zaterdag 16 februari 2019 | week 07
Home » fbpost » Derde schaatsavontuur brengt Cees Moerland naar het winterse Canada
Tijdens de tocht in Canada.

Derde schaatsavontuur brengt Cees Moerland naar het winterse Canada

Derde schaatsavontuur brengt Cees Moerland naar het winterse Canada

Bergschenhoek – Medio februari pakte Cees Moerland zijn koffer voor een tocht naar het verre Canada. Met tussen zijn bagage een paar schaatsen en schaatskleding. Het zou de derde keer worden dat de Hoeksenaar een verre, maar ook bijzondere tocht maakte. Reisde hij in 2007 nog naar Mongolië en in 2013 naar Argentinië, ditmaal werd het Canada waar enkele schaatstochten wachtten.

Trees Borkus-Henskens

Ook deze reis kwam, evenals de vorige, tot stand door een samenwerking tussen de Alternatieve Elfstedentocht Weissensee (AEW) en ATPI Sports Events. Met een groep van zestig sportievelingen die de schaatsen onderbonden voor enkele mooie tochten.
Velen kennen Cees ongetwijfeld nog van de tijd dat hij een fietsenzaak had aan de Dorpsstraat in Bergschenhoek. Altijd al sportief met fietsen, lopen en schaatsen. Vijf maal schaatste hij mee op de Weissensee en – inmiddels 74 jaar – nog eenmaal de uitdaging aangaand van een verre tocht. “Ik ga er vanuit dat dit de laatste keer was, want over vijf jaar ben ik bijna 80. Nu al merkte ik – als op een na de oudste van de groep – dat ik te weinig had getraind en het me moeite kostte om een flinke afstand te schaatsen. Maar het was ook nu weer een onvergetelijke ervaring tussen mensen – waartussen tevens een vader en zoon uit Bergschenhoek – die allemaal voor het schaatsen op natuurijs kwamen.”

Tochten

Na de landing in Montreal ging het naar Ottawa en van daaruit naar Portland waar de eerste toertocht verreden werd. “In Portland namen we deel aan het lokale Skate the Lake evenement, een weekend vol winterse activiteiten op en rondom het ijs. Om half negen in de ochtend startte hier de ‘Opening Ceremony’ en een half uur later ging de toertocht van start op een ronde van maximaal 2,5 km. De drie tochten die we zouden gaan schaatsen waren elk 100 km lang, maar ik schaatste ze uiteindelijk niet helemaal uit. Je moet ook weten wanneer je moet stoppen; dan blijft het leuk. Drie dagen later stond de toertocht van Lac Masson op het programma. Hier bleek dat er veel geregeld kan worden behalve het weer. Het regende, waardoor de tocht helaas niet door kon gaan. Maar gelukkig stond drie dagen later de toertocht van Lac Beauport nog te wachten. Ook hier werden we weer verrast op een prachtige besneeuwde natuur, heel veel ruimte, sneeuw en mooi ijs. We werden tevens aangemoedigd door de plaatselijke burgemeester, de Nederlandse ambassadeur was present en we haalden de krant. Vijftig kilometer schaatsen vond men al een heel eind, maar nu al die Hollanders die van plan waren richting de 100 te schaatsen; dat was wel een verhaal waard. Ook de schaatsliefhebbers uit de regio namen deel aan de tocht. Gelukkig waren nu de weersomstandigheden prima, dus de schaatsen konden weer onder voor een schitterende toer. Bij elkaar heb ik ruim 130 km geschaatst. Maar ook genoten van een scootertocht over het ijs en door de bossen, drie verschillende hotels in de omgeving van de toertochten, ik heb genoten van het gezelschap waarmee ik op pad was, van de verhalen en de sfeer; onvergetelijk. Wel vond ik het jammer dat ik geen Frans spreek, want we zaten in het Frans sprekende deel van Canada en ik had graag met de plaatselijke bevolking een praatje willen maken.”
Eind februari zette Cees weer voet op vaderlandse bodem. Een hoop ervaringen wijzer en weer blij veilig en wel thuis te zijn. Niet wetende dat hij binnen enkele dagen weer geconfronteerd werd met ijs, maar dan ‘om de hoek’.

Check Also

Atletiek Trainingslopen Marathon Rotterdam

Bleiswijk – De Kieviten organiseert een drietal trainingslopen voor de Rotterdam Marathon op 7 april. …

Geef een reactie