zaterdag 16 februari 2019 | week 07
Home » fbpost » Saphira Schütz naar kwartfinale Nationale Voorleeswedstrijd

Saphira Schütz naar kwartfinale Nationale Voorleeswedstrijd

Saphira Schütz naar kwartfinale Nationale Voorleeswedstrijd

Lansingerland – Vlak voor de voorjaarsvakantie – op dinsdag 20 februari – kwamen leerlingen van de groepen 7 en 8 van de verschillende basisscholen uit heel Lansingerland naar het Wolfert Lyceum waar de voorronde werd gehouden van de Nationale Voorleeswedstrijd. Zij hadden de voorleeswedstrijd op hun eigen school gewonnen en werden uitgezonden om hun school te vertegenwoordigen.

Trees Borkus-Henskens

De Nationale Voorleeswedstrijd wordt dit jaar voor de 25ste keer georganiseerd. De beste reden om als school mee te doen is dat het project kinderen motiveert te lezen en bovendien dat het hun interesse voor kinder- en jeugdboeken aanwakkert. De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van de Stichting Lezen en wordt jaarlijks met de bibliotheek uitgevoerd.

Spannend

Voor een driekoppige jury onder leiding van wethouder Jeroen Heuvelink en een zaal die gevuld was met familie en andere bekenden die de lezers kwamen aanmoedigen mochten de deelnemers om de beurt plaats nemen in de voorleesstoel. Elke lezer mocht maximaal vijf minuten voorlezen uit een door hem of haar zelf gekozen boek. De jury kreeg voor elke lezer een formulier waar onder andere op kon worden aangetekend of er in een prettig tempo werd gelezen, het stemgebruik bij het verhaal paste, de kandidaat het publiek zo nu en dan aankeek en alles goed verstaanbaar was. Voor elk onderdeel werden punten gegeven, zodat aan het einde van de wedstrijd de lezer met de meeste punten de winnaar werd.
De wethouder hield de spanning er nog even in. Voordat de winnaar bekend werd gemaakt ontvingen alle deelnemers een certificaat en een aandenken aan de middag. Hierna werd Saphira Schütz van OBS De Klipper uit Berkel en Rodenrijs tot winnaar uitgeroepen. De jury was unaniem van mening dat zij met een goede inleiding van het fragment dat zij ging lezen, maar ook met de keuze van dat fragment – het publiek zat meteen geboeid midden in het verhaal – en haar manier van voorlezen een terechte winnaar was.
De kwartfinale is op woensdag 21 maart in Theater Ludens te Voorburg waar Saphira Lansingerland mag gaan vertegenwoordigen. De winnaar van deze ronde gaat naar de halve finale op vrijdag 13 april in het Bibliotheektheater van Rotterdam. De uiteindelijk winnaar hiervan mag deelnemen aan de landelijke finale op woensdag 23 mei in de Schouwburg Amstelveen.

Check Also

Uniek concert Kozakkenkoor en Klezmerband in O.L. Vrouw Geboortekerk

Berkel en Rodenrijs – We hebben inmiddels kennis kunnen maken met de vernieuwde O.L. Vrouw …

Geef een reactie