zaterdag 22 september 2018 | week 38
Home » Algemeen » Tegenwoordig

Tegenwoordig

Hoeveel woorden spreek jij per dag? Of tik je op je telefoon? Toen ik als tiener op typeles zat om blind te leren typen, toen moest ik 250 aanslagen per minuut halen, dat komt neer op zo’n 50 woorden. In een preek gebruik ik gemiddeld zo’n 1700 woorden. Dan zou ik dus in 34 minuten m’n preek op papier hebben kunnen staan… Tja, ging het maar zo snel.
We leven in een tijd waarin we heel veel woorden gebruiken, vooral digitaal. Een opmerking op Facebook is binnen een seconde getikt. Even tussendoor reageren op een appje, we doen het bijna continu. Het is raar als je niet altijd online bent en binnen een uur antwoordt.
We leven in de tegenwoordige tijd, niet in het verleden en niet in de toekomst. Het is een tijd van mondigheid, van je mannetje (of vrouwtje) staan, van overal iets van vinden, vaak snel getypt of eruit geflapt voor we er erg in hebben. Maar we leven ook in de veertigdagentijd, de tijd na carnaval, de stille tijd voor Pasen. Het is een tijd die niet om woorden vraagt, maar om het tegenovergestelde, een tijd van stilte.
In een boekje met veertig stiltetips van Mirjam van der Vegt, kwam ik het volgende citaat tegen:
“Daniel van Santvoort, abt van trappisten op Caldey Island zegt: Stilte is wezenlijk voor het verstaan van het leven zelf. Ik ben huiverig voor woorden. Laat het leven toch gewoon ademen, houd je mond nou eens dicht, laat het leven zíjn. Het woord ‘tegenwoordig’ heeft voor mij een andere betekenis gekregen: soms gaat het leven ‘tegen alle woorden in’, heeft het geen woorden nodig, overstijgt het alle woorden. Dan zwijg ik.”
Ik hoop dat je in deze ‘tegen-woordige’ tijd, een tijd bomvol woorden, toch een ruimte kunt vinden zonder woorden. Een fysieke ruimte of een ruimte in jezelf, ‘tegen alle woorden in’. Om eens lekker tegendraads te zijn; om even niks te vinden, niks te antwoorden; om stil te worden, stil te zijn. Shhhh…

Ds. Regina Davelaar
Predikant in de Ark in Berkel en Rodenrijs

Check Also

Clubdag voor de Fiat X1/9 Club begint bij de Belevenisboerderij

Berkel en Rodenrijs - De Clubdag van de Fiat X1/9 Club, de Italiaanse sportwagen van meer dan dertig jaar oud, ging zondag 9 september van start bij de Belevenisboerderij Schieveen aan de Oude Bovendijk in Berkel en Rodenrijs. De club bestaat uit in totaal 180 leden en in heel het land rijden nog rond de 200 geregistreerde auto’s van dit type rond.