dinsdag 22 januari 2019 | week 04
Home » Algemeen » Minimaliseren?!

Minimaliseren?!

Ik wil het met u hebben over wat je met recht een luxeprobleem kunt noemen, namelijk het hebben van teveel spullen. Om erin te komen: Hoeveel paar schoenen heeft volgens u de ‘gemiddelde Nederlandse vrouw’ in de kast staan? (Voor het antwoord moet u even doorlezen.)
Misschien herkent u het wel: aan spullen geen gebrek. De kasten zijn goed gevuld, de garage functioneert als opslag en de zolder staat vol. Het schijnt dat veel huizen vol zijn met van alles en nog wat. Eenvoudig weg omdat we niet gemakkelijk weggooien maar ons wel gemakkelijk laten verleiden tot allerlei aankopen. Is dat een probleem? Nou, nee, niet direct. Maar veel mensen toch wel. Voor velen geldt: een vol huis betekent een vol hoofd. Veel hebben betekent een gevoel van gebonden zijn; het veroorzaakt stress en gebrek aan rust en overzicht. Bovendien: overconsumptie (meer kopen dan nodig is) betekent een overvraging van de schepping; het is dus niet bepaald duurzaam. Tijd voor een bekering dus, tijd om te minimaliseren.
Te wat? Wel, minimaliseren: leven met minder spullen. Iemand wees ons op het boekje ‘Op orde, minimaliseren in het gezin’ (Gera van der Berg – zie ook haar Facebookblog Op orde). Daarin vertelt de auteur over het waarom van minimaliseren. Het staat vol met praktische ideeën en adviezen voor een opgeruimd en duurzaam leven. Bijvoorbeeld: begin het opruimen met kleine projecten als een keukenlade, medicijntrommel of naaidoos, en niet op zolder (deze staat namelijk vol met spullen met emotionele lading). Kortom: een aanrader.
Maar – zo vraagt u zich misschien wel af – waarom gaat het over dit boekje in een column over ‘Geloven in Langsingerland’? Wel, omdat geloven nu eenmaal over alles gaat, dus ook over onze spullen. En omdat het ontwikkelen van een duurzame levensstijl past bij de zorg voor de schepping. En omdat de kern van het christelijke geloof is: bevrijding! Ook van de last van teveel spullen. Minimaliseren hoort er helemaal bij, zeker in deze tijd voor Pasen. Over een paar weken staan we stil bij Jezus’ sterven aan het kruis. Hij ontzegde zich alles: macht, aanzien, rijkdom, een goede naam. En zelfs zijn kleding werd Hem ontnomen. (De soldaten wierpen een lot om zijn kleding, zo staat er in de bijbel). Een totale minimalisering. Om juist zo bevrijding te brengen.

Ds. Aaldert Gooijer
Dorpskerk Berkel en Rodenrijs

(En weet u om hoeveel paar schoenen het gaat: 23. Een derde wordt niet of nauwelijks gedragen.)

Check Also

TooropMavo en Vak College Hillegersberg: kleinschalig en modern

Hillegersberg - De TooropMavo en het Vak College Hillegersberg zijn beide in Hillegersberg gevestigd. In dit artikel een kennismaking met beide scholen.

Geef een reactie