleiswijk. In Bleiswijk werd het CDA bijna overal tweede.

De VVD en het CDA

De VVD won ook twee zetels en werd op basis van het totaal aantal stemmen ruimschoots de tweede partij in Lansingerland. De VVD behaalde 5086 stemmen; daarvan werden er 2957 op Kathy Arends uitgebracht. Verdeeld over de stembureaus is te zien dat de VVD acht keer eerste werd, negen keer tweede, negen keer derde en drie keer vierde. Ranking gemiddelde 2,2. Die eerste posities waren zichtbaar groot in Bergschenhoek Noordoost, de Gouden Griffelbuurt en de Westpolder, nieuwbouwwijken in Berkel en Rodenrijs.
Het CDA is met 5 zetels teruggevallen naar de derde positie. Er werden 4345 stemmen op het CDA uitgebracht; daarvan waren er 2180 voor Matthijs Ruitenberg. Die derde plaats is terug te zien in de verschillende stembureaus. In vijf van de zes stembureaus in Bleiswijk was het CDA nog wel de tweede partij, maar in de andere bureaus werden derde, vierde en in Bergschenhoek werden zelfs vijfde posities ingenomen. Ranking gemiddelde 3,1.

WIJ, ChristenUnie en D66

WIJ Lansingerland eindigde met 2444 stemmen en 3 zetels op de vierde plaats. Lijsttrekker Leon Hoek verzamelde 1082 stemmen. De beste resultaten werden in (thuishaven) Bergschenhoek behaald, waar de partij in bijna alle stembureaus de derde plaats haalde. Ranking gemiddelde 5,0.
De vijfde plaats wordt met een paar stemmen minder, namelijk 2432, ingenomen door de ChristenUnie, ook goed voor drie zetels. Kees-Willem Markus haalde 1020 stemmen. Verdeeld over de stembureaus grossierde de ChristenUnie in derde, vierde, vijfde, zesde en zelfs achtste plaatsen. Ranking gemiddelde 6,7. De ChristenUnie scoort slecht in de Gouden Griffelbuurt en de Westpolder.
D66 raakte een zetel kwijt. De partij behaalde 2367 stemmen, waarvan 952 voor Michiel Muis. De beste resultaten werden in Berkel en Rodenrijs behaald met een aantal derde plaatsen; verder was er een grote spreiding in klasseringen. Ranking gemiddelde 4,7. D66 scoorde goed in Parc Rodenrijs/de Vogelbuurt en de Meerpolder.

GroenLinks, de PvdA en exit Neeleman

GroenLinks verdubbelde het aantal zetels door een aantal stemmen van 1774, waarvan 729 voor lijsttrekker Marko Ruijtenberg. Wellicht een beetje door het Jesse-Klaver-effect, de wijze waarop Ivana Citterbartová de partij op de kaart heeft gezet, en/of de gevoerde campagne. GroenLinks haalde vierde tot achtste posities, met veel vijfde posities in Berkel & Rodenrijs. Ranking gemiddelde 6,6.
De PvdA viel met 1394 stemmen, waarvan 793 voor Petra Verhoef, terug naar 1 zetel. Er werden vooral zevende en achtste posities gehaald, met als lichtpunt een vierde positie in Bleiswijk. Ranking gemiddelde 7,8. De 1500 handtekeningen onder de petitie voor aanleg van een tunnel bij de Klapwijkseweg/Oudelandselaan heeft geen zichtbare winst opgeleverd.
Eddy Neeleman haalde slechts 577 stemmen, en viel deze keer na het berekenen van restzetels niet in de prijzen. Hij vergaarde in thuishaven Bergschenhoek de meeste stemmen en scoorde verder bij 27 stembureaus een negende positie (niet in grafiek opgenomen). Met hem verdwijnt een partij en opvallend gemeenteraadslid, dat soms onnavolgbare betogen hield en vaak (als enige) tegenstemde. Hij werd daarom gekscherend wel NEEleman genoemd. Hij vertegenwoordigde niet alleen een éénmansfractie, hij deed ook werkelijk alles alleen.

Verdeling

Er vertrekken tien raadsleden en er komen twaalf leden voor terug door uitbreiding van de raad met twee zetels. Na de vorming van het gemeentebestuur zullen raadsleden doorschuiven en raadsleden die klaar staan in de coulissen alsnog in de raad komen. Op dit moment treden er 7 raadsleden uit Bleiswijk aan, 12 uit Bergschenhoek en 14 uit Berkel & Rodenrijs. Tien raadsleden zijn vrouw. Er komen drie jonge raadsleden onder de 25 jaar in de raad: Dave Bergwerff (CDA), Matthijs Machielse (VVD) en Selgei Gabin (GroenLinks).
Zeven raadsleden haalden de kiesdeler van 822, allemaal lijstrekkers. Johan Philippens (Leefbaar 3B) lift met slechts 28 stemmen mee op het succes van zijn partij en komt in de raad. In dat licht bezien is het extra zuur voor Eddy Neeleman dat zijn 577 stemmen niet genoeg waren.

Check Also

Leden VNO-NCW Oostland krijgen een ‘Rondje van de zaak’

Lansingerland - Tijdens een ‘Rondje van de Zaak’ openden bedrijven in Lansingerland hun deuren voor de collega-leden van VNO-NCW Oostland. Donderdagmiddag 14 maart bezochten ze een tweetal bedrijven in Lansingerland, maar ook een school in Berkel en Rodenrijs die zich voor een belangrijk deel ook op het bedrijfsleven richt. De onderscheidende kracht van deze bedrijven en de school stond die middag centraal.

Geef een reactie